Akvizície v strednej a východnej Európe za minulý rok sa udržali nad hranicou 30 miliárd eur

Autor TS február 2024 -

Podľa správy CMS Emerging Europe M&A 2023/24 región naďalej preukazuje odolnosť voči problémom. Akvizíciou roka v rámci všetkých 19 krajín bol predaj U. S. Steel Košice.

Zistenia zo správy CMS Emerging Europe M&A 2023/24, ktorú predstavili právnická firma CMS a analytická spoločnosť EMIS, potvrdili odolnosť trhu s akvizíciami v takzvanej rozvíjajúcej sa Európe. Aktivita na tomto trhu je stabilná aj na pozadí geopolitického napätia a silných inflačných tlakov.

V zmysle publikácie zahŕňa „rozvíjajúca sa Európa“ všetky postkomunistické krajiny v EÚ a v juhovýchodnej Európe a tiež Ukrajinu – dovedna teda 19 krajín.

Oživenie dôvery v región

Najnovšia správa ukazuje mierne spomalenie celkového trendu v dohodách o akvizícii v rozvíjajúcej sa Európe, pričom za rok 2023 ich zaznamenáva 1 187 v porovnaní s 1 229 dohodami v roku 2022. Napriek nižším oceneniam a menšiemu počtu veľkých transakcií zostala hodnota akvizícií v medziročnom porovnaní na veľmi podobnej úrovni – 32,48 miliardy eur v roku 2023 v porovnaní s 32,93 miliardy eur v roku 2022.

Zlučovanie a akvizície (M&A) v strednej a východnej Európe

akvizície M A grafStĺpce: celkové objemy v mld. EUR; horné čísla: počty dohôd (pravá zvislá os)

Najmä s inflačnými trendmi, ktoré počas leta vykazovali známky zlepšenia, dôvera investorov zaznamenala v druhej časti roka oživenie. Hodnota transakcií za každý štvrťrok vykazovala zlepšenie, čo viedlo k výraznému celkovému zvýšeniu za H2 2023 (19 miliárd eur), a to o 41 % oproti H1 2023 (13,5 miliardy eur).

Prím majú investori z USA a Perzského zálivu

Aktivita v oblasti cezhraničných akvizícií zostala silná, keď sa jej celková hodnota v roku 2023 zvýšila na 30,8 miliardy eur, a to aj napriek tomu, že obchodov bolo o 69 menej ako v predchádzajúcom roku.

Spojené štáty si udržali najvyššiu pozíciu v počte akvizičných dohôd (96), zatiaľ čo Spojené arabské emiráty sa stali lídrom v ich celkovej hodnote (3,16 miliardy eur). SAE investovali vo veľkom najmä v telekomunikačnom sektore, vrátane akvizície aktív skupiny PPF Telecom v hodnote 2,5 miliardy eur. Tieto aktíva v Bulharsku, Maďarsku, Srbsku a na Slovensku prevzala emirátska telekomunikačná spoločnosť Etisalad and (e&).

Partner CMS Romania Horea Popescu k tomu uviedol: „Investície z Blízkeho východu do strednej a východnej Európy boli počas mnohých rokov pomerne konzistentné, ale tento rok sme zaznamenali množstvo veľkých transakcií od investorov z Perzského zálivu. V dôsledku oživenia cien ropy a plynu očakávame ďalší záujem o región, keďže investori z celého Blízkeho východu sa snažia o strategické investície.“

Ako dodal, stredná a východná Európa zostáva atraktívna pre investorov na celom svete a ponúka dobré ekonomické základy, ktoré sa ani pri krátkodobých ťažkostiach nezmenia: kvalifikovanú pracovnú silu, blízkosť západnej Európy, nízke náklady na dopravu a prácu a čoraz rozvinutejšiu infraštruktúru.

Odvetvová rozmanitosť

Správa CMS ukazuje veľkú rozmanitosť v sektoroch rozvíjajúcej sa Európy, keď žiadny sektor v akvizíciách výrazne nedominuje. Telekomunikácie a IT zabezpečili najväčší podiel dohôd (266) v regióne, čo bolo 22,4 %, nasledovali výroba s 15,2 % a nehnuteľnosti so stavebníctvom s 13,3 %.

Spracovateľský priemysel sa umiestnil na druhom mieste v hodnote transakcií s 6,57 miliardy eur, pričom najväčším obchodom v regióne v roku 2023 bola akvizícia slovenského podniku U. S. Steel spoločnosťou Nippon Steel Corp za 2,75 miliardy eur.

V sektore energetiky a verejnoprospešných služieb sa vo veľkej miere vyskytovali akvizície zamerané na obnoviteľné energie. V roku 2023 bol dokončený značný počet dohôd v oblasti veternej a solárnej energie vrátane dohody americkej UGT Renewables s čiernohorskou EPCG o výstavbe veľkej solárnej elektrárne v Čiernej Hore.

Private Equity a IPO

Počet IPO v regióne rozvíjajúcej sa Európy klesol z 13 v roku 2022 na iba osem v roku 2023, čo je výrazný pokles z vrcholu 60 zaznamenaného v roku 2021. Celková hodnota IPO však zaznamenala výrazné oživenie, keď vzrástla zo 40 miliónov eur na dve miliardy eur, a to vďaka kótovaniu spoločnosti Hidroelectrica na burze cenných papierov v Bukurešti vo výške 1,89 mld. EUR.

Hoci počet transakcií s private equity kapitálom v minulom roku mierne klesol na 248 v porovnaní s 289 transakciami v roku 2022, ich hodnota vzrástla o 57 % a dosiahla štvorročné maximum 15,7 miliardy eur. Medzi aktívnymi americkými private equity firmami stojí za zmienku The Carlyle Group, ktorá získala podnik Meopta-Optika v Českej republike za 677 miliónov eur, a Advent International, ktorá realizovala nákup MyPOS v Bulharsku za 500 miliónov eur.

Krajiny regiónu

Z jednotlivých krajín vynikali v oblasti fúzií a akvizícií v roku 2023 Poľsko (284 obchodov za 7,45 miliardy eur), Rumunsko (199 obchodov za 5,54 miliardy eur) a Česká republika (139 obchodov za 3,73 miliardy eur).

Súčasne sa hodnota transakcií v Maďarsku medziročne takmer zdvojnásobila na 3,77 miliardy eur z 1,96 miliardy eur, čo je najvyššia úroveň od roku 2018, a to najmä vďaka akvizícii Vodafone Hungary v hodnote 1,64 miliardy eur spoločnosťami Corvinus a 4iG. Počet obchodov však klesol o 11 %, zo 64 na 57, čo je najnižšie číslo od roku 2020.

Na Ukrajine Vitalij Radčenko, partner CMS Ukraine, vyzdvihuje rastúce aktivity v oblasti fúzií a akvizícií v krajine s 89 transakciami v hodnote 950 miliónov eur, čo odráža rastúcu dôveru v snahy Ukrajiny o obnovu.

„Ukrajinský plán obnovy sa už formuje ako najrozsiahlejšie úsilie o obnovu v Európe od druhej svetovej vojny, čo podčiarkuje potrebu trvalého úsilia o rekonštrukciu po konflikte a pokračujúcu medzinárodnú podporu,“ povedal V. Radčenko.

Niektoré veľké americké spoločnosti podnikli prvé kroky, aby sa zapojili do procesu znovuvýstavby. Patrí medzi ne spoločnosť Bechtel, ktorá podpísala dohodu o rekonštrukcii s ukrajinskou Štátnou agentúrou pre obnovu a rozvoj infraštruktúry týkajúcu sa kľúčových koridorov infraštruktúry.

Vyhliadky

Helen Rodwellová, partnerka CMS Česká republika, k výhľadu na rok 2024 uviedla: „Odolnosť je skutočne tým najlepším slovom na opísanie fúzií a akvizícií v strednej a východnej Európe. Napriek minulým a súčasným výzvam v našom regióne aj mimo neho objem obchodov prekonal západoeurópske trhy – poháňaný ekonomickým rastom v strednej a východnej Európe, oportunistickými kupcami a miestnym kapitálom.“

Podľa nej postupujú títo investori v duchu novej ekonomiky realizácie akvizícií, rodinného nástupníctva (Meopta), veľkých spoločností vstupujúcich na nový trh (Profi) a odpredajov non-core biznis majetku (Vodafone HU).

„V štvrtom štvrťroku 2023 sme pocítili zmenu nálady a apetítu s vyššou aktivitou pri dohodách ako na začiatku roka a táto nálada a apetít pokračovali aj v prvých týždňoch 1. štvrťroka 2024,“ dodala Helen Rodwellová.

Radivoje Petrikić, partner CMS Austria, predpovedá: „Prostredie M&A v regióne CEE sa pripravuje na vzrušujúcu fázu. Technologické inovácie a energetická transformácia naďalej poháňajú dynamiku trhu. Podniky v oblastiach, ako sú spotrebný tovar, financie a priemysel, tiež zlepšujú svoju hru.

Tento rok je predovšetkým o uchopení nových príležitostí a maximálnom využití zmien na trhu: sľubuje rast v sektoroch, ako sú výroba a zdravotníctvo, čo odráža schopnosť strednej a východnej Európy orientovať sa a využívať meniace sa trhové podmienky.“

TS

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo