Krištáľové krídlo: Laureáti za uplynulý rok sú známi

Autor RTVS, Krištáľové krídlo marec 2023 -
Ján Koščo a Zdeněk Březovják zo spoločnosti Canor Ján Koščo a Zdeněk Březovják zo spoločnosti Canor

V ekonomických kategóriách sa presadili majitelia spoločnosti dodávajúcej audioprodukty Canor a zakladateľ technologických spoločností Minit a Gradient ECM. Mimoriadnu cenu získal aj Štefan Mácsadi z Coop Jednoty.

Krištáľové krídlo pozná mená víťazov za rok 2022. Vyhlásili ich v sobotu 4. marca v priamom prenose z galavečera na Jednotke RTVS. Ponúkame zoznam ocenených v jednotlivých kategóriách.

Hudba: Janoska Ensemble

Virtuózni umelci vydali v roku 2022 svoj tretí album The Big B´s, ktorý s nadšením prijali hudobní fanúšikovia i kritici, o čom svedčí aj jeho vysoké umiestnenie vo svetových rebríčkoch klasickej hudby. Predstavili ho aj na vypredaných koncertoch v Európe, Ázii, ale aj v Spojených arabských emirátoch a USA.

Ďalšími finalistami boli hudobný pedagóg Gabriel Rovňák ml. a džezový bubeník Martin Valihora.

Populárna hudba: Adam Ďurica

Patrí medzi najúspešnejších a najobľúbenejších slovenských spevákov. Skladby z jeho posledného, v poradí už šiesteho štúdiového albumu Naše hriechy patria medzi najhranejšie v slovenských rádiách. V roku 2022 zbilancoval svoju doterajšiu úspešnú kariéru v kompilácii Hity.

Ďalšími finalistami boli raper Kali (Koloman Magyary) a duo Lash & Grey (Kristína Mihaľová a Jakub Šedivý).

Filantropia: Eva Turáková

Základná škola s materskou školou pre žiakov a deti s autizmom v Prešove, ktorú zriadila, oslávila už 15 rokov a dnes ju navštevuje 160 detí. V roku 2022 spolu s tímom CVI priniesla pre rodiny na Slovensku jedinečnú aplikáciu na rozpoznanie včasných znakov autizmu ASDetect.

Ďalšími finalistami boli zvieracia ombudsmanka Zuzana Stanová a riaditeľ Múzea holokaustu v Seredi Martin Korčok.

Hospodárstvo: Zdeněk Březovják a Ján Koščo

Spoluzakladatelia prešovskej spoločnosti Canor, ktorá vyrába špičkové audioprodukty. Jej zosilňovače, CD prehrávače predáva sieť partnerov po celej Európe, ale aj v Ázii, Austrálii a USA. Špecialitou spoločnosti sú elektrónkové zariadenia, ktoré kontrolujú vlastným systémom Aladdin.

Ďalším finalistom bol Ľubomír Harvánek, šéf podnikateľskej skupiny RAVEN.

Medicína a veda: Richard Imrich

Podieľal sa na vývoji nového lieku nitizinon. Európska lieková agentúra ho schválila ako účinnú a bezpečnú liečbu pre ľudí s genetickým ochorením alkaptonúria („choroba čiernych kostí“). Jeho pričinením ho od roku 2022 majú k dispozícii aj slovenskí pacienti, ktorým sa tak výrazne zlepšuje kvalita života.

Ďalšími finalistami boli geológ Martin Števko a psychoterapeutka Jana Žemličková.

Výtvarné umenie: Milan Lukáč

Sochár, maliar a vysokoškolský pedagóg, pre ktorého bol rok 2022 mimoriadne významný najmä vďaka kolekcii najnovších sochárskych a grafických diel, ktoré vznikli ako živá reflexia aktuálnej spoločenskej situácie. Zároveň vyšla aj pozoruhodná bibliofília Milana Lukáča a Ľubomíra Feldeka, v ktorom svojím charakteristickým rukopisom prepísal Feldekove básne.

Ďalším finalistom bol sochár František Bohunický.

Šport: Zdeno Chára

V roku 2022 ukončil výnimočnú hokejovú kariéru, ktorá v zámorskej NHL trvala takmer štvrťstoročie. Dosiahol v nej historický rekord medzi všetkými obrancami: 1 680 odohraných zápasov a získal Stanleyho pohár ako prvý slovenský kapitán v zámorí. Našu krajinu reprezentoval sedemkrát na MS a trikrát na ZOH. V reprezentácii odohral spolu 82 zápasov a strelil deväť gólov.

Ďalšími finalistami boli hokejista Juraj Slafkovský a reprezentantka v thajskom boxe Monika Chochlíková.

Publicistika a literatúra: Milan Kolcun

Glosátor, spisovateľ, prekladateľ i legendárny turistický sprievodca mestom Košice, po ktorých sprevádza obyvateľov mesta i turistov v niekoľkých svetových jazykoch. Svoje hlboké znalosti z dejín mesta Košice prezentuje aj knižne – v edícii Potulky mestom Košice. Pozoruhodná je aj jeho tolkšou Bez šepkára na Malej scéne Štátneho divadla Košice.

Ďalšími finalistami boli spisovateľ Dušan Taragel a poetka Mila Haugová.

Divadlo a audiovizuálne umenie: Judit Pecháček (Bárdos)

Jedna z najtalentovanejších divadelných a filmových herečiek. Už za svoj herecký debut v celovečernom filme Dom získala viacero prestížnych cien. V roku 2022 zažiarila vo filme Piargy, kde stvárnila jednu z hlavných postáv vo vášnivom príbehu lásku a zrady.

Ďalšími finalistami boli scénická a kostýmová výtvarníčka Alexandra Grusková a filmárka Katarína Kerekesová.

Inovácie a startupy: Rastislav Hlaváč

Zakladateľ spoločnosti Minit a spoluzakladateľ Gradient ECM, technologický podnikateľ, vizionár, stratég a investor v oblasti B2B softvéru. Vybudoval úspešný startup Minit v oblasti process mining, ktorý sa stal globálnym lídrom a v roku 2022 ho kúpila spoločnosť Microsoft.

Ďalšími finalistami boli Peter Badík, spoluzakladateľ spoločnosti GreenWay, a Peter Kolesár, predseda predstavenstva spoločnosti Civitta.

Mimoriadne ceny za rok 2022 získali predseda predstavenstva Coop Jednoty Nové Zámky Štefan Mácsadi a maliar Alexej Vojtášek.

Ceny Krištáľové krídlo predstavujú plastiky z bronzu a krištáľového skla, ktorých autormi sú akademický sochár Ján Ťapák a sklársky dizajnér Patrik Illo.

Zdroj: Krištáľové krídlo, RTVS

 

Záznam z galavečera prenášaného RTVS nájdete na linku: https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/15296/388694#32

laureati kk 2022

Súvisiacie články:

Krištáľové krídlo: Laureáti za uplynulý rok sú známi

Krištáľové krídlo získali kapitáni pivovaru Urpiner, mikročipový guru Danilák, lekári a umelci

 

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo