ZSE otvorila na bratislavskom Manhattane AC/DC nabíjací hub pre elektromobily

Autor TS júl 2024 -
ZSE otvorila na bratislavskom Manhattane AC/DC nabíjací hub pre elektromobily ZSE

Stanica s desiatimi nabíjacími bodmi využíva inteligentný systém riadenia záťaže. Vďaka bezemisnosti a nehlučnosti je vhodným riešením pre zastavané mestské oblasti.

ZSE Drive, ktorá je súčasťou Skupiny ZSE (Západoslovenská energetika, a. s.), otvorila v širšom centre Bratislavy nabíjaciu veľkostanicu City Hub, ktorá kombinuje modernú nabíjaciu technológiu, zaujímavý dizajn a udržateľnosť. Hub sa nachádza na Landererovej ulici, v lukratívnej lokalite so zástavbou nových výškových bytových domov blízko nákupných centier Eurovea a Nivy a bratislavského prístavu.

Nový hub ponúka desať nabíjacích miest s nabíjačkami od výrobcov Alpitronic a Alfen. Spolu sa tu nachádza šesť DC nabíjacích bodov, z čoho dva sú samostatné s maximálnym výkonom 300 kW a štyri zdieľané s maximálnym výkonom až 400 kW. Ich doplnkom sú dve AC nabíjačky so štyrmi nabíjacími bodmi s maximálnym výkonom 22 kW.

Lokalita je riadená inteligentným systémom riadenia záťaže (tzv. dynamic load management), ktorý rozdeľuje dostupný príkon medzi body, na ktorých prebieha nabíjanie.

Rýchle a ekologické nabitie

Vďaka inovatívnemu nabíjaniu dokážu nabíjacie body v City Hub nabiť automobily najnovšej generácie až na 80 % len v priebehu 18 minút, pri budúcich modeloch to má byť pri využití plného výkonu 400 kW len 10 minút.

Na nabíjanie elektromobilov sa podľa prevádzkovateľa na sto percent využíva elektrina z obnoviteľných zdrojov vyrobená vodnými elektrárňami na Slovensku. ZSE Drive ju využíva pre potreby všetkých svojich nabíjačiek a nabíjacích staníc.

„Téma elektromobility predstavuje dôležitú súčasť procesu nevyhnutnej energetickej transformácie 21. storočia. ZSE City Hub otvára novú éru mestského nabíjania s najvyšším unikátnym výkonom do 400 kW,“ konštatoval pri oficiálnom otvorení člen predstavenstva ZSE Juraj Krajcár.

„Svojou komplexnosťou a inovatívnymi technológiami ide o prvý nabíjací hub tohto druhu nielen na Slovensku, ale aj v regióne strednej Európy,“ dodal.

Dobré ekologické parametre budovy

City Hub prináša nové služby do lukratívnej lokality v rušnej časti mesta s rozsiahlou obytnou zástavbou, kanceláriami a nákupným centrom. Zaujme aj architektúrou s presklenou zaoblenou fasádou, ktorá tvarovo nadväzuje na susedný rezidenčný projekt Sky Park.

Podľa prevádzkovateľa predstavuje City Hub ideálne riešenie pre oblasti s bytovými domami vo vnútri mesta aj vďaka nehlučnosti a bezemisnosti.

Nabíjací hub je navrhnutý v súlade s filozofiou ekologickej udržateľnosti s ambíciou dosiahnutia úrovne certifikácie LEED Gold. Na jeho streche je zeleň, ktorá udržuje vlahu, pritom je nenáročná na zavlažovanie. Inteligentné technológie projektu minimalizujú energetickú náročnosť a spotrebu vody, regulujú energiu na vykurovanie v zime a chladenie v lete a udržiavajú kvalitu vnútorného ovzdušia.

Okrem nabíjacích staníc sa v City Hube nachádza aj ekologické riešenie na dopĺňanie kvapaliny do ostrekovačov áut bez potreby plastovej nádoby.

Projekt podporený z EÚ

Na výstavbu nabíjacieho hubu bolo využité spolufinancovanie z Nástroja na Prepájanie Európy (CEF) do výšky 20 % na nabíjaciu technológiu v rámci európskeho projektu Multi-E.

„Dekarbonizácia dopravy je základným prvkom boja proti zmene klímy a zlepšenia kvality života európskych občanov. Projekt Multi-E významne prispieva k tomuto cieľu tým, že poskytuje viaceré bezemisné dopravné riešenia založené na alternatívnych palivách pre mestskú, regionálnu a cezhraničnú dopravu,“ priblížila Paloma Aba Garrote, riaditeľka Európskej výkonnej agentúry pre klímu, infraštruktúru a životné prostredie (CINEA).

Európska únia podľa nej poskytuje značné finančné prostriedky projektom zameraným na rozvoj udržateľných dopravných riešení a bude tieto iniciatívy rozvíjať aj vďaka nástroju na podporu infraštruktúry pre alternatívne palivá AFIF (Alternative Fuels Infrastructure Facility).

Takmer päťsto nabíjacích bodov

Aktuálne je v sieti ZSE Drive 489 nabíjacích bodov po celom Slovensku a do konca tohto roka by malo pribudnúť ďalších 120 ultrarýchlych nabíjacích bodov. Existujúce nabíjacie body sú rozdelené podľa využitia jednosmerného alebo striedavého prúdu:

  • 209 DC nabíjacích bodov disponuje výkonom 50 až 400 kW,
  • 280 AC nabíjacích bodov ponúka výkon od 11 do 22 kW.

Prvú ultrarýchlu nabíjaciu stanicu (350 kW) vybudovali ZSE v roku 2018 v Budči pri Zvolene. V máji 2024 otvorili prvú nabíjacia stanica pre nákladné vozidlá s výkonom 400 kW v lokalite Empark pri Trnave.

Pri všetkých typoch nabíjania sa využíva služba pokročilého riadenia výkonu na báze technológie GridX. ZSE ju ako prvá spoločnosť v skupine E.ON nasadila v reálnej prevádzke v lokalite bratislavského nákupného centra Nivy.

ZSE je zároveň vedúcim partnerom medzinárodného projektu V4Grid financovaného v rámci programu Interreg Stredná Európa. Jeho cieľom je transformovať existujúcu technológiu Vehicle-to-Everything (V2X), ktorá uľahčuje integráciu elektromobilov do elektrickej siete, na plne funkčnú službu v strednej Európe.

Prostredníctvom V2X môžu elektromobily komunikovať s nabíjacími stanicami a sieťou, optimalizovať čas nabíjania, znižovať náklady na energiu ako aj dodávať prebytočnú energiu späť do siete.

TS/SK

ZSE rsz cityhub landererova

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo