Dovolenková sezóna prináša poistné udalosti. Väčšinu tvoria zdravotné problémy či úrazy

Autor Michael Gajdoš, Daniela Vunhu júl 2024 -
Dovolenková sezóna prináša poistné udalosti. Väčšinu tvoria zdravotné problémy či úrazy Pixabay

Prvé týždne dovolenkovej sezóny priniesli zvýšený počet poistných udalostí súvisiacich s cestovaním.

Portál Superpoistenie.sk informoval o najčastejších druhoch poistných udalostí, ktoré sa udiali slovenským dovolenkárom v zahraničí. Čelili najmä zdravotným komplikáciám, problémom so stornovaním zájazdov a strate batožiny.

Zdravotné problémy – zlá strava a úrazy

Podľa štatistík jednej z najväčších poisťovní na Slovensku v oblasti cestovného poistenia zaznamenali už v úvode  dovolenkovej sezóny celkovo 1 600 poistných udalostí. Najčastejším dôvodom hlásenia poistnej udalosti boli zdravotné problémy, ktoré tvorili nadpolovičnú väčšinu (51 %) všetkých nahlásených prípadov.

Medzi najčastejšie zdravotné problémy patrili zažívacie ťažkosti, angíny, úpaly a alergické reakcie na slnko, bolesti uší po lete lietadlom a kúpaní či úrazy pri športových aktivitách.

„Na dovolenke v Turecku mala klientka žalúdočné problémy po konzumácii jedla. Navštívila lekára, ktorý jej predpísal lieky. Jej stav sa však nelepšil, opätovne navštívila pohotovosť. S akútnou gastroentritídou bola nakoniec jeden deň hospitalizovaná,“ hovorí Vladimír Cvik, Country Manager portálu Superpoistenie.sk.

„Náklady za návštevu lekára aj pohotovosť, ošetrenie a následnú hospitalizáciu sa vyšplhali na 1 500 eur a boli plne hradené z cestovného poistenia. Poistné za 13-dňový pobyt pritom predstavovalo len 11,50 EUR,“ dodáva.

Let domov so sadrou

Nepríjemnú skúsenosť zažila aj klientka, ktorá v rámci dovolenky navštívila Spojené arabské emiráty. Pošmyknutie pri chôdzi skončilo úrazom, ktorý na prvý pohľad vyzeral ako vyvrtnutie členku. Bol však kvalifikovaný ako zlomenina. Bolo nevyhnutné zaistiť prevoz na Slovensko, pričom zo zdravotných dôvodov so sadrou na nohe nebolo možné letieť ekonomickou triedou.

Klientka musela cestovať v biznis triede so sprievodom. Náklady za ošetrenie na mieste a dopravu sa vyšplhali na 8 000 eur, z toho 6 000 eur stáli letenky pre klientku a sprevádzajúcu osobu.

Kvalitné poistenie je dôležité

Druhou najčastejšou kategóriou poistných udalostí je v tejto sezóne storno zájazdu pre ochorenie poisteného alebo blízkej osoby. Zatiaľ tvorí asi 35 % všetkých nahlásených prípadov.

Strata alebo oneskorenie batožiny predstavovali necelých 10 % všetkých poistných udalostí. Nasledujú meškanie hromadného dopravného prostriedku, zodpovednosť za škodu, odcudzenie cestovných dokladov a predčasný návrat z dovolenky.

„Aj prvé týždne letnej prázdninovej sezóny ukázali, že kvalitné cestovné poistenie je dôležitou súčasťou každej dovolenky, ak nechceme, aby nás prekvapili nečakané situácie a výdavky,“ uviedol Vladimír Cvik.

Preto je podľa neho potrebné venovať patričnú pozornosť výberu cestovného poistenia – jeho rozsahu, poistnému krytiu a limitom, ale zároveň aj výlukám.

Na rozdiel od európskeho preukazu zdravotného poistenia kryje komerčné cestovné poistenie zdravotnú starostlivosť či hospitalizáciu aj v súkromných zariadeniach a tiež doplatky za lieky či prípadnú repatriáciu. Okrem toho môže pokryť širokú paletu mnohých ďalších rizík, ktoré sa môžu vyskytnúť na dovolenke a pri cestách do zahraničia.

„Je dôležité byť pripravený na nečakané situácie, ktoré môžu pokaziť alebo znepríjemniť dovolenku, a preto odporúčame venovať pozornosť aj detailom v poistení a jeho podmienkach,“ dodáva šéf portálu Superpoistenie.sk.

Daniela Vunhu, Michael Gajdoš
Brancomm

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo