Čiastočne sa odkláňame od Číny, do módy prichádza nearshoring

Autor TS január 2024 -

Výpadky a zdržania v globálnych dodávateľských reťazcoch vedú firmy k prehodnoteniu lokalizácie ich výroby.

V uplynulých dekádach si (nielen) európske firmy zvykli vo veľkom spolupracovať s dodávateľmi z Číny, Indie a ďalších ázijských krajín. Ich dodávateľskými reťazcami však v nedávnom čase otriaslo viacero nečakaných zmien, ktoré poukázali na ich relatívnu krehkosť.

Vplyvom rastúcich cien práce aj prepravy dochádzalo k výpadkom a oneskoreniam, pre ktoré začal narastať trend takzvaného nearshoringu – presúvania dodávateľských reťazcov do blízkych krajín.

Jedným z hlavných lákadiel nearshoringu sú nižšie náklady na logistické operácie. Výrazne sa skracuje fyzická vzdialenosť medzi firmou a partnerom, čo vedie ku jednoduchšiemu riadeniu projektov a rýchlejšiemu riešeniu prípadných problémov.

Krajiny zapojené do nearshoringu naviac často zdieľajú podobné pracovné normy, čo zjednodušuje správu tímov a zvyšuje účinnosť komunikácie. Dôležitá je aj kultúrna blízkosť, ktorá môže výrazne prospieť obchodným vzťahom a efektívnejšej spolupráci.

„Zmysel presúvania výroby do Európy spočíva hlavne v tom, že sa tak dá efektívne predísť narušeniu a výpadkom dodávateľských reťazcov. Navyše sa týmto spôsobom skracuje doba prepravy. Ďalšou výhodou je znižovanie skladových zásob a s tým súvisiacich nákladov,“ potvrdzuje Jakub Trnka, generálny riaditeľ spoločnosti Raben Logistics Česko a Slovensko.

Čína zostane dôležitá, firmy však skúmajú alternatívy

„V súčasnosti pozorujeme čiastočný odklon od ázijských dodávateľov a predpokladáme, že tento trend bude pokračovať. Napriek tomu ázijské krajiny v čele s Čínou budú určite aj naďalej hrať dôležitú úlohu v svetových dodávateľských reťazcoch,“ vraví Jakub Trnka.

Presúvanie týchto reťazcov z druhej strany sveta bližšie k spotrebiteľovi môže prísť vhod napríklad spoločnostiam, ktoré predávajú rychloobrátkové oblečenie čiže „fast fashion “, kde je rýchlosť kľúčovým faktorom. Nearshoring je vhodný aj v prípade dodávania automobilových dielov a ďalších produktov, ktoré podliehajú silnej domácej regulácii a sú náchylné k výpadkom.

Príkladom takého narušenia sú súčasné útoky na námornú dopravu v Červenom mori zo strany húsijských povstalcov, ktoré prinútili automobilky Tesla a Volvo pozastaviť časť výroby v Európe.

Podľa experta Sama Fioraniho z AutoForecast Solutions určite nejde len o tieto prípady. „Nedá sa veriť tomu, že by títo výrobcovia boli sami. Len sú prví, ktorí reflektujú tento závažný problém,“ uviedol pro Reuters.

Nearshoring v strednej Európe

Pre Slovensko a krajiny strednej Európy je nearshoring vhodný hlavne vďaka nižšej cene za prácu oproti západnej Európe a zároveň rýchlejšiemu dodaniu tovaru pre geografickú blízkosť.

„Nearshoring je z nášho pohľadu výhodný hlavne pre logistiku tovaru zo segmentu automotive a elektroniky, primárne pretože znižuje riziko krízy plynúcej z výpadkov. Menej vhodné sú potraviny. V ich prípade je lepšie, keď sa spracovávajú tam, kde sa pestujú,“ uviedla Tímea Pospišová, marketingová manažérka spoločnosti Raben Logistics Slovakia.

TS Raben Logistics Slovakia

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo