Trh s logistickými nehnuteľnosťami zostáva dynamický, záujem o investície sa neznížil

Autor Gergely Juhász december 2023 -
Trh s logistickými nehnuteľnosťami zostáva dynamický, záujem o investície sa neznížil Alfa Group

Najlepšie lokality sú v Bratislave a okolí, čoraz dôležitejšia je udržateľná prevádzka budov.

Situácia s infláciou a hypotékami pribrzdili trh s bývaním. Na rozdiel od neho, trh s logistickými nehnuteľnosťami zostáva dynamický na strane ponuky aj na strane dopytu. Podľa analýzy trhu, ktorú realizovala skupina Alfa Group, sú najlepšie logistické lokality v hlavnom meste a jeho okolí a čoraz dôležitejšia je udržateľná prevádzka budov.

Cena novostavieb sa odvíja od nákladov na prácu a materiál, takže rastie napriek zámerom investorov, zatiaľ čo úrokové sadzby úverov kupujúcich odrádzajú. Trh s nájomným bývaním síce nasleduje tento trend, no menej rigidne.

Prenajímatelia majú podstatne väčší manévrovací priestor ako stavitelia, ale aj tu sú ceny vysoké v dôsledku silného dopytu presmerovaného cez trh. Konštatoval to Ohad Epschtein, riaditeľ medzinárodnej skupiny Alfa Group, ktorá sa zaoberá investíciami do nehnuteľností a ich prenájmom.

Výstavba skladov pokračuje

Pri skladoch a logistických nehnuteľnostiach je však situácia iná. Hoci počet nových nájomných zmlúv v celej krajine sa v priemere znížil len minimálne, miera obsadenosti skladov v hlavnom meste a jeho blízkosti sa nezhoršila, napríklad v prípade skupiny Alfa Group sa trvalo pohybuje nad úrovňou 95 %.

To znamená, že logistika je tou oblasťou, v ktorej sa naďalej neznížil záujem o investície. V samotnej skupine odovzdajú do konca tohto roka ďalších 5 000 m2 skladov a k nim patriace kancelárie, na ktoré sú už uzavreté zmluvy, uviedol šéf skupiny.

To isté možno pozorovať aj u ostatných investorov, pričom pri súčasnom poklese celkového objemu sa ťažisko stavebného sektora presúva na logistiku a energetickú obnovu.

Dôraz na udržateľnosť

Energetická obnova je zvlášť dôležitým aspektom. Ukazuje sa, že existuje trvalý a podstatný rozdiel medzi udržateľnými (udržateľnejšími), „zelenými“ ekologickými nájomnými budovami s minimálnymi režijnými nákladmi na prevádzku a budovami s horšou energetickou hospodárnosťou – a to vo všetkých segmentoch.

Nákladová efektívnosť je preto čoraz dôležitejšia, čo sa prejavuje najmä na trhu s kancelárskymi a skladovými priestormi.

Medzi kupujúcimi nehnuteľností, ktorých zostalo len zopár, vidíme skôr otváranie nožníc. Investiční kupujúci alebo kupujúci platiaci v hotovosti míňajú peniaze takmer výlučne na moderné energetické nehnuteľnosti a využívajú súčasnú situáciu na trhu, ktorá je pre kupujúcich priaznivá.

Tí, ktorí využívajú aj úver, však majú tendenciu robiť kompromisy v oblasti energetickej hospodárnosti a za rovnakú sumu si kúpia menej modernú nehnuteľnosť v horšom stave. Predpokladajú, že nehnuteľnosť sa môže dodatočne zatepliť.

Tento prístup sa však môže ukázať ako chybný. Táto medzera sa pravdepodobne bude naďalej rozširovať, čo by mohlo viesť k strate hodnoty, pričom náklady na energetickú obnovu stále rastú, zdôraznil riaditeľ skupiny Alfa Group.

Alfa Group je medzinárodná realitná skupina, ktorá na Slovensku prenajíma viac ako 40 000 m2 obchodných nehnuteľností. Jej obrat skupiny v roku 2022 prekročil 8 000 000 eur.

Gergely Juhász, Creative21

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo