Severovýchod Slovenska zapĺňajú turisti, vyhliadková veža na Dukle je opäť magnetom

Autor Paper Life august 2023 -
Severovýchod Slovenska zapĺňajú turisti, vyhliadková veža na Dukle je opäť magnetom Wikipedia

Región je v rámci Slovenska najbohatší na pamiatky na druhú i prvú svetovú vojnu.

Jeden z najatraktívnejších objektov vojnovej histórie na Slovensku, vyhliadková veža na Dukle, sa po rekonštrukcii stala opäť magnetom turizmu na severovýchode Slovenska. V týchto letných dňoch ju navštívi 300 až 500 turistov denne, čo je až o polovicu viac ako predtým.

Návštevníci obdivujú komplexne zrekonštruovanú a zmodernizovanú vyhliadkovú kupolu s multimediálnym vybavením a expozičnými panelmi. Tie ponúkajú množstvo informácií a fotografií o Duklianskom priesmyku, a bojových operáciách, ktoré sa tu odohrali počas oboch svetových vojen.

Riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Šariš-Bardejov Radomír Jančošek k tomu hovorí: ,,Vyhliadková veža na Dukle je po rozsiahlej rekonštrukcii opäť jedným z hlavných lákadiel letnej turistickej sezóny Vojenského historického múzea vo Svidníku. Návštevníci si z vyhliadkovej veže vychutnávajú pohľady na bojisko na Dukle, ktoré je najvýznamnejšou lokalitou vojenskej histórie na severovýchode Slovenska.“

Tento región je podľa R. Jančoška v rámci Slovenska najbohatší na pamiatky na druhú i prvú svetovú vojnu.

Veža a pamätník na Dukle

Vyhliadková veža sa nachádza sa pri obci Vyšný Komárnik, na mieste, kde mal veliteľ 1. československého armádneho zboru v ZSSR brigádny generál Ludvík Svoboda jednu z viacerých veliteľských pozorovateľní počas bojov o Dukliansky priesmyk v roku 1944.

Z hornej kupoly vyhliadkovej veže môžu návštevníci vidieť široký priestor Duklianskeho priesmyku a okolia, ktorý bol na jeseň a v zime v roku 1944 dejiskom krvavých bojov medzi jednotkami Červenej armády a 1. československého armádneho zboru na jednej strane a nemeckého Wehrmachtu na strane druhej.

Neďaleký pamätník oslobodzovacích bojov z 2. svetovej vojny a jeho prírodný areál patria k najnavštevovanejším miestam regiónu. Je národnou kultúrnou pamiatkou. Počas bojov tu padlo vyše 60-tisíc sovietskych a československých vojakov.

Pamätník vysoký 28 metrov postavili v roku 1949. Je zakomponovaný do vojenského cintorína, ktorý pretína kolonáda s bronzovými tabuľami. Tabule nesú mená 1 265 padlých príslušníkov 1. čsl. armádneho zboru.

1004px Dukelský pamätník by Pudelek

Údolie smrti

Vo Svidníku a okolí je mnoho lokalít a múzejných exponátov v teréne i interiéroch. Významné kapitoly dejín Slovenska dokumentuje aj celoročne otvorené Vojenské múzeum vo Svidníku so stálou expozíciou „Vojenské dejiny Slovenska 1914 – 1945“. Návštevníci radi obdivujú aj vojenskú techniku v areáli prírodného múzea vo Svidníku.

Veľmi navštevované sú aj Údolie smrti medzi obcami Kapišová, Kružlová a Nižná Písaná a nemecký vojenský cintorín v Hunkovciach. V Údolí smrti sú rozmiestnené tanky a delá z obdobia Druhej svetovej vojny. Tankovú rotu v útoku stvárňuje 8 reálnych tankov T-34/85. Návštevnícky najzaujímavejší je inscenovaná zrážka (taran) sovietskeho tanku T-34/85 s nemeckým tankom Panzer IV pri vstupe do Údolia smrti.

Paper Life

960px Pamätník tankistom Svidník 16Slovakia1(Obrázky: Wikipedia)

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo