Bitcoin čaká veľká udalosť. Jeho halving mnohí ťažiari neustoja

Autor TS apríl 2024 -
Bitcoin čaká veľká udalosť. Jeho halving mnohí ťažiari neustoja Pixabay / Jaydeep Joshi

Zníženie odmeny za ťažbu kryptomeny na polovicu v minulosti viackrát spôsobilo prepisovanie maxím hodnoty.

Čoskoro, zrejme už v apríli 2024, dôjde k halvingu bitcoinu. To znamená k zníženiu odmeny pre ťažiarov za vyťažený blok na polovicu. Takýto halving nastáva vždy po dosiahnutí určitého množstva blokov v blockchaine a je dôležitou súčasťou pravidiel bitcoinovej siete.

Tento proces naposledy prebehol v roku 2020. Vtedy sa znížila odmena ťažiarov na 6,25 bitcoinu za blok. Po tohtoročnom znížení to už bude o ďalšiu polovicu menej, teda 3,125 bitcoinu. Na začiatku histórie obľúbenej kryptomeny bola odmena 50 BTC za blok.

„Halving nie je len technickou udalosťou, ale aj historickým momentom, ktorý nám pripomína potenciál bitcoinu vo svete investícií. Býva predmetom osláv po celom svete,“ uviedol Juraj Forgács, CEO a zakladateľ slovenskej krypto-investičnej spoločnosti Fumbi Network.

Vplyvom halvingu sa v minulosti znížil prísun bitcoinov na burzu, čí sa ich cena zvýšila. „Po každom halvingu sa v priebehu roka a pol cena bitcoinu zvýšila rádovo v násobkoch. Následne znovu o niečo klesla. Nikdy sa však už ani zďaleka nevrátila na pôvodnú úroveň pred halvingom,“ konkretizoval J. Forgács.

Napríklad v roku 2020 sa takýmto spôsobom hodnota bitcoinu prudko zdvihla nahor a začiatkom roka 2021 prekonala hranicu 60-tisíc dolárov.

Ako ovplyvní halving investície do bitcoinu?

Existuje racionálny predpoklad, že vývoj po halvingu v roku 2024 bude podobný. Aj tu však platí poučka, že minulý vývoj na trhu nemôže slúžiť na spoľahlivú predpoveď pre budúcnosť. Platí to o to viac, že ťažiari a nimi vyťažené nové bitcoiny zohrávajú na trhu z hľadiska predaja čoraz menšiu rolu.

Pri pokuse o predpoveď vývoja po bitcoinovom halvingu je potrebné komplexne zvážiť vývoj na trhu a nepozerať sa len na samotný halving. Očakávania ďalšieho nárastu hodnoty bitcoinu sa opierajú o to, že môže nastať ponukový šok.

„To znamená, že pri rovnakom dopyte by bola menšia ponuka na trhu. Je otázne, či a aký ponukový šok nastane. Nárast ceny však môže vyvolať stimulácia dopytu vplyvom behaviorálnych faktorov. Halving je téma, o ktorej sa veľa píše v médiách, zvyšuje sa povedomie ľudí. Následne rastie aj ich dopyt po bitcoine,“ opisuje situáciu J. Forgács.

Pokojne sa podľa neho môže stať, že v období po halvingu bitcoin dosiahne hodnotu stoviek tisíc dolárov. „Nárast hodnoty nebude len vplyvom halvingu, ale priam ideálne podmienky vytvára kombinácia viacerých udalostí, ako je zavedenie bitcoinových ETF a kryptomenová regulácia MiCa v EÚ. Ich vplyv na rast ceny bitcoinu sme napokon videli už v posledných mesiacoch,“ zdôraznil šéf Fumbi Network.

Čo sa udeje na strane ťažiarov?

Ťažiari bitcoinu budú mať bezprostredne po halvingu nižší príjem z ťažby pri rovnakých nákladoch. Ide o vysoko konkurenčné prostredie, kde ťažiari dnes operujú s nízkou maržou. Aj to len za predpokladu, že sa dostanú k lacnej elektrine.

Ako priamy následok halvingu preto veľa ťažiarov rovno skrachuje. Tým, ktorí situáciu ustoja, sa môže mierne zlepšiť výnos. „Čím je menej ťažiarov, tým sú väčšie výnosy. Princíp je rovnaký ako v ktoromkoľvek inom odvetví ekonomiky s konkurenčným prostredím,“ komentoval J. Forgács.

Od alternatívy k trhovému štandardu

Podľa CEO spoločnosti Fumbi Network sa vnímanie bitcoinu v súčasnosti zásadným spôsobom mení. Rastie jeho akceptácia u investorov všetkých kategórií aj ako vhodná náhrada za niektoré meny v krajinách, kde ich hodnotu ničí extrémna inflácia.

„Tohtoročný halving sa nesie práve v znamení transformácie krypta od alternatívnej investície k mainstreamovo vyhľadávanej investičnej príležitosti. Bitcoin je čoraz dostupnejší pre širokú verejnosť, stále viac ho budú držať banky, fondy, dôchodkové spoločnosti, firmy a, samozrejme, jednotlivci,“ vysvetľuje Juraj Forgács.

Mnohí investori rozumejú tomu, že pokles bitcoinu je obvykle predzvesťou veľkého nárastu. Takzvané vyberanie ziskov sprevádzané krátkodobým poklesom hodnoty nastalo už viackrát v minulosti a istotou je, že sa bude opakovať i v budúcnosti.

TS

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo