Slovenské elektrárne a Framatome sa dohodli na dodávkach jadrového paliva

Autor SE júl 2024 -
Slovenské elektrárne a  Framatome sa dohodli na dodávkach jadrového paliva SE

Francúzsky koncern bude dodávať tyče s uránom pre elektrárne Bohunice a Mochovce. Zvýši sa tak diverzita zdrojov energetických surovín používaných na Slovensku.

Slovenské elektrárne, a. s., a spoločnosť Framatome SAS podpísali zmluvu o dodávkach jadrového paliva pre elektrárne Bohunice a Mochovce, čím urobili dôležitý krok k posineniu energetickej bezpečnosti Slovenska.

Podpis zmluvy nadväzuje na Memorandum o porozumení, ktoré obaja partneri podpísali v máji 2023 a ktoré vytvorilo základ pre ďalší rozvoj dlhodobých vzťahov v oblasti jadrovej energetiky.

Osvedčené palivo pre VVER

Cieľom zmluvy je diverzifikácia dodávok jadrového paliva pre elektrárne typu VVER 440 na Slovensku. Prvé dodávky paliva od spoločnosti Framatome sa očakávajú v roku 2027. Jeho základom je osvedčené a účinné palivo používané v európskych reaktoroch VVER.

„Zabezpečenie zmluvy s jedným z popredných svetových dodávateľov jadrového paliva pre naše elektrárne je dôležitým krokom k posilneniu energetickej bezpečnosti Slovenska,“ povedal Branislav Strýček, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Slovenských elektrární, a. s.

„Jadrové elektrárne sú dôležitým pilierom v energetickom mixe našej krajiny, pre ich stabilnú prevádzku preto považujem za kľúčové zabezpečiť diverzifikáciu dodávok jadrového paliva,“ vysvetlil.

„Táto zmluva predstavuje nový míľnik dlhoročnej a plodnej spolupráce medzi spoločnosťami Framatome a Slovenské elektrárne. Sme radi, že môžeme prispieť k diverzifikácii paliva na Slovensku a k bezpečnej, spoľahlivej a nepretržitej prevádzke jadrových elektrární Bohunice a Mochovce,“ uviedol Lionel Gaiffe, výkonný viceprezident divízie palív spoločnosti Framatome.

O Slovenských elektrárňach a Framatome

Z produkcie Slovenských elektrární pochádza viac ako 70 % všetkej elektrickej energie vyrobenej na Slovensku. Vo svojich 5 jadrových blokoch a 31 vodných elektrárňach už po odstavení uhoľných zariadení vyrába spoločnosť 100 % elektriny bez priamych emisií CO2.

Spoločnosť Framatome je medzinárodným lídrom v oblasti zariadení pre jadrovú energetiku. Navrhuje, inštaluje a servisuje komponenty, palivo a systémy riadenia pre jadrové elektrárne. Celosvetovo má vyše 18 000 zamestnancov a jej viac ako 100 ľudí pôsobí aj na Slovensku, kde spoločnosť dodala systém riadenia pre nové jadrové bloky v Mochovciach 3 a 4.

Slávnostný podpis spomínaného Memoranda o porozumení medzi Slovenskými elektrárňami a Framatomom sa uskutočnil v máji 2023 v Bratislave v súvislosti so stretnutím prezidentky Zuzany Čaputovej a prezidenta Emmanuela Macrona počas jeho návštevy Slovenska.

TS / SK

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo