Lesné požiare čoraz viac ohrozujú dovolenkové destinácie. Švédski experti radia, ako čeliť rizikám

Autor Jonas Brorson júl 2024 -
Lesné požiare čoraz viac ohrozujú dovolenkové destinácie. Švédski experti radia, ako čeliť rizikám Pixabay

Spoločnosti Safeture and Riskline zverejnili globálnu správu o požiaroch v prírode s tipmi na zvýšenie bezpečnosti pri cestovaní.

Požiare v prírode predstavujú veľkú výzvu pre cestovný ruch a môžu byť spojené so značnými zdravotnými rizikami pre dovolenkárov v turistických destináciách. Odborníci prognózujú, že výskyt a intenzita lesných požiarov sa v roku 2024 dramaticky zvýšia.

Safeture, švédska platforma pre profesionálny manažment rizík pre ľudí, zverejnila správu v spolupráci s Riskline, dánskou spoločnosťou zaoberajúcou sa analýzou cestovných rizík. Spoločne vydali informačnú brožúru Wildfires Informer, ktorá poskytuje komplexný prehľad o globálnej situácii v oblasti lesných požiarov, kategorizovaných podľa ekonomických regiónov EMEA, AMER a APAC.

Zhoršovanie situácie

Európa bola už v roku 2023 dejiskom dramatického nárastu množstva horiacich prírodných oblastí, pričom k bezprecedentne najväčším požiarom došlo vo februári a marci. Veľké požiare v prírode zaznamenali v 24 z 27 štátov EÚ (okrem Luxemburska, Malty a Slovenska). V Grécku prišlo pri takýchto požiaroch o život najmenej 28 ľudí a niekoľko dovolenkových rezortov na ostrove Rhodos museli evakuovať.

Údaje za prvý štvrťrok 2024 naznačujú, že možno očakávať, že počet požiarov sa v tomto roku až zdvojnásobí. Tento nárast sa vo veľkej miere pripisuje predĺženým obdobiam sucha, nezvyčajne vysokým teplotám a účinkom zmeny klímy. Čoraz častejšie sú zasiahnuté lesnými požiarmi aj oblasti, ktoré na ne v minulosti neboli náchylné.

Rady pre cestovateľov

Nepredvídateľnosť rýchlosti a šírenia požiaru v dôsledku premenlivého vetra a sucha sa môže rýchlo stať život ohrozujúcim nebezpečenstvom. Správa o požiaroch ponúka cestovateľom tipy na minimalizáciu rizík.

Pred cestou:

  • Zaobstarajte si cestovné poistenie, ktoré kryje storno z dôvodu prírodných katastrof.
  • Zbaľte si výkonný mobilný telefón s dobrým príjmom a powerbankou.
  • Stiahnite si aplikácie, ktoré v reálnom čase poskytujú informácie o lesných požiaroch, evakuačných trasách a bezpečnostných tipoch.

Na mieste:

  • Všímajte si predpovede počasia a sledujte miestne médiá.
  • Uistite sa, že vaše ubytovanie je vybavené detektormi dymu.
  • Zbaľte si batoh so základnými vecami (voda, jedlo, lieky, doklady, lekárnička atď.).

Pri prvých príznakoch lesných požiarov:

  • Sledujte smer oblaku dymu a pohybujte sa opačným smerom.
  • Ak atmosféra nadobudne žlto-oranžový až červenkastý odtieň, okamžite opustite oblasť.
  • Biely dym vytvárajú rýchlo horiace materiály, ako je tráva, zatiaľ čo tmavý dym znamená dlhšie trvajúce požiare hustých kríkov alebo stromov.
  • Pamätajte na to, že požiare sa šíria rýchlejšie hore kopcom ako dolu kopcom.

Safeture a Riskline zdôrazňujú dôležitosť toho, aby bol cestujúci dobre pripravený a informovaný, pre bezpečnosť jeho pobytu v oblastiach s výskytom lesných požiarov.

O spoločnostiach Safeture AB a Riskline

Safeture je spoločnosť poskytujúca softvér ako službu (SaaS) so sídlom vo Švédsku. Spoločnosť založená v roku 2009 ponúka organizáciám kompletnú platformu navrhnutú na zvládanie bezpečnosti ľudí a rizík kdekoľvek na svete. Je kótovaná na NASDAQ First North Growth Market Stockholm pod značkou SFTR.

Riskline je dánsky poskytovateľ obsahu a jedna z popredných svetových spoločností v oblasti analýzy cestovných rizík. Jej analytici s podporou AI spracovávajú viac ako 100 000 zdrojov údajov, aby poskytli včasné a presné hodnotenia rizík.

Jonas Brorson, Safeture

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo