Výstava Andyho Warhola v Galérii SPP predstavuje jeho intímnu pop-artovú tvorbu

Autor TS október 2023 -

Výstava je súčasťou takzvanej Warhol Tour počas rekonštrukcie Múzea moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach.

Andy Warhol bol kultovou osobnosťou umenia 20. storočia. „Ak chcete o mne všetko vedieť, pozrite sa na povrch mojich obrazov, filmov a moju osobu: To som ja, pod nimi sa už nič neskrýva,“ povedal o svojej tvorbe. Výstava venovaná jeho dielam a životu je otvorená pre verejnosť do 30. novembra 2023 v bratislavskej Galérii SPP.

Svetovo známa osobnosť – úspešný reklamný grafik, ilustrátor, fotograf, filmový tvorca, producent i režisér so slovenskými koreňmi. Jeho život a tvorbu mapuje v rámci niekoľkých expozícií Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach, ktoré zapožičalo časť svojej zbierky Galérii SPP.

Warhol Tour

„Vzhľadom na to, že múzeum je najmenej do konca novembra budúceho roka v komplexnej rekonštrukcii, pokračujeme v našom projekte Warhol Tour, kde sa snažíme predstavovať osobnosť a tvorbu Andyho Warhola aj v iných mestách na Slovensku a v zahraničí,“ povedal Martin Cubjak, riaditeľ Múzea moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach a kurátor výstavy. „Počas októbra a novembra sme prijali pozvanie bratislavskej Galérie SPP,“ dodal.

Na výstave sa prezentuje 55 zbierkových predmetov, ako sú obrazy, fotografie či výstavné tlače. Obsahom expozície sú tie diela Andyho Warhola, ktoré ukazujú skôr jeho intímnejšiu pop-artovú tvorbu.

Kennedyovci, Carterovci a smrť

Návštevníci galérie majú možnosť vidieť diela v kontexte jeho portrétnej tvorby, aj vzhľadom na to, že mal prívlastok reportér svojej doby a tento aspekt v jeho tvorbe bol veľmi výnimočný. Ikonickým postavám 20. storočia svojou tvorbou pomohol vytvoriť doslova kult osobnosti.

„Z tejto témy je na výstave zastúpený napríklad vzácny portrét Edwarda Kennedyho z deluxe edície, ktorý Andy posial takmer celý diamantovým prachom, portrét Lillian Carterovej, matky bývalého amerického prezidenta Jimmyho Cartera alebo aj jeho vlastné výtvarné verzie autoportrétov,“ vysvetľuje Martin Cubjak.  

Zaujímavým exkurzom v rámci výstavy je tiež jeho prienik do témy smrti, ktorú reprezentuje séria lebiek a čiernobielych kvetov, ktoré Andy Warhol vytvoril po smrti svojej matky Júlie.

Vo svojej tvorbe sa nebál ani náboženských tém, čo nebolo v New Yorku vôbec bežné. Obsah svojej gréckokatolíckej viery, ktorú zdedil od rusínskych rodičov, pretavil do konkrétnych umeleckých vízií.

„Andy Warhol výtvarne modifikoval diela starých majstrov. Príkladom je séria jeho obrazov Poslednej večere z rokov 1984 až 1986, ktorá je interpretáciou slávneho da Vinciho obrazu. Zároveň v tejto skupine môžeme nájsť aj ďalšie obrazy krížov alebo Ježiša Krista. Tento typ diel nám ukazuje Warholovu kultovú osobnosť dejín umenia aj z iného pohľadu a poukazuje na jeho silný vnútorný svet, jeho výchovu a aj samotný pôvod,“ dodáva Martin Cubjak.

Zo známych sérií na výstave nechýbajú ani portréty Jackie Kennedyovej, séria Ladies and Gentlemen alebo obrazy Love. 

Fotografie s atmosférou

Výstava je doplnená fotografiami Warholovho dvorného fotografa a tvorcu legendárnej Silver Factory – Billyho Namea, ktoré poukazujú na atmosféru života kráľa pop-artu, na ľudí, ktorí sa v jeho blízkosti pohybovali a spoluvytvárali dejiny americkej subkultúrnej scény. 

Výstava Andy Warhol je bezplatne prístupná verejnosti od 20. októbra do 30. novembra 2023 v priestoroch Galérie SPP na ulici Mlynské nivy 44/c v Bratislave. Otváracie hodiny sú v pracovných dňoch od 11.00 do 19.00 h a v sobotu od 10.00 do 16.00 h.

Múzeum a galéria

Múzeum moderného umenia Andyho Warhola (MMUAW) v Medzilaborciach založili v roku 1991 ako prvé múzeum na svete venované tejto významnej osobnosti pop-artu. Dnes je nadregionálnou špecifickou inštitúciou múzejno-galerijného typu, ktorá sa zaoberá predovšetkým aktuálnymi tendenciami súčasného umenia a životom a dielom Andyho Warhola.

MMUAW za posledných 31 rokov realizovalo 49 zahraničných výstav v rôznych európskych mestách (Rím, Dublin, Cork, Sosnowiec, Nový Sad, Dubrovník atď.). Na Slovensku aktuálne prebieha výstava Andyho Warhola okrem Bratislavy aj v Múzeu rusínskej kultúry v Prešove. Na december 2023 je naplánovaná výstava vo Frankfurte.

Galéria SPP bola založená v roku 2000. Sídli v budove sídla Slovenského plynárenského priemyslu, a. s., v širšom centre Bratislavy, neďaleko autobusovej stanice Mlynské nivy.

TS

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo