V obchodoch Lidl v zahraničí sa predali slovenské výrobky za viac ako pol miliardy eur

Autor PR Servis apríl 2024 -
V obchodoch Lidl v zahraničí sa predali slovenské výrobky za viac ako pol miliardy eur Pixabay

Aj takýmto nepriamym spôsobom sa slovenskí dodávatelia v zahraničí presadzujú čoraz viac.

Kvalitné slovenské potraviny sa každým rokom výraznejšie presadzujú v zahraničí. Vďačia za to aj Lidlu. Ten od roku 2016 sprostredkoval dodávateľom zo Slovenska export v hodnote viac ako 500 miliónov eur v nákupných cenách.

V obchodnom roku 2023 zaviezli slovenskí potravinári do zahraničných Lidlov výrobky v rekordnej hodnote 93,5 milióna eur, čo boli takmer dve percentá celkového ročného exportu agropotravinárskych výrobkov zo Slovenska.

„Možnosť vyviezť výrobky do zahraničia majú všetci dodávatelia, ktorí spĺňajú naše prísne kvalitatívne požiadavky, majú dostatočné kapacity a sú cenovo konkurencieschopní,“ povedala Justyna Siekanko, konateľka Lidl Slovenská republika pre rezort nákupu.

„My takéto výrobky odprezentujeme na našich medzinárodných stretnutiach a je už na rozhodnutí nákupu v danej krajine, či sa rozhodne pre spoluprácu,“ priblížila.

Mliečne výrobky, tofu aj sladkosti

Podľa predstaviteľky Lidla je Slovensko veľmi silné v produkcii mliečnych a mäsových výrobkov, rastlinných nátierok a tofu, cukroviniek, papierových výrobkov či alkoholických nápojov. „Tieto a mnohé ďalšie výrobky majú v Európe veľmi dobré meno,“ povedala

Možnosť dodávať svoje výrobky na zahraničné trhy využili v roku 2023 desiatky firiem spod Tatier. Ich produkty sa objavili na pultoch Lidlov v 27 krajinách. Vďaka diskontnému reťazcu si napríklad zákazníci v Rakúsku či Bulharsku môžu zakúpiť slovenskú Marlenku, v Škandinávii šúľance, v Lotyšsku a Nemecku parenicu, vo Veľkej Británii a Lotyšsku slivovicu a v Srbsku či Litve syr nivového typu.

Presadzujú sa kvalitou

„S Lidlom spolupracujeme už od jeho vstupu na slovenský trh. Náš pôvodný objem spolupráce sme v priebehu rokov niekoľkokrát znásobili aj vďaka exportným aktivitám tohto reťazca,“ uviedol Ján Husák, obchodný riaditeľ a člen predstavenstva Tatranskej mliekarne.

„Do zahraničia vyvážame vyše 40 percent produkcie našich syrov, či už typu camembert alebo Niva. Na trhu s mliečnymi výrobkami panuje tvrdá konkurencia a jedinou možnosťou, ako sa presadiť, je skutočne ich vysoká kvalita,“ zdôraznil.

Spoločnosť Zeleninárska prostredníctvom nemeckého reťazca zasa predáva v Maďarsku alebo Česku zemiaky, cibuľu, mrkvu, petržlen a cesnak. „Naše produkty dokonca dokážeme predať aj na náročných trhoch západnej Európy,“ doplnil obchodný riaditeľ spoločnosti Jozef Zruban.

PR Servis

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo