Priemyselný park vo Vlkanovej pritiahol firmy z troch kontinentov. Počet pracovníkov v ňom čoskoro dosiahne tisíc

Autor PR Servis január 2024 -

Za úspešným projektom stojí skupina HMC Invest a jej majiteľ Maroš Hudoba, s ktorým prinášame rozhovor.

Aj na Slovensku existujú príklady úspešných projektov budovania nových prevádzok na brownfieldoch. Takým je HMC Technologický Park Vlkanová pri Banskej Bystrici, ktorý premenil chátrajúce haly starej betonárne Prefy na prosperujúci areál. Dnes výrazne prispieva k rozvoju banskobystrického regiónu a zamestnanosti v ňom.

HMC Technologický Park Vlkanová je vo vlastníctve a správe skupiny HMC Invest, a. s., a jej dcérskych spoločností. Vďaka viac ako 15-ročným skúsenostiam v oblasti nehnuteľností, energetiky a aplikovaného výskumu skupina HMC Invest priniesla do regiónu viacero projektov, ktoré prispievajú k jeho rozvoju.

Medzi 12 dcérskych spoločností skupiny patrí HTMAS, s. r. o., ktorý pôsobí v oblasti predaja a distribúcie, výstavby a údržby obnoviteľných zdrojov energie, prenájmu a správy priemyselných hál v rozsahu facility manažmentu. Poskytuje aj účtovné služby a finančné poradenstvo pre podnikateľské subjekty.

HTEnergy, s. r. o., je zameraná na oblasť energetiky, pričom vyvinula vlastný softvér, ktorý zabezpečuje zber a nahlasovanie údajov elektromerov. Táto spoločnosť tiež zabezpečuje správu, prevádzku a plnenie legislatívnych povinnosti pre spoločnosti v skupine a externých zákazníkov. Od roku 2022 začala v rámci HTparku prevádzkovať batériové úložisko s výkonom 3 MWp, v rámci ktorého poskytuje podporné služby.

Ďalšou významnou spoločnosťou skupiny HMC Invest je DefTech, a. s., ktorý sa špecializuje na výskum a vývoj elektroniky a obrnených vozidiel.

V rozhovore približuje majiteľ a predseda predstavenstva HMC Invest, a. s., Maroš Hudoba, ako sa vyvíjal projekt vo Vlkanovej a čo bolo za jeho úspechom.

Maroš Hudoba HMC Invest

Kedy a ako vznikla myšlienka vybudovania priemyselného parku?

Myšlienka vzniku priemyselného parku sa zrodila pri pohľade na chátrajúci areál bývalej betonárky, ktorý na prvý pohľad neponúkal perspektívu ďalšieho rozvoja, ale pôsobil len ako pripomienka fungujúcej fabriky, komunitného života a rozvoja regiónu.

V tomto období som kreoval základy investičnej skupiny so širším obchodným zameraním vrátane možných investícií do výstavby priemyselných nehnuteľností. Zahraničný dopyt narastal a bolo cítiť potrebu zahraničných investorov relokovať existujúce výrobné podniky, respektíve rozširovať výrobné kapacity prostredníctvom transferu technológie výroby, bez nutnosti priamej investície do nákupu priemyselných nehnuteľností.

Dnes to už vnímame ako skupinový projekt. V tej vrcholovej schéme pôsobí spoločnosť HMC Invest, ktorá dnes združuje niekoľko dcérskych spoločností. Pod HMC Investom vznikala i spoločnosť HTMAS, s. r. o., ktorá je správcom priemyselného parku vo Vlkanovej.

Táto spoločnosť je uznávaným developerom a investorom na východoeurópskom trhu s obnoviteľnou energiou. Našim firemným cieľom a víziou je byť silným európskym hráčom v rôznych energetických sektoroch od výroby energie, cez distribúciu až po obchodovanie s energiou. Projekt technologického parku ako taký je aj reakciou na tieto investície s obnoviteľnou energiou.

Čo charakterizuje v súčasnosti technologický park HMC Vlkanová?

Na Slovensku je zvykom budovať priemyselné parky na úrodnej pôde. My sme však využili chátrajúce priemyselné haly starej betonárky Prefa, takže nebolo potrebné zaberať ďalšiu úrodnú pôdu.

Park začal svoju existenciu v roku 2006 a odvtedy prešiel dlhou cestou. S výstavbou 25 000 m² výrobných hál a rozsiahlym rozvojom infraštruktúry dnes poskytuje zázemie pre niekoľko významných firiem z rôznych častí Európy a sveta.

Tieto firmy zamestnávajú približne 550 pracovníkov, pričom viac ako 100 z nich sú ľudia zo znevýhodneného prostredia, ktorí nájdu príležitosť na trhu práce práve v tomto parku.

Čím dokáže park prilákať investorov zo zahraničia? Z akých krajín prichádzajú?

Spoločnosti, ktoré tu v súčasnosti pôsobia, pochádzajú z USA, Talianska, Južnej Kórey, Francúzska, Nemecka a Španielska. Hlavné dôvody, prečo sa rozhodli pre tento priemyselný park je jednak zázemie samotného parku, jeho strategická poloha v rámci stredného Slovenska.

Druhá vec sú poskytované riešenia. Nejde o štandardný slovenský koncept v zmysle „mám halu, nech sa páči, prenajmem ju“, ale tento koncept bol postavený na tom, že v procese prípravy technologického parku sme sa my prispôsobovali firmám. Či už sa to týkalo stavebných úprav, technologického zázemia, transferu technológií a podobne. Aby bolo všetko prispôsobené výrobe, ktorú chceli spoločnosti v rámci parku vybudovať.

Treťou vecou je dostupnosť. HMC Technologický Park Vlkanová je ideálne situovaný pre priemyselnú prevádzku. Nachádza sa len 1 km od najbližšieho napojenia na európsky diaľničný systém a 3 km od letiska. Taktiež ponúka priame spojenie so železničným systémom priamo v jeho areáli. To znamená, že čo sa týka logistiky a transportu, všetky možnosti sú pokryté.

To, čo je tiež dôležité pre týchto výrobcov, nakoľko majú veľkú energetickú náročnosť, je dostatočná energetická rezerva parku a možnosti jej navýšenia podľa požadovaných potrieb.

Aké priemyselné odvetvia sú v parku zastúpené a aký druh technológií tu prevláda?

Firmy sídliace v parku sa špecializujú najmä na strojársku a hutnícku výrobu. Ich portfólio výrobkov zahŕňa široký sortiment od automobilových dielcov po výrobky zo špecializovaných uhlíkových vláken.

Ide o firmy zaoberajúce sa priemyselným tepelným spracovaním, kalením, karbonizáciou, liatím hliníkových výrobkov, lisovaním plastových dielov. Je tu tiež výroba domov z ohýbaných plechových profilov a mnohé iné.

Aké služby a možnosti ponúka park?

Park ponúka viac ako len priestor pre výrobu. Centralizovanú priemyselnú údržbu vrátane kompletného facility manažmentu, účtovné služby, daňové a finančné poradenstvo, právne služby, riešenie ľudských zdrojov, odpadové hospodárstvo, parkovanie, údržbu ciest a zelene, strážnu službu a kamerový systém.

Okrem toho disponuje aj možnosťou transferu technológií a technickej pomoci. V oblasti energie sa park môže pochváliť elektrickým pripojením až do 15 MVA, solárnymi panelmi na strechách, rýchlym internetovým pripojením, vlastnou čističkou odpadových vôd a novou sieťou nabíjacích staníc pre elektromobily.

Ako Technologický park Vlkanová integruje udržateľné praktiky a inovácie, napríklad v oblasti obnoviteľných zdrojov energie?

Všetky haly v rámci parku sú pokryté fotovoltickými panelmi. To znamená, že všetky fabriky v rámci parku fungujú aj vďaka obnoviteľným zdrojom. Zároveň bol nedávno ukončený projekt najväčšieho batériového úložiska na Slovensku, ktoré sa nachádza práve tu. Má výkon malej elektrárne.

Sme teda nielen odberateľom energie, ale aj distribútorom a poskytovateľom podporných služieb na trhu s elektrickou energiou. V rámci služieb poskytujeme aj dodávku a distribúciu plynu a vody.

Aké príležitosti poskytuje park pre startupy a malé podniky? Ponúka špeciálne programy alebo podporu pre nové firmy?

Práve realizujeme výstavbu novej haly a polyfunkčného objektu, v rámci ktorého budú vybudované takzvané „baby haly“, ako ich u nás familiárne nazývame. Tieto priestory sú určené práve pre začínajúce projekty a startupy.

Do konca roku 2024 predpokladáme zamestnanosť v rámci celého priemyselného parku 1 000 zamestnancov. Z tohto dôvodu sme v rámci pripravovaného projektu polyfunkčného objektu naprojektovali komplexné zázemie pre potreby zamestnancov parku, ako aj pre verejnosť v rozsahu reštauračných a stravovacích služieb, potravín či služby všeobecného lekára.

Ďalšou investíciou v rámci podpory benefitov poskytovaných podnikmi v priemyselnom parku je aj výstavba nájomných zamestnaneckých bytov. Bude tu aj plne vybavené fitnescentrum s wellness službami.

Aké sú ďalšie plány na rozvoj a expanziu technologického parku? Do akej miery je jeho kapacita naplnená?

V rámci priemyselného parku máme všetky haly obsadené. Zostali už len dve voľné plochy, z ktorých jedna je určená pre spomínaný polyfunkčný objem s baby halami.

Posledný voľný priestor je vymedzený na výstavbu novej haly s veľkosťou 4 800 m². Tento objekt bude určený pre budúcu zbrojársku výrobu, ktorá vytvorí ďalšie zaujímavé pracovné príležitosti v banskobystrickom regióne.

PR Servis

rsz 1hmc technological park výrezSchéma Technologického parku Vlkanová.
Pozn.: Zobrazený stav je pred úplným obsadením jestvujúcich objektov. Haly označné „for rent“ v súčasnosti využíva Algontec Slovensko, s. r. o. Priestor označený „small halls for rent“ je vyčlenený na „baby haly“ spomínané v článku. Zdroj: hmcinvest.com

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo