Ekonomický rast v stredovýchodnej Európe ťahá domáci dopyt, centrálne banky vidia riziko inflácie

Autor Zuzana Ďuďáková júl 2024 -
Ekonomický rast v stredovýchodnej Európe ťahá domáci dopyt, centrálne banky vidia riziko inflácie Pixabay / Cosmin Iovan

Podľa analytickej správy skupiny UniCredit hrozí Slovensku zníženie ratingu pre zlé rozpočtové hospodárenie.

Ekonómovia UniCreditu predpokladajú, že ekonomiky krajín strednej a východnej Európy porastú v roku 2024 o približne 2,7 % a v roku 2025 o 2,9 %, pričom západný Balkán porastie približne o 3 %. Uvádzajú to v najnovšom ekonomickom prieskume CEE Quarterly.

„Najväčšou hnacou silou rastu bude naďalej súkromná spotreba, pričom v tomto roku prispejú k rastu aj verejné investície, zatiaľ čo oživenie kapitálových výdavkov sa očakáva v roku 2025,“ komentoval Dan Bucsa, hlavný ekonóm UniCredit pre strednú a východnú Európu.

„Čistý vývoz nepodporí hospodársky rast skôr ako v budúcom roku,“ dodal, pričom podľa neho bude kúpna sila domácností v strednej a východnej Európe v 2. polroku 2024 a v roku 2025 ďalej rásť.

Krajiny s fiškálnym rizikom

Krajiny ako Maďarsko, Slovensko, Poľsko, Rumunsko a Turecko budú musieť znížiť rozpočtové deficity, ale tie ani zďaleka nedosiahnu hranicu 3 % HDP. Fiškálne riziká sú však vo všetkých ostatných krajinách strednej a východnej Európy obmedzené.

„V prípade, že nedôjde k sprísneniu fiškálnej politiky, vidíme riziko zníženia ratingu štátu v Maďarsku, Rumunsku a na Slovensku,“ uvádza sa v správe.

Ekonómovia konštatujú, že centrálne banky majú v roku 2024 opatrnejší postoj v dôsledku pretrvávajúcich inflačných tlakov v prostredí uvoľnenej fiškálnej politiky a silného spotrebiteľského dopytu. Trhy však v súčasnosti možno podceňujú počet znížení sadzieb v roku 2025, kedy budeme svedkami približovania sa kľúčových úrokových sadzieb k terminálnym sadzbám v tomto cykle.

Zaostávanie v reformách

Medzi hlavné riziká v makroscenári patrí zastavenie energetickej transformácie v strednej Európe, politické boje odďaľujúce prijatie eura v Bulharsku, zaostávanie niektorých krajín SVE v dvojrýchlostnej Európe a slabé snahy v oblasti implementácie reforiem pred demografickým prepadom na konci desaťročia.

Očakáva sa, že maďarské predsedníctvo v Rade Európskej únie bude uprednostňovať rozširovanie EÚ na západný Balkán, znižovanie migrácie do EÚ a zvyšovanie konkurencieschopnosti. Západný Balkán má historickú príležitosť reformovať sa, získať eurofondy a v dlhodobejšom horizonte vstúpiť do európskej colnej únie a zlepšiť svoj rating. Reformné úsilie je zatiaľ slabé, za lídra v rokovaniach ekonómovia UniCredit považujú Čiernu Horu.

Zuzana Ďuďáková, UniCredit Group

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo