Zamestnanosť v slovenskom priemysle klesá. Naznačuje to zmenu štruktúry ekonomiky

Autor Inštitút pre stratégie a analýzy marec 2024 -
Výroba vozidiel Škoda v závode VW Slovakia Výroba vozidiel Škoda v závode VW Slovakia Škoda Auto / AMP

Medzi rokmi 2019 a 2023 klesol počet zamestnancov v priemysle o 58-tisíc. Celkovou nezamestnanosťou to nezatriaslo, prácu si našli v iných sektoroch a často aj za lepšie peniaze.

Priemysel prestavuje významný pilier slovenskej ekonomiky. V posledných rokoch však z neho ľudia odchádzajú pracovať do služieb, kde platy rastú v priemere rýchlejšie a často sú aj vyššie. Slovensko sa tak približuje vyspelým ekonomikám, ktoré sú zvyčajne viac založené na službách a menej na priemysle.

Takmer polovicu nášho priemyslu tvorí výroba automobilov, v ktorej je Slovensko v prepočte na hlavu svetovou veľmocou. Aj preto je niekedy označované za montážnu dielňu Európy.

Pripomeňme, že na Slovensku sa vyrobilo 184 áut na tisíc obyvateľov, čo bolo najviac na svete. Priemysel tu vlani vytvoril 26,2 % hrubej pridanej hodnoty v ekonomike, čo bola druhá najvyššia úroveň v EÚ, ktorej priemer bol 18,5 %. Podľa Eurostatu tvoril priemysel na konci vlaňajška 22,8 % z celkovej zamestnanosti, čo bola tiež druhá najvyššia hodnota v EÚ, keď jej priemer bol 15,4 %.

Presun pracovnej sily medzi odvetviami

Napriek dominantnému postaveniu priemyslu v ňom od roku 2019 klesá zamestnanosť. Ak sa pozrieme na uplynulú dekádu, najvyšší počet, takmer 562-tisíc zamestnancov, pracoval v priemysle v 2. štvrťroku 2019. Najčerstvejší údaj máme z posledného štvrťroka 2023, kedy v priemysle pracovalo necelých 504 tisíc zamestnancov, čo je pokles o 10,3 % a a v absolútnych číslach o 58-tisíc oproti vrcholu z roku 2019.

K januáru 2024 počet zamestnancov v priemysle klesol medziročne o 2,1 %, čo je najvyššie tempo úbytku od mája 2021.

Celková zamestnanosť v ekonomike však podľa Štatistického úradu SR neklesá. Z rekordnej úrovne 2,42 milióna ľudí v 2. štvrťroku 2019 sa znížila počas koronakrízy na 2,33 milióna, následne sa však vrátila blízko pôvodným hodnotám.

graf zamestnanosť 2023

Kým v priemysle pracuje menej ľudí, v iných odvetviach hospodárstva ich pribúda. Od roku 2013 došlo k najväčšiemu nárastu podielu na zamestnanosti v odvetviach administratívne a podporné služby (1,1 %), zdravotníctvo a sociálna pomoc (1,0 %), informácie a komunikácia (1,0 %) a vedecké a technické činnosti (0,9 %). Podiel priemyslu na zamestnanosti za toto obdobie klesol o 1,7 %.

Ľudia, ktorí prešli z priemyslu do služieb, si pravdepodobne väčšinou platovo prilepšili. Za poslednú dekádu rástli mzdy v službách (+70 % za 2013 – 2022) rýchlejšie ako v priemysle (+64 %).

Priemerná mzda v priemysle (1 531 eur v roku 2022) aj službách (1 518 eur) je porovnateľná. V sektoroch služieb, kde najviac rástla zamestnanosť, sú ale mzdy vyššie ako v priemysle alebo v nich rástli rýchlejšie.

Dôvody poklesu zamestnanosti

K poklesu zamestnanosti v priemysle v uplynulých rokoch zrejme prispel covid aj energetická kríza. Negatívne ho ovplyvňuje tiež ochladenie zahraničného obchodu Nemecka, kde od septembra 2022 klesá dovoz tovarov a koncom vlaňajška tu klesli aj objednávky v automobilovom priemysle.

Ďalším faktorom môže byť vyššia automatizácia pri výrobe automobilov a v budúcnosti aj prechod na elektrické vozidlá. Autá so spaľovacím motorom majú totiž okolo 200 pohyblivých častí, zatiaľ čo na výrobu elektromobilu je potrebná zhruba desatina.

Inštitút pre stratégie a analýzy

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo