Stredná a východná Európa je regiónom hospodárskeho rastu, správa UniCreditu však vidí aj riziká

Autor TS január 2024 -
Konferencia CEE Forum vo Viedni Konferencia CEE Forum vo Viedni Euromoney Conferences

Oživenie rastu v SVE bude viesť súkromná spotreba ťahaná rastom miezd, rastom pôžičiek a pozitívnym efektom vývoja cien nehnuteľností. Riziká sú v zahraničnom dopyte a politickej oblasti.

Ekonómovia UniCredit očakávajú, že ekonomiky vo východných krajinách EÚ (EÚ-CEE) porastú v rokoch 2024 a 2025 približne o 3,0 % ročne a podobná miera rastu bude na západnom Balkáne.

„Tempo rastu regiónu strednej a východnej Európy sa tento rok blíži k potenciálu,“ povedal Dan Bucsa, hlavný ekonóm UniCredit Group pre strednú a východnú Európu počas podujatia The Central and Eastern European Forum (CEE Forum), ktoré sa konalo vo Viedni. UniCredit je hlavným sponzorom podujatia, ktoré v roku 2024 prilákalo 1 200 účastníkov zo 45 krajín.

Rok rozhodnutí a volieb

Podľa najnovšieho štvrťročníka CEE Quarterly „Rok rozhodujúcich rozhodnutí“ od UniCredit Research, prezentovaného na CEE Fóre, je pravdepodobné, že oživenie rastu v strednej a východnej Európe (SVE), bude ťahať súkromná spotreba, ktorej pomôžu rýchlejší rast reálnych miezd, rastúce pôžičky pri nižších úrokových sadzbách a pozitívny efekt bohatstva z cien nehnuteľností. Očakáva sa, že investície a export budú prispievať k rastu najskôr od 2. polroka 2024.

Ekonómovia UniCredit vidia rozpočtové deficity pod 3 % HDP v rokoch 2024-25 v Bosne a Hercegovine, Bulharsku, Chorvátsku, Česku a Srbsku s negatívnymi fiškálnymi impulzmi vo väčšine krajín strednej a východnej Európy. Predpokladajú, že fiškálnu konsolidáciu spomalí nabitý program volieb.

„Očakávame, že proeurópske strany získajú väčšinu kresiel za EÚ-CEE v Európskom parlamente, pričom Poľsko bude viesť obnovenú skupinu EÚ-CEE, ktorá bude obhajovať hlbšiu ekonomickú a politickú integráciu v Európe,“ uvádzajú ekonómovia v CEE Quarterly. Dodávajú, že voľby v rokoch 2024-25 budú poslednými, pred ktorými politici SVE nebudú nútení riešiť demografické a ekonomické výzvy.

Medzi hlavné rozhodnutia, ktoré sa majú prijať v SVE, patria:
1. prijatie eura v Bulharsku v roku 2025 alebo 2026;
2. rýchlejšie rokovania o rozšírení medzi EÚ, západným Balkánom, Moldavskom a Ukrajinou;
3. Poľsko a Rumunsko potvrdzujúce svoj geopolitický význam;
4. väčšia podpora pre Ukrajinu.
Ekonómovia vidia hlavné potenciálne riziká okrem iného v ďalších populistických trendoch v mainstreamových stranách, znižovaní ratingu a slabom zahraničnom dopyte vedúcom k recesii.

Banková skupina v regióne

V tomto makroekonomickom a geopolitickom scenári sú stredná a východná Európa naďalej motormi rastu aj pre UniCredit. „Región si zachováva svoj strategický význam pre UniCredit a naším plánom je aj naďalej rásť zrýchleným tempom, využívajúc silné lokálne tímy a znalosti a globálnu odbornosť,“ povedala Teodora Petkova, globálna riaditeľka UniCredit Group pre strednú a východnú Európu, počas CEE Fóra.

Stredná a východná Európa sa podieľajú na celkových úveroch UniCreditu podielom 33 %, na celkových vkladoch 31 % a podielom 30 % na čistých výnosoch skupiny. Vyplýva to z finančných výsledkov za 9 mesiacov roka 2023.

„S klientmi v centre všetkého, čo robíme, im ponúkame bezkonkurenčnú geografickú stopu prostredníctvom 10 popredných bánk, z ktorých v Rakúsku, Bosne a Hercegovine a Chorvátsku sme jednotkou na trhu a v Bulharsku trojkou,“ uviedla T. Petková. Vďaka tomu je UniCredit druhou najväčšou skupinou v strednej a východnej Európe, pokiaľ ide o aktíva k 9. mesiacu 2023, vo výške 236 miliárd eur, vrátane Alpha Bank Romania.

Riaditeľka UniCredit Group pre SVE vidí silno rastúci trend v digitálnej adopcii, ktorý skupina umožňuje neustálymi investíciami do ICT. Prezentovala údaje, podľa ktorých je približne jej 60 % klientov v regióne už aktívnymi používateľmi mobilných zariadení (k 9. mesiacu 2023), čo je nárast oproti 53 % v roku 2022. Digitálne predaje v strednej Európe sa medziročne takmer zdvojnásobili a zvýšili na 50 % všetkých predajov vo východnej Európe.

Aj v oblasti medzinárodných platieb UniCredit spracováva viac ako 20 % transakcií z oblasti SVE s neustále rastúcim trendom. Viac ako 95 % celkových platieb je objednaných prostredníctvom digitálnych kanálov.

Korporátni klienti a ESG

UniCredit je preferovanou bankou pre medzinárodné spoločnosti. „Dvaja z troch najväčších medzinárodných zákazníkov sú naši klienti,“ povedala Tedora Petkova a zdôraznila, že konkurenčná výhoda UniCredit v poskytovaní služieb korporátnym klientom je spojená s celoeurópskym dosahom skupiny.

„Najlepšie subjekty vo svojej triede v oblasti správy aktív, poistenia, platieb, financovania obchodu a riadenia rizík klientov sa bezproblémovo spájajú prostredníctvom našich integrovaných distribučných kanálov a našej prvej línie, čo nám umožňuje poskytovať všetkým našim klientom úroveň, ktorú nikto iný nedokáže,“ komentovala riaditeľka pre SVE.

Pripomenula, že investičné príležitosti na mieru prostredníctvom správcovskej spoločnosti Onemarkets Fund sú odteraz dostupné klientom banky v Českej republike, na Slovensku, v Maďarsku a Bulharsku, pričom Rumunsko bude čoskoro nasledovať.

„Spolu s digitalizáciou je náš záväzok k princípom ESG ďalším kľúčovým faktorom umožňujúcim našu službu,“ povedala T. Petkova. S objemom ekologických pôžičiek 2,3 mld. EUR a sociálnych pôžičiek 1,1 mld. EUR za prvých 9 mesiacov 2023 v strednej a východnej Európe ide UniCredit príkladom a podporuje zelenú a sociálnu transformáciu svojich klientov.

TS UniCredit Group

Pozn. EÚ-CEE = V4, Slovinsko, Chorvátsko, Bulharsko a Rumunsko

Rozšírené externé bilancie sú vo väčšine krajín SVE pozitívne

CEE UniCredit grafLegenda: FDI = priame zahraničné investície; C/A = bežný účet obchodnej bilancie; EBB = rozšírené externé bilancie
Zdroj: Európska komisia, centrálne banky, národné štatistické úrady, UniCredit Research

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo