Fond skupiny J&T sa stáva druhým najväčším akcionárom spoločnosti Tatry mountain resorts

Autor Veronika Belušková júl 2024 -
Fond skupiny J&T sa stáva druhým najväčším akcionárom spoločnosti Tatry mountain resorts TMR

Prostredníctvom podriadeného fondu získal J&T Arch Investments 20,6 percenta v spoločnosti. Igor Rattaj použije získaný nový kapitál na postcovidové oddlženie.

Fond kvalifikovaných investorov J&T Arch Investments využil úpis novo vydávaných akcií spoločnosti Tatry mountain resorts, a. s., (TMR) a s podielom 20,6 % sa nepriamo stáva jej druhým najväčším akcionárom. Hlavným akcionárom zostáva aj po práve skončenom úpise jej zakladateľ, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Igor Rattaj.

J&T Arch sa na úpise zúčastnil prostredníctvom fondu JTFG Fund II SICAV, a. s., ktorý bol založený bankovým holdingom J&T Finance Group SE a v ktorom fond momentálne vlastní 99,9 % všetkých investičných akcií.

Cestovný ruch má dobré perspektívy

„Sektor cestovného ruchu a voľnočasových aktivít vnímame v dlhodobom kontexte ako veľmi perspektívny. Najmä ak spoločnosť, tak ako TMR, vlastní alebo prevádzkuje regionálne unikátne aktíva,“ uviedol Adam Tomis, investičný riaditeľ J&T Finance Group SE a člen investičného výboru J&T Arch.

„TMR považujeme za prevádzkovo zdravú firmu, v čom nám posledné zverejnené výsledky dávajú za pravdu. Ako skupina JTFG s TMR a Igorom Rattajom roky spolupracujeme, čo navyše napĺňa aj hlavnú investičnú filozofiu, ktorú v rámci J&T Arch máme,“ dodal.

Najväčší hráč chce zvýšiť svoju hodnotu

TMR je najväčším hráčom pôsobiacim v oblasti cestovného ruchu v strednej a vo východnej Európe. Skupina vlastní alebo prevádzkuje horské strediská, zábavné parky, golfové rezorty, hotely a ďalšie doplnkové aktíva na Slovensku, v Poľsku, Českej republike a Rakúsku. V uplynulých 15 rokoch do nich investovala viac ako 400 miliónov eur.

V poslednom uzavretom fiškálnom roku končiacom v októbri 2023 dosiahla skupina TMR rekordný konsolidovaný zisk pred úrokmi, daňami a odpismi (EBITDA) vo výške 59,4 milióna eur, čím výrazne prekonala najlepšie výsledky z rokov pred pandémiou. Spoločnosť je kótovaná na Burze cenných papierov v Bratislave, Prahe a vo Varšave.

Kapitál vo výške 120 miliónov eur získaný úpisom plánuje TMR použiť na posilnenie svojej kapitálovej štruktúry, ktorá bola v minulých rokoch výrazne negatívne ovplyvnená vládnymi opatreniami súvisiacimi s pandémiou ochorenia covid-19.

„Po oddlžení sa skupine uvoľnia prostriedky na ďalší rozvoj a najmä na zvyšovanie hodnoty pre akcionárov,“ uviedol predseda predstavenstva TMR Igor Rattaj.

O J&T Arch Investments

Fond kvalifikovaných investorov J&T Arch Investments je hlavnou investičnou platformou skupiny J&T. Investuje do podnikov, projektov a partnerstiev, ktoré skupina pomáhala v ostatných 25 rokoch vybudovať, a podieľa sa aj na napĺňaní ambícií česko-slovenského kapitálu v Európe a vo svete.

Fond spravuje nielen majetok zakladateľov skupiny J&T, ale aj privátnych a inštitucionálnych investorov. Je obchodovaný na Burze cenných papierov Praha, kde patrí medzi najlikvidnejšie fondové tituly.

Veronika Belušková
PR manažérka, J&T Banka

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo