Lumière, najväčšie artové a klubové kino na Slovensku, čoskoro opäť otvoria, rekonštrukcia je dokončená

Autor Simona Nôtová január 2024
Foyer kina Lumière Foyer kina Lumière SFÚ

Premietací komplex v centre Bratislavy so štyrmi kinosálami privíta divákov po komplexnej rekonštrukcii vyvolanej lokálnym požiarom v roku 2022.

Rekonštrukcia priestorov Kina Lumière – kina Slovenského filmového ústavu (SFÚ) je dokončená a od jeho otvorenia delí návštevníkov už len jeden krok. Kolaudačný proces sa začal v polovici decembra 2023. SFÚ splnil všetky podmienky a v tejto chvíli (druhá polovica januára 2024) čaká na vydanie kolaudačného rozhodnutia.

Počas vykonanej obhliadky neboli zistené žiadne nedostatky a podľa vyjadrenia Mária Bulka, ktorý má stavebný dozor rekonštruovaného kina za SFÚ, sú všetky podmienky pre vydanie kolaudačného rozhodnutia splnené. „Na základe miestneho zisťovania a vyjadrenia dotknutých orgánov sa už čaká len na rozhodnutie mestskej časti. Z našej strany sú splnené všetky podmienky dotknutých orgánov a máme od nich súhlasné stanoviská ku kolaudácii,“ povedal.

lumiere kinosala k2 02 020 Kinosála K2

Zvýšenie komfortu a technickej úrovne

Kino Lumière je po rekonštrukcii moderným priestorom, návštevníkom poskytne vyšší technologický i užívateľský komfort. Viditeľnou zmenou je celková úprava foyeru, v kinosálach sú nové obklady stien, koberce a plátna, sedačky sú vyčistené a repasované.

Potrebu dôkladného vyčistenia priestorov kina vyvolala kontaminácia časticami dymu z horiacich plastov po požiari pracoviska digitalizácie filmov v suteréne budovy kina na jeseň 2022. Zároveň SFÚ pristúpil k celkovej rekonštrukcii, čiastočnej prestavbe priestorov, výmene klimatického systému a doplneniu ďalšieho technického vybavenia.

Súčasťou rekonštrukcie bola aj výmena troch digitálnych projektorov a v každej sále je možné uvádzať filmy s elektronickými podtitulkami. Zrealizovala sa aj príprava priestoru na umiestnenie výťahovej plošiny pre imobilných divákov, ktorú osadia (v závislosti od jej dodávky) dodatočne počas prevádzky kina.

Vzhľadom na neurčený termín získania potrebných súhlasných vyjadrení kompetentných úradov zatiaľ nie je známy presný termín otvorenia kina. Zástupcovia SFÚ naznačili, že by to malo byť v polovici februára 2024.

Divákom kino chýba

„Kino Lumière je dôležitým kultúrnym stánkom a jeho výpadok pociťujú mnohí. Sme preto radi, že sa nám podarilo splniť všetky potrebné podmienky na vydanie kolaudačného rozhodnutia a priblížili sme sa k jeho otvoreniu,“ uviedol generálny riaditeľ SFÚ Peter Dubecký.

„Slávnostné otvorenie a predstavenie kina filmárskej a odbornej verejnosti pripravíme neskôr. Najdôležitejšie je teraz pre nás sprístupniť kino bežným divákom, ktorí nám počas celého roka dávajú vedieť, že im chýba. Otvoríme hneď po správoplatnení kolaudačného rozhodnutia,“ dodal.

lumiere kinosala k3 02 038Kinosála K3

Iné ako bežné kino

Kino Lumière je repertoárové kino, prioritne ponúka súčasnú slovenskú tvorbu, európsku tvorbu a zlatý fond slovenskej a svetovej kinematografie prostredníctvom špecifických programových cyklov.

Jeho rekonštrukcia sledovala zámer zmodernizovať priestory, technologické vybavenie a zvýšiť komfort divákov v súlade s artovým charakterom kina a jeho hlavnou dramaturgickou koncepciou. Podľa Petra Dubeckého bolo jej cieľom vybudovať „dôstojný stánok pre audiovizuálnu obec a pre divákov, ktorí radi zažívajú iný spôsob vnímania filmu, ako je to v bežných komerčných kinách“.

Podľa manažérky kina Zity Hosszúovej „je veľmi dôležité, že konečne sa zrealizovala rekonštrukcia priestorov ako celku a nešlo len o parciálne úpravy. Technologické vybavenie Kina Lumière bude zodpovedať 21. storočiu.“

Peter Dubecký hodnotí pozitívne najmä úpravu najväčšej kinosály K1. Podľa neho sa stane „premiérovou“ sálou, v ktorej sa môžu konať významné kultúrno-spoločenské podujatia. Pred jej premietacím plátnom pribudla opona.

lumiere kinosala k1 01 020Kinosála K1

Sála K1 bude zároveň takzvanou referenčnou sálou, v ktorej môžu filmoví tvorcovia robiť kontrolné projekcie nových filmov, rovnako ako pracovníci Digitálnej audiovízie kontrolovať výsledky svojej práce na digitalizácii filmov.

Práca architektov a náklady rekonštrukcie

Projekt rekonštrukcie Kina Lumière vypracovali architekti Zuzana Čižmárová a Peter Štrpka zo spoločnosti Dark Blue studio, ktorí majú bohaté skúsenosti s projektmi kín na Slovensku aj v zahraničí. Stavbu realizovala spoločnosť NTJ.

„Kino Lumière je špecifické svojím zameraním aj významom, jeho úlohou je zachovávať históriu slovenskej kinematografie, byť v priamom dotyku s jej tvorcami, súčasne ale tiež byť súčasťou európskej umeleckej kinematografie. K projektu rekonštrukcie sme preto pristupovali s veľkým rešpektom,“ komentoval P. Štrpka.

„Hlavnou úlohou bolo zosúladiť najnovšie technologické a technické riešenia so zachovaním spiritu legendárneho kina. Snažili sme sa nájsť balans medzi aktuálnou technológiou vrátane predstáv o komforte návštevníkov so správnou mierou nostalgie a géniom loci tejto legendárnej inštitúcie,“ dodal.

Rekonštrukcia stála celkovo 2,438 milióna eur, z čoho boli výdavky na stavebné úpravy vo výške 2,184 milióna a na kinotechnológie vo výške asi 254 000 eur. SFÚ pre renováciu kina zabezpečil viaczdrojové financovanie, získal dotácie Ministerstva kultúry SR a Audiovizuálneho fondu, ktorý finančne podporil redigitalizáciu. Rozdiel dofinancoval ústav z vlastných zdrojov.

Programové zámery

Po otvorení ponúkne kino Lumière program, ktorý bude kombináciou filmov z aktuálnej distribučnej ponuky, unikátnych titulov z už etablovaných programových cyklov a najzaujímavejších filmov roku 2023, ku ktorým sa oplatí vrátiť. Štandardné vstupné na premietanie bude o niečo nižšie ako v multiplexoch, predbežne je stanovené na sedem eur. Kino ponúkne aj zľavy pre stálych návštevníkov (vernostná karta), seniorov a detských divákov.

Už v prvých dňoch prevádzky kino uvedie prehliadku štyroch súčasných talianskych filmov v spolupráci s Talianskym inštitútom, Filmový kabinet špeciál so zameraním na tvorbu Alfreda Hitchcocka, projekcie z cyklov Music & Film, Príbehy umenia a Reštaurovaná klasika.

Premietať sa budú aj kvalitné klubové filmy z minulého roku, ktoré mali málo priestoru v kinách, a slovenské filmy roku 2023, ktoré v časopise Film.sk získali najvyššie bodové hodnotenie od filmových vedcov a kritikov.

Známy je už termín prvého premietania novo digitalizovaného legendárneho filmu Miloša Formana Amadeus z roku 1984. Kino Lumière ho uvedie 18. februára, v deň 92. nedožitých narodenín jeho tvorcu, v režisérskom zostrihu.

„Pre túto chvíľu bude dôležité, aby sme všetky sály vedeli naprogramovať a pripraviť tak, aby sa diváci vrátili a znova mali radi svoje Kino Lumière. Myslím si, že po tejto rekonštrukcii bude veľmi dôstojným kinom, ktoré je zapojené v sieti Europa Cinemas,“ konštatoval Peter Dubecký.

Simona Nôtová, SFÚ

lumiere kinosala k4 02 024Kinosála K4 na mínus prvom podlaží zachováva pôvodný dizajn priestoru zo 70. rokov

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo