Predaje v autobazároch skupiny Aures Holdings sa zvýšili, pomohla tomu aj umelá inteligencia

Autor Dominika Brindžáková, Michal Račko apríl 2024 -

Sieť autocentier predala za 12 mesiacov vyše 100-tisíc vozidiel. Investície posilnia aj prevádzky AAA Auto na Slovensku.

Spoločnosť Aures Holdings, prevádzkovateľ sietí AAA Auto a Mototechna, najväčší obchodník s ojazdenými a zánovnými vozidlami v strednej Európe, za prvé tri mesiace tohto roka predala 26 000 vozidiel, čo je nárast o 11 % oproti rovnakému obdobiu roku 2023.

Za rekordnými predajmi vidí spoločnosť okrem vysokého dopytu aj zúročenie svojich investícií do rozvoja moderných technológií. Tie výrazne zvyšujú efektivitu obchodovania s automobilmi, ako i komunikácie so zákazníkmi. Pre tento rok preto firma plánuje zvýšiť celkový predaj vozidiel takmer o desatinu, teda ďaleko nad psychologickú hranicu 100-tisíc áut.

Predajné rekordy

Podľa Karolíny Topolovej, generálnej riaditeľky a predsedníčky predstavenstva spoločnosti Aures Holdings, bol marec 2024 s 9 427 predanými vozidlami historicky vôbec najsilnejším mesiacom v histórii spoločnosti. Znamenalo to vyše 320 predaných vozidiel denne. Okrem autocentier pod značkami AAA Auto a Mototechna je Aures Holdings aj prevádzkovateľom sietí Auto Diskont a Driverama.

„Skvelé výsledky v prvom štvrťroku viedli k tomu, že sme už na začiatku marca predali za posledných 12 mesiacov, od marca 2023, celkom 100-tisíc áut,“ konštatovala K. Topolová. Za posledných päť rokov sa podľa nej predaj evidovaný za prvý štvrťrok zdvihol o viac ako 6 600 vozidiel.

„Okrem vysokého dopytu za tým vidíme zúročenie našich investícií do využitia technologických inovácií, a to najmä nasadenie generatívnej AI v marketingu a v komunikácii so zákazníkmi, ako aj ďalšie posilnenie využitia digitálnych technológií využívajúcich unikátne dáta, integrované v rámci našich výkupných aj predajných procesoch,“ dodala.

AAA Aures tabuľka

Moderné technológie a generatívna AI

V obchodovaní s automobilmi Auresu významne pomáha automatizovaný hlasový model CARol využívajúci strojové učenie a generatívnu AI v Kontaktnom centre. Voicebot CARol Aures za posledný rok vykúpil takmer 6 000 áut a celkom vybavil 316 000 hovorov. Jeho podiel na všetkých vykúpených vozidlách cez zákaznícke centrum bol viac ako 10 %.

„Cez AI CARol sme predali celkom 3 000 vozidiel a na predaji vybavili 180-tisíc hovorov. Medziročne sme zaznamenali zásadné zvýšenie úspešnosti predajov od záujmu po kúpu – v ČR to bolo o 18 %, na Slovensku dokonca o 19 % a v Poľsku o 11 %,“ uviedol Petr Vaněček, co-CEO a člen predstavenstva skupiny Aures Holdings.

Expanzia a miliónové investície

Ponuka vozidiel v predajnej sieti Aures Holdings dosiahla 15 000 áut. To sa podarilo vďaka rozšíreniu kapacít výkupu aj predaja v niekoľkých pobočkách, v ktorom chce spoločnosť pokračovať. Ide o zásadnú expanziu, ktorá Auresu umožní ďalej rozšíriť podiel na trhu.

Nové investície sa týkajú najmä českého a poľského trhu, na Slovensku firma plánuje zvýšenie kapacity centier v Michalovciach a Poprade. Celkové tohtoročné investície do rekonštrukcií, rozširovania a výstavby nových pobočiek v rámci skupiny dosiahnu 4 milióny eur.

Nárast v segmente B2B

Oproti minuloročnému prvému kvartálu vzrástli aj predaje vozidiel podnikateľom (B2B), a to o 6 %. Rastie pritom obľuba finančných produktov – stále viac B2B zákazníkov využíva na nákup vozidla lízing.

„Zaznamenali sme najlepší prvý kvartál v predajoch B2B od začiatku covidu. Podnikateľom ponúkame produkty na mieru a špeciálnu obsluhu,“ zdôraznil Petr Vaněček, podľa ktorého majú firemní zákazníci dedikovaný tím v Zákazníckom centre.

Pokiaľ ide o rebríček najobľúbenejších vozidiel medzi podnikateľmi, sú to vozidlá kombi a SUV, ktoré tvoria takmer 50 % (presne 47,7 %) predajov v tomto segmente. Darí sa aj úžitkovým vozidlám, dodávkam a viacmiestnym dodávkam, ich predaje ďalej rastú a v prvom kvartáli tvorili vyše 20 % predajov.

„Z pohľadu jednotlivých značiek a modelov sú v obľube stále vozidlá Škoda, nasledované značkami VW a Ford. Konkrétnym modelom vládnu vozidlá Škoda Octavia, Superb, Kodiaq a Fabia. Až na šiestu pozíciu sa dostala prvá dodávka od Peugeotu, konkrétne model Boxer,“ dodal co-CEO holdingu Petr Vaněček.

Dominika Brindžáková, Aures Holdings

Michal Račko, PR Clinic

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo