Ako sa darí investičným fondom na Slovensku?

Autor Eva Sadovská apríl 2024 -
Ako sa darí investičným fondom na Slovensku? Pixabay

Investovanie do fondov je populárne aj u Slovákov. K 31. decembru 2023 predstavovali na Slovensku aktíva podielových fondov objem 9,7 miliardy eur, čo bolo vyše dvojnásobne viac ako pred 10 rokmi.

Na Slovensku máme za sebou dva roky prudko rastúcich cien tovarov a služieb. Priemerná úroveň inflácie sa vyšplhala v roku 2022 až na 12,8 % a v roku 2023 na 10,5 %. Aj v súvislosti s rekordne vysokou infláciou sa intenzívne hovorilo o investovaní ako o prevencii pred stratou hodnoty úspor.

K 31. decembru 2023 predstavovali aktíva investičných podielových fondov objem 9 744,2 miliónov eur. Za posledných desať rokov prišlo k výraznému nárastu týchto aktív a to až 2,1-násobne. K nárastu objemu aktív podielových fondov prišlo aj medziročne, a to o 6,9 %. Bolo to z dôvodu nárastu hodnoty akciových, realitných a dlhopisových fondov).

Najväčší podiel na celkových aktívach podielových fondov mali k 31. decembru 2023 aj naďalej zmiešané fondy, a to 39,7 %. Druhými najzastúpenejšími fondmi s podielom 26,3 % sú realitné fondy. Nasledujú akciové fondy s podielom 21,2 %. Dlhopisové fondy tvorili z celkových aktív investičných fondov 12,5 %. Ostatné fondy vykázali ku koncu decembra 2023 podiel 0,3 %.

investičné fondy 2023 graf

Ktoré podielové fondy majú najvyššiu výnosnosť?

Priemerný investor, ktorý má zainvestované svoje finančné prostriedky v podielových fondoch SR, dosiahol od začiatku roka 2017 do konca roka 2023 kumulovaný výnos 20,4 %. Hoci v súťaži s úrokmi na vkladových produktoch v banke investor „vyhral“, na pokorenie inflácie to nestačilo. Ceny tovarov a služieb boli oproti úvodu roka 2017 vyššie až o 40,9 %.

Uvedený údaj vyplynul z indexu slovenského investora (ISI100). Ten je tvorený stovkou najväčších podielových fondov, ktoré sú členmi Slovenskej asociácie správcovských spoločností (SASS).

investičné fondy index

Počas analyzovaného obdobia, teda za 7 rokov, bola výnosnosť podielových fondov a  hodnota indexu negatívne ovplyvnená najmä pandémiou covidu-19 na jar 2020, vojnovým konfliktom na Ukrajine a energetickou krízou počas roka 2022. Index tak z hodnoty 108,2 (k Q4 2019) poklesol na 99,8 (k Q1 2020). Nasledoval jeho postupný nárast až na úroveň 121,1 (k Q4 2021).

Agresia na Ukrajine a energetická kríza ho však následne „zrazili“ na úroveň 109,3 (k Q3 2022). V ďalších kvartáloch zaznamenal postupný nárast až na aktuálnu úroveň 120,4 (k 4Q 2023), ktorou sa priblížil k spomínanému maximu z roku 2021.

Najvyššiu výnosnosť (za analyzovaných 7 rokov) dosiahli akciové fondy s kumulovaným výnosom na úrovni 60,6 %. Nasledujú realitné fondy, ktoré dosiahli kumulovaný výnos 29,7 %. Zmiešané fondy vykázali kumulované zhodnotenie na úrovni 9,1 %, fondy krátkodobých investícií kumulovaný výnos 4,5 %. Dlhopisové fondy vykázali stratu. 

Ako ovplyvnili vojnová agresia na Ukrajine a energetická kríza výnosnosť jednotlivých typov fondov? Takmer vo všetkých fondoch sa od začiatku roka 2022 výnosnosť (hodnota indexu) znížila. Výnimkou boli predovšetkým realitné fondy, ktoré za toto obdobie (od 31. 12. 2021 do 31. 12. 2023) zhodnotili a dosiahli výnos na úrovni 8,3 %.

Patria investičné fondy stále do portfólií?

Investovaním do podielových fondov chcú investori profitovať z rastu trhovej hodnoty ich podielu a z budúcich výnosov fondu, a to prostredníctvom investovania do odvetvia, ktorému veria a na vývoji ktorého sa chcú podieľať.

„Portfólio každého investora by malo byť tvorené individuálne. Vhodne diverzifikované portfólio by toto aktívum malo určite obsahovať. Ak si dnes niekto vyberá investičný fond, tak by sa mal rozhodovať na základe podkladového aktíva, sektora, stratégie fondu, investičného horizontu, správcovskej spoločnosti, ale i na základe výšky poplatkov či zadlženosti fondu", zhodnotil investovanie do fondov Michal Kasana, Wealth Management Director z investičnej skupiny Wood & Company. 

Vytváranie kvalitného investičného portfólia je pritom podľa Michala Kasanu postupný proces, počas ktorého sa musí s investorom vzájomne spoznať a ten pred prvou investíciou musí mať všetky dôležité informácie.

„Pozitívom je, že investorom pri rozhodovaní môžu pomáhať skúsení odborníci, ktorí im dokážu vybrať fond takpovediac na mieru, zohľadňujúc ich preferencie, vzťah k riziku či investičný horizont. Mali by vedieť, v akej životnej situácii sa investor nachádza, aké sú jeho potreby, aké má ešte iné investície,“ priblížil M. Kasana.

„Fondy sú výborným nástrojom, ako diverzifikovať investičné portfólio a zvýšiť jeho výnosnosť. Súčasťou portfólia by mali byť aj akcie, projektové investície a ja odporúčam aj alternatívne investície ako napríklad blockchain. Zvyčajne odporúčam nechať si približne 10 – 15 % portfólia ako cash“, doplnil.

Eva Sadovská, Wood & Company

 

„Šesť R“ zodpovedného investovania

Rezerva: Skôr, ako sa pustíte do investovania, uistite sa, že máte dostatočnú finančnú rezervu pre prípad nečakanej udalosti (strata zamestnania alebo dlhšia choroba.) Odporúča sa ju mať vo výške aspoň 6-násobku zvyčajných mesačných výdavkov.

Rozhodnutie: Rozhodujte sa zodpovedne. Ešte pred výberom vhodného investičného produktu zvážte, akú veľkú sumu si môžete dovoliť investovať, aký je cieľ investície, očakávaný výnos, ale aj časový úsek, počas ktorého ste ochotní si na výnos počkať.

Riziko: Spoznajte, aký máte vzťah k riziku, resp. ako veľmi ste ochotní riskovať. Pri investovaní musíte počítať aj s možnosťou, že nezískate predpokladaný výnos, ale môžete o časť investovanej sumy aj prísť.

Rozumiem: Investovať by ste mali do takých produktov, ktorým rozumiete a máte o nich dostatok informácií.

Rôznorodosť: Nikdy nestavte iba na jednu kartu a svoje finančné prostriedky investujte rôznorodo. Hovorí sa tomu diverzifikácia rizika alebo investičných možností.

Rada: Vždy sa poraďte s profesionálmi – teda licencovanými odborníkmi v oblasti investovania s dlhoročnými skúsenosťami. Nedôverujte prehnaným sľubom, abstraktným projektom a „vzdušným zámkom“. Pamätajte, že s výškou sľubovaného výnosu z investície rastie aj riziko, že sa tento výnos nedosiahne.

ES

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo