DPD na Slovensku otestovala elektrický diaľkový ťahač

Autor OTS október 2023 -
DPD na Slovensku otestovala elektrický diaľkový ťahač Volvo Trucks

Na trase medzi Bratislavou a Trenčínom premával v skúšobnej prevádzke elektrický kamión značky Volvo.

Kuriérska spoločnosť DPD testuje nový spôsob prepravy zásielok medzi mestami na Slovensku. Na viac ako stokilometrovej trase medzi depami v Bratislave a Trenčíne v posledných dňoch premával v skúšobnej prevádzke elektrický ťahač Volvo FM 42T Electric.

Využitie vozidiel s alternatívnym pohonom na diaľkových trasách je ďalší krok, vďaka ktorému kuriérska spoločnosť DPD zníži emisie z prepravy zásielok.

Ďalší krok k zníženiu emisií

Elektrický ťahač Volvo začal na slovenských cestách vo farbách DPD premávať na konci augusta a medzi Bratislavou a Trenčínom najazdil stovky kilometrov. Má výkon 490 kW, jeho šesť batérií má kapacitu 540 kWh a je technicky možné  nabiť ich pomocou jednosmerného prúdu už za 2 hodiny. Celková hmotnosť súpravy môže dosiahnuť 42 ton a má dojazd až 300 kilometrov.

„Našim cieľom je otestovať elektrický ťahač v reálnych podmienkach kuriérskej spoločnosti. Využívanie vozidiel s alternatívnym pohonom  medzi mestami na Slovensku je ďalší krok, ktorý nám pomôže výrazne znížiť emisie z dopravy a prepravovať zásielky udržateľným spôsobom,“ povedal generálny riaditeľ DPD na Slovensku Peter Pavuk.

V Bratislave len alternatívne

Zo slovenského DPD už dnes vyráža na cesty nielen v medzimestskej, ale aj medzinárodnej preprave 5 nákladných ťahačov na kvapalný zemný plyn LNG, vďaka ktorým spoločnosť v minulom roku znížila emisie CO2 z dopravy o takmer 11 percent.

Okrem nich využíva DPD na Slovensku v mestskej doprave aj 3 cargo bicykle a celkovo už 115 elektrických dodávok. Ich množstvo bude aj naďalej rásť a v roku 2025 by malo na Slovensku pod značkou DPD jazdiť 300 elektrických dodávok.

Nasadenie týchto dodávok umožní doručovať všetky zásielky v Bratislave pomocou vozidiel s alternatívnym pohonom. Slovenské hlavné mesto sa tak zaradí k ďalším 350 európskym mestám, v ktorých bude skupina Geopost a jej dcérske spoločnosti doručovať zásielky výlučne bezemisne.

Kompenzácia emisií na nulu

DPD a jej materská spoločnosť Geopost sa k zodpovednému prístupu k životnému prostrediu hlási dlhodobo a k doručovaniu bez uhlíkovej stopy sa spoločnosť zaviazala už v roku 2012.

Emisie skleníkových plynov DPD dôsledne monitoruje a neustále ich množstvo znižuje. Zostávajúce emisie kompenzuje pomocou investícií do projektov, ktoré sa venujú obnoviteľnej a čistej energii. Výsledkom je, že každý balík, ktorý spoločnosť doručí, sa do cieľa dostane s nulovou uhlíkovou stopou.

OTS

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo