Dovolenka pod palmami: Vianoce a časť zimy trávia Slováci radi v tropických destináciách

Autor Juraj Vedej december 2023 -
Dovolenka pod palmami: Vianoce a časť zimy trávia Slováci radi v tropických destináciách Pixabay

Vzdialené destinácie ako Maldivy, Mexiko či Dominikánska republika sú počas Vianoc mimoriadne obľúbené. Slovenskí dovolenkári si doprajú, míňajú viac ako Maďari a Česi.

Cestovná kancelária TUI identifikovala najobľúbenejšie zahraničné destinácie pre tohtoročnú vianočnú dovolenku. Slováci aj tento rok uprednostňujú trávenie Vianoc a Nového roka pri mori. Obzvlášť obľúbené sú exotické destinácie ako Maldivy, Mexiko a Dominikánska republika.

Slovenskí dovolenkári si na Vianoce najradšej doprajú osemdňovú dovolenku vo vzdialenej lokalite, na ktorú minú v priemere 2 965 eur na osobu. Až 54 percent cestovateľov si pritom vybralo päťhviezdičkovú alebo vyššiu kategóriu ubytovania. Možnosť all inclusive stravovania zvolilo 69 percent dovolenkárov.

Podobné trendy pozoruje cestovná kancelária aj v Maďarsku, kde dovolenkári na osemdňovú dovolenku v odľahlej lokalite minú v priemere 2 445 eur na osobu. Naopak, českí dovolenkári minú sotva polovicu toho, čo Slováci. Ich priemerné výdavky sa pohybujú na úrovni 1 382 eur na osobu pri 7,5-dňovej dovolenke.

Na čele sú Maldivy

Maldivy sú na čele rebríčka slovenských klientov TUI aj počas zimnej sezóny 2023/2024. Za tromi tropickými destináciami sa na 4. mieste umiestnila lyžiarska destinácia Rakúsko, kde sú mimoriadne obľúbené rezorty v Tirolsku a Štajersku.

Pokiaľ ide o celú zimnú sezónu, priemerné výdavky Slovákov na dovolenku sú 2 136 eur na osobu pri priemernej dĺžke pobytu osem dní, kým priemerné výdavky Čechov predstavujú 1 099 eur na osobu pri priemernej dĺžke pobytu sedem dní.

„Pri pohľade na rebríčky obľúbených destinácií je zrejmé, že Slováci v zime preferujú slnečné destinácie pri mori,” hodnotí Mariana Metwaly Veiglová, Senior Sales Manager TUI ReiseCenter Slovensko.

TOP destinácie Slovákov – Vianoce 2023

  1. Maldivy
  2. Mexiko
  3. Dominikánska republika
  4. Thajsko
  5. Tanzánia

Top destinácie Slovákov – zima 2023/2024

  1. Maldivy
  2. Spojené arabské emiráty
  3. Thajsko
  4. Rakúsko
  5. Tanzánia

O cestovnej kancelárii TUI

S viac ako 180 destináciami po celom svete ponúka TUI širokú škálu možností – od dovoleniek na pláži a okružných výletov až po plavby s prestávkami v mestách.

TUI je partnerom pre komplexné zabezpečenie flexibilného, bezpečného a bezproblémového cestovanie. Ponúka širokú škálu produktov a služieb od rezervácií ciest a hotelov až po množstvo doplnkových služieb priamo v mieste pobytu, ako sú výlety či prenájom áut.

TS

 

TOP destinácie Čechov – Vianoce 2023

  1. Rakúsko (predovšetkým Tirolsko)
  2. Kapverdy
  3. Maldivy
  4. Španielsko
  5. Thajsko

Top destinácie Čechov – zima 2023/2024

  1. Španielsko
  2. Srí Lanka
  3. Maldivy
  4. Taliansko
  5. Rakúsko

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo