Tradičného výrobcu slnečných kolektorov potiahol zahraničný vlastník

Autor Paper Life február 2023 -

Najrušnejší rok vo svojej histórii prežil vlani najväčší slovenský výrobca slnečných kolektorov ThermoSolar Žiar, s. r. o.

Rok 2022 priniesol spoločnosti etablovanie nového vlastníka celej firmy, finančný kapitál na ďalší rozvoj, rozšírenie výrobného programu, viac ako zdvojnásobenie tržieb a nárast zamestnanosti o pätinu.

A to všetko na pozadí najväčšej energetickej krízy v Európe, vojny na Ukrajine a zastavení výroby primárneho hliníka v Slovalcu Žiari nad Hronom.

„Boom v oblasti obnoviteľných zdrojov a teda i pri slnečných kolektoroch nastal v roku 2022 v dôsledku korelácii vývoja trendov svetovej ekonomiky a následkov ruských vojnových a energetických hier. Nič lepšie v takej situácii než správne načasovanie vstupu zahraničného kapitálu sa nám nemohlo stať,“ hovorí Alfréd Gottas, riaditeľ ThermoSolaru.

Spoločnosť vstúpila do sezóny 2022 ako člen Hargassner Holding, nezávislej skupiny výrobcov zariadení na využitie obnoviteľných zdrojov, patriacej do vlastníctva rodiny Hargassnerovcov.

„V štruktúrach skupiny sme začali pôsobiť ako jediný výrobca slnečných kolektorov a dvorný dodávateľ tejto technológie pre všetky obchodné zložky skupiny v Európe i zámorí,“ vysvetľuje A. Gottas.

Dodáva, že už predtým mali v Žiari nad Hronom veľký potenciál na rozvoj, ale chýbal im kapitál. Vstup nového vlastníka s jeho zdrojmi by mal posunúť firmu do konca desaťročia medzi troch najväčších výrobcov slnečných termických panelov v Európe.

„Máme v pláne rozsiahle zvýšenie výroby v existujúcom závode a diverzifikáciu výroby. Vlastníme pozemky v okolí súčasnej prevádzky, kde v priebehu nasledujúcich rokov rozšírime výrobu,“ informuje ďalej riaditeľ firmy.

„Pred krízou v roku 2009 sme zamestnávali 120 ľudí, v súčasnosti približne polovicu. Práve vstup nového investora by nás mal dostať na pôvodné čísla zamestnanosti. V roku 2022 sme už zvýšili stav ľudí o pätinu,“ konštatuje.

Z rakúskej rodinnej firmy na stredoeurópsku skupinu

Rodinný podnik Hargassner je najväčším nezávislým výrobcom kotlov na biomasu v Európe a nachádza sa v etape zásadného rozvoja a rozširovania portfólia.

V roku 2020 prebrala skupina Hargassner rakúsku firmu Gilles, ktorá v súčasnosti pôsobí v rámci segmentu Hargassner Industry a špecializuje sa na priemyselné aplikácie a výrobu kotlov s výkonmi do 2,5 MW.

V roku 2021 sa skupina spoločností Hargassner rozšírila o poľskú spoločnosť Rakoczy Stal, ktorá je výrobcom kotlov na biomasu a mala by posilniť pozíciu skupiny na trhoch v strednej a východnej Európe.

ThermoSolar Žiar, ktorý je v skupine od roku 2022, pôsobí nielen v pozícii dodávateľa slnečných termických kolektorov pre celú sieť skupiny, ale aj ako výrobca a dodávateľ niektorých montážnych celkov a komponentov pre sesterské spoločnosti.

Okrem termických kolektorov v súčasnosti firma vyrába a dodáva aj komponenty pre fotovoltiku a vlastné tepelné čerpadlá. Po rozšírení výroby začala vyrábať aj komponenty pre kotly na biomasu.

Nezávislosť od Ázie je výhodou

ThermoSolar vyrába z európskych komponentov a nakupuje prednostne od dodávateľov zo Slovenska. Tým že má výrobné kapacity na Slovensku, nie je závislý od ázijských dodávateľov komponentov, na čo doplatili viaceré európske korporácie.

Najväčším svetovým hráčom je však Čína, ktorá ovláda 75 percent trhu s termickými kolektormi. V Európe jej konkurujú najmä výrobcovia z Turecka a Grécka, ktorých produkcia smeruje najmä na ich domáce trhy.

V strednej a západnej Európe sú konkurentmi hlavne nemeckí výrobcovia kolektorov.

ThermoSolar Žiar, s. r. o., permanentne investuje nielen do výskumu a vývoja, aj do ekologizácie výroby. Výsledkom tohto snaženia je 100-percentná regenerácia anodizačného a vyfarbovacieho roztoku z galvanickej linky na výrobu selektívnych konverzných vrstiev a technológia na čistenie oplachových vôd.

Firma v súčasnosti disponuje výrobnou kapacitou na úrovni 300 tisíc m2 kolektorov ročne.

Ako jeden z mála výrobcov na svete má na jednom mieste sústredené hlbokoťažné lisovanie kolektorových vaní, výrobu selektívnych konverzných vrstiev a finálnu montáž slnečných kolektorov. Vyrába aj všetky typy konštrukcií na upevnenie kolektorov a kompletuje ucelené solárne systémy.

Významnou je aj školiaca, poradenská a propagačná činnosť. Spoločnosť je oficiálnym školiacim partnerom Svetovej banky pre problematiku využívania solárneho tepla.

Paper Life

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo