Výskumníci z Holandska odporúčajú: neplánujte dovolenku do detailov, nechajte priestor pre nečakané veci

Autor PR Newswire jún 2024 -

Zážitky, ktoré sa udiali náhodne, sú často tie, ktoré si budete najviac pamätať, zlepšia vám náladu a zabudnete pri nich na stres.

Problémy súvisiace so stresom, ako sú depresia, syndróm vyhorenia a osamelosť, sú na prvých troch miestach v európskom rebríčku psychických ťažkostí ľudí žijúcich v blahobyte. Relax vo forme dovolenky sa tak zmenil z luxusného produktu na základnú potrebu.

Byť otvorený neočakávanému a neplánovanému

Snaha o optimálny dovolenkový zážitok v kombinácii s veľkým výberom možností však často vytvára nový stres jednak pri výbere dovolenky, jednak počas samotnej dovolenky, ktorá je dokonale naplánovaná a zorganizovaná.

Tento jav vedecky skúmali Marcel Bastiaansen a Ondrej Mitas na Univerzite aplikovaných vied v holandskej Brede. „Paradoxne, pre optimálny zážitok z dovolenky je kľúčové byť otvorený neočakávanému a neplánovanému. Práve takéto zážitky vytvárajú optimálny pocit z dovolenky a znižujú stres,“ konštatovali v záveroch výskumnej práce.

Výskum v oblasti prežívania voľného času a dovoleniek uskutočnili v experimentálnom laboratóriu, v ktorom jeho účastníkom merali intenzitu emócií technickými prostriedkami s využitím psychofyziologických a neurovedeckých metód. Využívali aj metódy s dotazníkmi a rozhovormi. Výsledky rôznych výskumných projektov ukázali, že práve neplánované zážitky vo veľkej miere vytvárajú najpozitívnejšie emócie, a teda aj najpamätnejšie zážitky.

Dovolenka nie je práca

„Vtipné na tom je, že my v západných spoločnostiach máme sklon organizovať si dovolenku rovnakým spôsobom ako prácu: starostlivo plánovať a organizovať, vyberať a stanovovať priority,“ uvádzajú výskumníci.

„V dôsledku toho riskujeme, že už nebudeme otvorení spontánnym zážitkom, ako je nadviazanie skutočného kontaktu s niekým v destinácii alebo nečakané preskúmanie autentického trhu alebo kostola, na ktorý narazíte. Je to škoda, pretože sa pripravujeme o optimálny zážitok a relax, ktorý tak veľmi potrebujeme,“ pokračujú.

Rada, ktorú vedci adresujú dovolenkárom, teda znie: „Plánujte pred dovolenkou menej. Urobte si len rámcový plán a nechajte priestor pre nové a neočakávané. Spoznajte nových ľudí. Výrazne to prispeje k zlepšeniu vašej pohody.“

Bredská univerzita aplikovaných vied (BUas) je špecializovaná univerzita so študijnými programami v oblasti turizmu a voľnočasových aktivít, hotelového manažmentu, manažmentu logistiky, tvorby hier, kreatívneho biznisu, dátovej vedy a umelej inteligencie.

PR Newswire

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo