TESCO Stores SR a jeho logistický dodávateľ testovali v ostrej prevádzke elektrický kamión

Autor Ivan Zich apríl 2023 -

Súčasná komerčne využiteľná elektromobilita v nákladnej doprave umožňuje nasadenie nákladných elektromobilov v mestskej distribúcii.

C.S.CARGO Slovakia a Tesco Stores SR realizovali komerčný test plne elektrického nákladného vozidla Mercedes-Benz eActros 400 s chladiarenskou nadstavbou značky Lamberet a agregátom Frigoblock FKi25.

Tento krok je súčasťou dlhodobého plánu firiem na znižovanie emisií a zvyšovanie ekologickej účinnosti svojich vozidiel.

Kamión s hmotnosťou 27 ton a dojazdom približne 350 km v testovacej fáze rozvážal v období od 3. do 14. apríla tovar v segmente FMCG z centrálneho skladu Tesco v Beckove do vybraných obchodov v slovenských mestách a obciach.

Súčasný stav komerčne využiteľnej elektromobility v oblasti nákladnej dopravy umožňuje nasadenie nákladných elektromobilov v oblasti mestskej distribúcie. Test nadväzuje na spoluprácu, ktorú obe spoločnosti začali v Českej republike.

Vysoké obstarávacie náklady

„Skupina C.S.CARGO sa využitiu vozidiel na alternatívne pohony venuje už niekoľko rokov. Do flotily zaraďujeme tieto vozidlá po dôkladnej diskusii so zákazníkmi. Vždy tomu predchádza práve testovanie, v ktorom zistíme vlastnosti vozidla na aktuálnych rozvozových trasách a náklady na jeho prevádzku,“ uviedol generálny riaditeľ C.S.CARGO Slovakia Igor Káčer.

„Variabilné náklady pri vozidlách s alternatívnymi palivami sú nižšie, avšak obstarávacie ceny sú oproti klasickým vozidlám niekoľkonásobné. V Českej republike máme teraz v prevádzke zhruba desiatku takých vozidiel vrátane jedného plne elektrického, ktoré tiež využívame v segmente FMCG,“ doplnil.

Smer uhlíková neutralita

„V Tescu sme si stanovili ambiciózny cieľ dosiahnuť uhlíkovú neutralitu do roku 2035 v našich prevádzkach a zároveň sme sa zaviazali dosiahnuť klimatickú neutralitu do roku 2050 v rámci našich produktov a dodávateľského reťazca. Vďaka technologickému pokroku v posledných rokoch sa nám podarilo minimalizovať počet najazdených kilometrov našich vozidiel, čím sme znížili spotrebu paliva a emisií,“ povedal Marcel Škoda, manažér oddelenia distribúcie pre Tesco v strednej Európe.

„Vďaka elektrickému nákladnému autu, ktoré sme nasadili do testovacej prevádzky, sme urobili ďalší dôležitý krok smerom k ekologickejšej doprave,“ zdôraznil.

Udržateľná logistika

Výsledky testu s údajmi o výkone vozidla, jeho spotrebe energie a údržbe sa využijú na ďalšie plánovanie možného využitia elektrických kamiónov v reálnej prevádzke pri preprave tovaru. Práve ekologickejšia alternatíva k tradičným nákladným vozidlám a nižšie náklady na prevádzku patria v súčasnosti ku kľúčovým faktorom zachovania konkurencieschopnosti na trhu.

„Cesta k udržateľnej logistike sa už začala, a preto nás teší, že sa spoločnosť C.S.CARGO rozhodla otestovať výkon nášho vozidla v reálnej prevádzke. Viackrát ocenený eActros je vďaka svojmu dojazdu až 350 km ideálnym nákladným vozidlom na krátke a stredné vzdialenosti,” konštatoval Ibrahim Demir, generálny riaditeľ Daimler Truck & Bus Slovakia, s. r. o. (DTBSK).

Ivan Zich, AMI Communications Slovakia

Základné technické údaje vozidla:

  • eActros 400 s izotermickou nadstavbou Lamberet
  • Chladiarenský agregát Frigoblock FKi25
  • Zdvižné čelo DHollandia
  • Výkon pohonnej jednotky: 330/400 kW
  • Typ batérií: lítium-iónové
  • Kapacita batérií: cca 400 kW
  • Počet batériových blokov: 4
  • Nabíjací výkon: 160 kW
  • Čas nabíjania z 20 do 80 % : 1 h 40 min
  • Konfigurácia náprav: 6 x 2
  • Rozmery d x s x v: 10,3 x 2,6 x 3,8 m
  • Celková hmotnosť vozidla: 27 t
  • Užitočná nosnosť pre náklad: 13 t

rsz Mercedes Actros 043

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo