V roku 2024 bude hrať v digitalizácii prím umelá inteligencia, ale aj virtuálna realita či rozširovanie technológie 5G

Autor Anna Vojteková december 2023 -
V roku 2024 bude hrať v digitalizácii prím umelá inteligencia, ale aj virtuálna realita či rozširovanie technológie 5G Pixabay / Pete Linforth + AI

Pre Slovensko bude dôležité pridať v oblastiach, v ktorých zaostáva za priemerom Európskej únie – a to je zavádzanie cloudu či zintenzívnenie prieniku 5G sietí.

V roku 2024 sa v oblasti digitálnej transformácie očakávajú významné zmeny. Hyperautomatizácia, virtuálna realita, internet vecí, digitálne ekosystémy, ochrana osobných údajov, rozširovanie 5G siete, ale aj posun k špeciálnym cloud-native technológiám. Toto všetko, spolu s udržateľnosťou, bude podľa spoločnosti Enehano hnacími silami transformačného úsilia organizácií, ktoré myslia na budúcnosť.

Odborníci z Enehana však zdôrazňujú, že dôležité pre Slovensko bude predovšetkým pridať v oblastiach, v ktorých nestíha za priemerom EÚ – a to je zavádzanie samotného cloudu, a zintenzívnenie prác na rozširovaní 5G siete.

Cloud-native technológie ako nadstavba ku cloudu

V roku 2024 bude čoraz viac rezonovať téma cloud-native technológií. Týmto termínom sa označujú aplikácie, ktoré boli od začiatku navrhnuté na umiestnenie v cloude.

Pre Slovensko však ešte stále ostáva výzvou aplikácia samotného cloudu, v ktorého využívaní naša krajina stále zaostáva za priemerom EÚ. Podľa posledných dostupných údajov z Eurostatu využívalo na Slovensku cloudové služby doteraz len 36 % podnikov, pričom európsky priemer bol na úrovni 41 %.

„Cloud je obrovským akcelerátorom inovácií, nakoľko všetky nové a moderné technológie bývajú dnes dostupné predovšetkým v cloude. V konečnom dôsledku o tom svedčí už spomínané zavádzanie cloud-native technológií, teda inovácií, ktoré boli vyvinuté špeciálne pre cloud,” konštatuje odborník na digitalizáciu Eduard Gers zo spoločnosti Enehano.

O to viac úsilia by mali naše firmy vyvinúť pri zavádzaní cloudu, inak hrozí, že nám v porovnaní s Európou ,ujde vlak´ modernizácie, digitalizácie, ale aj konkurencieschopnosti,“ dodáva.

Umelá inteligencia a virtuálna realita

Ďalším dôležitým trendom v oblasti digitálnej transformácie bude aj rozširovanie umelej inteligencie a strojové učenie. Predikcie hovoria, že v budúcom roku v tejto súvislosti začne hrať prím aj hyperautomatizácia.

Ide o kombináciu robotickej automatizácie, umelej inteligencie a strojového učenia s cieľom zvýšiť efektívnosť a presnosť procesov v podnikoch. Umelá inteligencia a strojové učenie zároveň pracujú s množstvom údajov, čo otvára priestor pre prediktívnu analýzu, personalizovaný marketing a zlepšenie zákazníckej skúsenosti, ako aj efektívnosti v prevádzkach.

„Fokus na umelú inteligenciu však automaticky neznamená, že táto technológia nahradí ľudí. Umelá inteligencia by sa mala vnímať ako spôsob, ako zrýchliť procesy a uľahčiť človeku prácu. To, že sa niečo dá automatizovať, totiž neznamená, že by sa malo automatizovať úplne všetko,“ vysvetľuje E. Gers.

„V tejto oblasti zároveň bude potrebné stanoviť regulačné rámce, ale tiež do zautomatizovaných činností zapojiť ľudí, aby riadili presnosť výstupov, vylúčili zaujatosť a zabránili možným problémom,“ dopĺňa.

Nové možnosti začnú podnikom zároveň otvárať aj rozšírená realita (AR) a virtuálna realita (VR). Ide o technológie, ktoré spájajú digitálny a fyzický svet. Firmám môžu tieto technológie poslúžiť na zlepšenie interakcie so zákazníkmi a transformáciu marketingu. Prinášajú tiež revolúciu v odvetviach, ako sú hry, vzdelávanie, zdravotníctvo a maloobchod.

Internet vecí

Jedným zo silnejúcich trendov v oblasti digitalizácie je aj využívanie tzv. internetu vecí (IoT). Zahŕňa sieť vzájomne prepojených fyzických zariadení vybavených rôznymi snímačmi, softvérom a konektivitou. Umožňuje im zhromažďovať a vymieňať si údaje, čím sa zvyšuje automatizácia.

IoT ponúka podnikom jedinečné príležitosti na zvýšenie efektívnosti a konkurencieschopnosti. Umožňuje totiž monitorovanie v reálnom čase, prediktívnu údržbu a automatizáciu procesov. Podporuje rozhodovanie založené na údajoch, čo vedie k úsporám nákladov a zlepšeniu bezpečnosti.

Internet vecí dnes využíva na Slovensku 27 % firiem, európsky priemer je 29 %.

„IoT taktiež pracuje na zbere a analýze údajov, umožňuje znižovať firemné náklady a pomáha zvyšovať zisk. Vďaka jeho využívaniu môžu napríklad priemyselné zariadenia meniť svoj výkon na základe aktuálnych podmienok, či nahlasovať zvýšenú pravdepodobnosť vzniku poruchy do servisného strediska.

V inom kontexte môže IoT poskytnúť firmám oveľa komplexnejší a integrovanejší pohľad na zákazníkov bez toho, aby si vyžadoval technické znalosti alebo služby dátového analytika,“ hovorí Eduard Gers.

Technológia 5G

Na budúci rok bude naberať na obrátkach aj zavádzanie 5G sietí a snaha o rýchlejšie a spoľahlivejšie pripojenie. Nízka latencia a vysoká šírka pásma 5G umožnia spracovanie údajov v reálnom čase, čím zmenia pravidlá hry pre internet vecí a aplikácie vyžadujúce okamžitú odozvu. To v kombinácii s rastom edge computingu podporí aplikácie, ako sú autonómne vozidlá, inteligentné mestá a priemyselné odvetvia založené na IoT.

5G sieťou je dnes na Slovensku pokrytých približne 55 % domácností, pričom európsky priemer je na úrovni 81 %. Nakoľko je technológia 5G tiež jedným z dôležitých aspektov digitálnej transformácie, aj v tejto oblasti bude musieť Slovensko pridať.

Robustná kapacita siete 5G sa stáva základným kameňom inovácií v rôznych odvetviach a podporuje pokrok v oblasti inteligentných miest, priemyslu, zdravotníctva a ďalších. Organizácie, ktoré využívajú potenciál 5G, získavajú konkurenčnú výhodu tým, že poskytujú lepšie používateľské skúsenosti a inovatívne služby,“ dodáva odborník z firmy Enehano.

Kybernetická bezpečnosť a udržateľnosť

V neposlednom rade budú v roku 2024 rezonovať aj ďalšie dve dôležité témy – kybernetická bezpečnosť a udržateľnosť. S narastajúcou digitalizáciou exponenciálne rastie aj riziko kybernetických útokov a únikov dát.

Pre organizácie a firmy bude teda kľúčové dbať na kybernetickú bezpečnosť – tak v záujme ochrany ich dobrého mena, ako aj pre bezpečnosť a dôveru zákazníkov. Investície do opatrení v tejto oblasti tak sú a budú nevyhnutnosťou nielen z hľadiska ochrany údajov, ale aj z hľadiska prosperity firiem.

V roku 2024 budú podniky do svojich stratégií čoraz viac začleňovať aj ekologické a udržateľné postupy. Trendom bude zavádzanie ekologických technológií, znižovanie spotreby energie či podpora sociálnej zodpovednosti podnikov. Udržateľná digitálna transformácia tak je a bude nielen zodpovednosťou, ale aj zdrojom konkurenčnej výhody vo svete, v ktorom je prvoradý záujem o životné prostredie.

Anna Vojteková, PR Clinic

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo