Prezentácia českého obranného a bezpečnostného priemyslu v Bratislave

Autor ZÚ ČR november 2023 -
Obrnené vozidlo Patriot II z produkcie firmy Excalibur Army Obrnené vozidlo Patriot II z produkcie firmy Excalibur Army

Koncom novembra sa uskutočnila v Bratislave prezentácia 20 českých firiem z obranného a bezpečnostného priemyslu pre zástupcov slovenských rezortov obrany a vnútra a ozbrojených zložiek.

Česká republika vníma Slovenskú republiku ako kľúčového partnera pre spoluprácu v obrannom a bezpečnostnom sektore a má záujem naďalej rozvíjať spoluprácu na bilaterálnych projektoch i projektoch v rámci NATO, EÚ a V4. Spolupráca medzi českým a slovenským obranným priemyslom prebieha nepretržite, a to aj v rámci odvetvových asociácií.

Hlavným cieľom prezentácie v Bratislave bolo predstaviť nové produkty českého obranného a bezpečnostného priemyslu a zároveň podporiť firemnú i vládnu spoluprácu v obrannom sektore a taktiež spoluprácu expertov v oblasti vyzbrojovania silových zložiek.

Táto spolupráca nadobudla ešte viac na aktuálnosti v súvislosti s prebiehajúcim vojnovým konfliktom na Ukrajine. Aktuálne aj budúce príležitosti pre firemnú spoluprácu ponúka predovšetkým dlhodobý plán rozvoja obrany Slovenskej republiky do roku 2035.

Konflikt na Ukrajine vytvoril novú situáciu

V súvislosti s vojnovým konfliktom na susednej Ukrajine sa teraz českým firmám naskytujú v spolupráci so slovenskými firmami úplne nové možnosti. Ide napr. o spoločné akvizície, rámcové zmluvy alebo nové joint venture medzi českými, slovenskými a ukrajinskými firmami.

Perspektívna spolupráca českých a slovenských firiem sa ponúka aj v projektoch v rámci Európskeho obranného fondu (European Defence Fund). Slovenské ozbrojené sily oceňujú vysokú technologickú úroveň českých produktov.

Prezbrojovanie ozbrojených zložiek na Slovensku prebieha priebežne. České firmy by sa mali zúčastniť na verejných súťažiach na dodávky tovaru a služieb pre slovenský obranný priemysel a viac v tejto oblasti využívať spoluprácu so slovenskými firmami.

Kľúčový potenciál pre obe krajiny

Obranný priemysel má pre obe krajiny kľúčový potenciál. ČR aj SR majú tradičné podniky obranného priemyslu a mimoriadne know-how. Spoločne môžu byť obe krajiny konkurencieschopné na globálnej úrovni. Potrebujú získať nové trhy a vytvárať nové pracovné miesta. Trhy v oboch krajinách sú malé a medzinárodná konkurencia silná. Veľkou príležitosťou v tomto smere je práve vyššie spomínaná Ukrajina.

Spolupráca českých a slovenských firiem sa tak ponúka pri zapojení oboch rezortov a domáceho priemyslu oboch krajín do strategických akvizičných projektov. Osobitne môže ísť o ich koordinovaný postup v spoločných projektoch v rámci spomínaného Európskeho obranného fondu.

Fond ponúka granty na spoločný výskum inovatívnych obranných technológií a produktov a stimuly na spoluprácu na spoločnom vývoji a akvizíciách obranného materiálu a technológií. Mal by prispievať ročne sumou až 5,5 mld. EUR na projekty na posilnenie obranných schopností EÚ.

Prezentácia na vysokej úrovni

Prezentáciu českého obranného a bezpečnostného priemyslu v Bratislave usporiadalo Veľvyslanectvo Českej republiky v Bratislave v spolupráci s Ministerstvom obrany SR, Asociáciou obranného a bezpečnostného priemyslu SR (AOBP) a Združením bezpečnostného a obranného priemyslu ČR (ZBOP). Uskutočnila sa v rámci českého Projektu na podporu ekonomickej diplomacie (PROPED). Zúčastnili sa aj zástupcovia 8 slovenských firiem z obranného priemyslu.

Prezentácia sa konala pod záštitou veľvyslanca ČR na Slovensku Rudolfa Jindráka. V úvodnom prejave spomenul, že Slovensko predstavuje pre Českú republiku štvrtého najväčšieho obchodného partnera a súčasne druhý najväčší exportný trh.

Veľvyslanec zdôraznil, že spolupráca v oblasti obranného a bezpečnostného priemyslu je pre obe krajiny kľúčová. Nadobúda ešte viac na dôležitosti v súvislosti s prebiehajúcim vojnovým konfliktom na Ukrajine. O význame tejto spolupráce svedčí aj počet prezentujúcich firiem a tiež celkový počet účastníkov, ktorých na akciu zavítalo takmer 90.

Na stretnutí sa zúčastnila aj prvá štátna tajomníčka Ministerstva vnútra SR Lucia Kurilovská. V príhovore ocenila veľmi dobrú spoluprácu medzi rezortmi oboch krajín. Pochvalne sa vyjadrila najmä o spolupráci pri ochrane štátnych hraníc a v boji s ilegálnou migráciou.

Na prezentácii sa ďalej zúčastnil generálny riaditeľ sekcie modernizácie Ministerstva obrany SR Martin Čatloš, zástupca vrchného riaditeľa sekcie priemyselnej spolupráce Ministerstva obrany ČR Michal Rendla a viceprezident AOBP Jaroslav Pecháček. Prítomní boli aj predstavitelia Generálneho štábu ozbrojených síl Slovenskej republiky, Prezídia Policajného zboru SR a ďalší hostia.

Zdroj: Veľvyslanectvo Českej republiky v Bratislave

Prezentácia obranného priemyslu 2023

Prezentované podniky

  • AERO Vodochody AEROSPACE, a. s.
  • Aliance SBA
  • AVEC CHEM, s. r. o.
  • Colt CZ Group SE
  • EGO Zlín, spol. s r. o.
  • EXCALIBUR ARMY, spol. s r. o.
  • FOODSET, s. r. o.
  • Grant Detection, s. r. o.
  • JISR Institute, a. s.
  • LIAZ a. s. / Modelárna LIAZ, s. r. o.
  • PRAMACOM-HT, spol. s r. o.
  • Rescue Trailer, s. r. o.
  • RETIA, a. s.
  • RSBC Defence, s. r. o.
  • Spectrasol, s. r. o.
  • STV GROUP, a. s.
  • SVOS, spol. s r. o.
  • TONER, s. r. o.
  • VOP CZ, s. p.

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo