Česká PFX Group, ktorá robí postprodukcie aj pre Hollywood či Netflix, získala VFX štúdio v Nemecku

Autor Michaela Pavelková jún 2024 -
Joaquin Phoenix v hlavnej úlohe filmu Napoleon Joaquin Phoenix v hlavnej úlohe filmu Napoleon Itafilm

Spoločnosť z portfólia Genesis Capital prevzala oddelenie vizuálnych efektov firmy Cine Chromatix v Berlíne.

PFX Group, spoločnosť so sídlom v Prahe zaoberajúca sa vizuálnymi efektmi a postprodukciou, prevzala 1. júna oddelenie VFX berlínskej spoločnosti Cine Chromatix. Tá poskytuje komplexné služby v oblasti obrazovej a zvukovej postprodukcie. Súčasťou PFX Group sú aj pobočky na Slovensku a v Poľsku.

Štúdio ovenčené cenami

Oddelenie vizuálnych efektov (VFX) spoločnosti Cine Chromatix s viac ako 20-členným tímom vytvorilo vizuálne efekty pre mnoho medzinárodných filmových a seriálových projektov. Markus Frank, supervízor zodpovedný za prácu na VFX vo filme Edwarda Bergera Na západe nič nové, získal v minulom roku nominácie na Oscara a cenu BAFTA, ako aj Európsku filmovú cenu a Nemeckú filmovú cenu.

Film Škola kúzelných zvierat Gregora Schnitzlera získal cenu Lola za najlepšie vizuálne efekty. Pokračovanie Škola kúzelných zvierat 2 Svena Unterwaldta bolo nominované na Nemeckú filmovú cenu v rovnakej kategórii.

Oddelenie VFX má na konte aj množstvo ďalších medzinárodne ocenených projektov. Medzi jeho klientov patria Disney+ s ocenenou minisériou Sam – Ein Sachse, Paramount+ s filmom One Trillion Dollars, realizovali  aj rôzne projekty pre nemecké televízne stanice ZDF, ARD alebo RTL a platformu YouTube. V portfóliu majú aj celovečerné filmy Lassie alebo Muenter a Kandinsky – Modrý jazdec.

Markus Frank zostane ďalej šéfom VFX a bude mať väčšiu manažérsku zodpovednosť ako člen nového vedenia. Výkonným producentom zostáva Thomas Knop, ktorý zároveň povedie proces integrácie všetkých štyroch štúdií (Praha, Bratislava, Varšava, Berlín) do vedenia PFX Group.

Akvizícia oddelenia vizuálnych efektov je prvým krokom k rozsiahlej spolupráci medzi PFX Group a Cine Chromatix so zakladateľmi a konateľmi Ufukom Gencom a Janoschom Benzom.

Top adresa pre vizuálne efekty

Prevzatím úspešne dopĺňame investičný príbeh PFX a stávame sa jednou z top adries pre vizuálne efekty v Európe. Sme radi, že môžeme privítať tím VFX spoločnosti Cine Chromatix,“ povedal Jiří Mika, generálny riaditeľ štúdia PFX Group.

Janosch Benz, výkonný riaditeľ spoločnosti Cine Chromatix, uviedol: „Z dlhodobého hľadiska sú v sektore VFX schopné prežiť len silné medzinárodné aliancie, ktoré majú dostatok zamestnancov, neustále investujú do technológií a majú globálnu pôsobnosť.“

Martin Viliš, partner v Genesis Capital Equity zodpovedný za investíciu PFX, poznamenal: „Sme radi, že pokračujeme v rozširovaní trhového dosahu skupiny PFX za región CEE, keďže Nemecko je jedným z najdôležitejších trhov VFX v Európe. Táto akvizícia dopĺňa našu investičnú tézu urobiť z PFX popredné go-to štúdio pre vizuálne efekty v rámci regiónu.“

Prestížne referencie

Spoločnosť PFX bola založená v Prahe v roku 2012. Rozrástla sa o štúdiá v Prahe, Bratislave a Varšave a minulý rok sa k nej pripojila súkromná  kapitálová skupina Genesis Capital. Dnes je jedným z najvýznamnejších postprodukčných štúdií v regióne strednej a východnej Európy.

Portfólio klientov PFX siaha do celého sveta a zahŕňa renomované mená ako HBO, Disney, Netflix, AppleTV a ďalších významných hollywoodskych hráčov. Akvizíciou VFX divízie spoločnosti Cine Chromatix spoločnosť teraz posilňuje svoju prítomnosť v strednej Európe s celkovým počtom viac ako 250 pracovníkov.

Profesionálny tím PFX v oblasti vizuálnych efektov sa podieľal na projektoch, ako sú film Ridleyho Scotta Napoleon, české filmy Jan Žižka a Zátopek či uznávaný televízny seriál Stranger Things. Spoločnosť PFX nedávno získala prestížne ocenenie VES Award v Los Angeles za prácu na druhej sérii seriálu Lakers: vzostup dynastie. Okrem toho jej postprodukčné štúdiá pracujú na miestnych a medzinárodných filmových trhákoch, ako aj na nezávislých filmoch.

Oddelenie animácie spoločnosti PFX v súčasnosti produkuje tri animované filmy s potvrdenou medzinárodnou distribúciou. Medzi nimi je aj hybridný animovaný film Diplodocus, ktorý bude mať premiéru na Medzinárodnom festivale animácie v Annecy v júni. Reklamný tím poskytuje služby klientom z celého sveta vrátane známych značiek, ako sú Jeep, Chrysler, T-Mobile alebo Intel.

Cine Chromatix má sídlo v Berlíne a ďalšie štúdiá a kancelárie v Lipsku, Kolíne nad Rýnom, Stuttgarte a talianskom Merane.

Michaela Pavelková
PFX Group

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo