Trhová kapitalizácia veľkých firiem prekonáva HDP celých krajín. Ale takto to radšej nemerajme

Autor Richard Tóth august 2024 -
Trhová kapitalizácia veľkých firiem prekonáva HDP celých krajín. Ale takto to radšej nemerajme Pixabay / Jimaro Morales

Iné parametre ukážu výkony nadnárodných spoločností korektnejšie. Porovnanie s ekonomikami potom vyznieva inak.

Každú chvíľu sa dozvedáme, že táto alebo tamtá firma je najväčšia na svete a že je dokonca väčšia ako nejaká významná ekonomika. Na porovnávanie sa používa pri firme aktuálna trhová kapitalizácia a pri štáte hrubý domáci produkt (HDP) pravdepodobne za posledný rok. Toto je však úplne zlá konštrukcia. Tieto pojmy nesúvisia ani vecne, ani časovo.

Nič hmatateľné

Trhová kapitalizácia je hodnota firmy vyjadrená súčinom počtu akcií a ceny jednej akcie. Získava sa na finančnom trhu, a teda ak sa firma na finančnom trhu nenachádza, z porovnania vypadáva. To je prvý problém.

Aktuálna cena akcie vyjadruje dnešný názor trhu na budúci vývoj hospodárenia podniku. To sú hneď ďalšie dva problémy. A teda, že ide o názor, a to, že ide o budúcnosť. Lebo mať názor neznamená nič konkrétne, nič hmatateľné, objektívne. Zajtra sa môže názor zmeniť, a to aj výrazne. Navyše ak ide o názor na budúci vývoj. To je už tanec na veľmi tenkom ľade.

Akcioví šampióni

Áno, v trhovej kapitalizácii jasne dominujú technologické firmy Apple, Microsoft, Nvidia, Alphabet, Amazon. Prvý Apple mal v polovici júla 2024 trhovú kapitalizáciu vyše 3,5 bilióna USD, druhý Microsoft tesne za ním 3,3 bilióna a piaty Amazon úctyhodných 1,9 bil. USD.

Apple by bol šiestou najväčšou ekonomikou sveta medzi Indiou a Veľkou Britániou a Amazon by sa zmestil niekde medzi Kanadu a Rusko.

Ale ako je to správne?

HDP sa meria tromi základnými spôsobmi, zjednodušene súčtom celkovej pridanej hodnoty alebo súčtom všetkých príjmov alebo súčtom všetkých výdavkov. Všetky metódy sú z pohľadu výsledku rovnocenné, ale výdavková metóda je najznámejšia a najpoužívanejšia. Vo všeobecnosti tu ide o súčet investičných a spotrebných výdavkov domácich ekonomických agentov – domácností, firiem a verejnej správy – plus čisté výdavky do zahraničia (rozdiel medzi vývozom a dovozom tovarov a služieb, čistý export).

komentár tabuľka 2

Keď chceme porovnať veľkosť firiem s HDP, musíme nájsť taký firemný parameter, ktorý sa HDP podobá. A tak sa zdá, že najvhodnejším parametrom budú výdavky (= na tieto účely náklady) firiem.

V zrkadle výdavkov

Zoberme do úvahy výdavky (náklady) 500 firiem z amerického indexu S&P 500, ďalej 600 firiem z európskeho indexu Stoxx 600, 225 firiem z japonského indexu Nikkei 225 a 2 193 firiem z čínskeho indexu Shanghai Composite za rok 2023 a porovnajme ich s nominálnym HDP príslušnej krajiny (oblasti) za rovnaký rok. Pri Európe uvažujme s HDP eurozóny plus Veľkej Británie. Na vzájomnú porovnateľnosť sú všetky údaje prepočítané do vtedy aktuálneho USD.

Samozrejme, aj tu je niekoľko obmedzení. Predovšetkým opätovne ide len o firmy, ktoré sú obchodované burze, ale lepší zdroj údajov k dispozícii nemáme. Aj vo výdavkoch firiem sa môžu objaviť mimoriadne položky alebo napríklad tvorba rezerv a opravných položiek.

A napríklad maloobchodné siete len slúžia na predaj tovarov nakúpených na veľkoobchodnom trhu, tam budú výdavky vysoké, ale marža a pridaná hodnota relatívne k tržbám nižšie. To všetko skresľuje túto metódu, ale v každom prípade je to oveľa prijateľnejšie ako trhová kapitalizácia.

komentár tabuľka 1

Jednociferné percentá HDP

V danom porovnaní je najväčšou firmou na americkom trhu maloobchodná sieť Walmart, ktorá mala v roku 2023 výdavky na úrovni 622 mld. USD, čo je 2,3 % amerického HDP. Nasleduje ďalší predajca Amazon s výdavkami 544 mld. USD (2,0 % HDP) a treťou je sieť lekární CVS Health (349 mld. USD, 1,3 % HDP).

Celkovo v prvej desiatke v USA dominujú maloobchodné siete a firmy poskytujúce služby v oblasti zdravotníctva. Najväčšou technologickou firmou bol s výdavkami 285 mld. USD Apple na 8. mieste.

V Európe je jednotkou nemecký Volkswagen s výdavkami 331 mld. USD, čo je 1,8 % HDP Európy. Druhý je britský ropný gigant Shell s 297 mld. USD (1,6 % HDP) a treťou je britská ťažobná spoločnosť Glencore (214 mld. USD, 1,1 % HDP Európy).

Samozrejme, ak by sme porovnávali tieto firmy k HDP jednotlivých krajín, pomery by boli oveľa vyššie, konkrétne 7,4 % HDP Nemecka pri Volkswagene, 8,9 % Veľkej Británie pri Shell a pri Glencore 6,4 % HDP Veľkej Británie.

V prvej európskej desiatke sa nachádzajú len automobilky, ropné a ťažobné firmy a banky. Najväčšou technologickou firmou v Európe je nemecký SAP, nachádza sa však až na 97. mieste (27 mld. USD, 0,14 % HDP Eurozóny).

Dominujú non-IT firmy

Najväčšou japonskou firmou je s odstupom Toyota s výdavkami 311 mld. USD (7,4 % japonského HDP), druhou je priemyselná korporácia Mitsubishi (136 mld. USD, 3,2 % HDP) a tretia Honda (131 mld., 3,1 % HDP).

Medzi desiatimi najväčšími firmami v Japonsku sa nachádzajú najmä automobilky a ďalej ťažiari a obchodníci s komoditami. Najvyššie umiestnenou technologickou firmou je Canon na 45. mieste.

V Číne je jednotkou petrochemická firma China Petroleum & Chemical Corporation s výdavkami na úrovni 436 mld. USD (2,5 % čínskeho HDP), za ktorou nasleduje ďalšia petrochemická firma PetroChina (402 mld. USD, 2,3 % HDP), a tretia je stavbárska firma China State Construction Engineering.

V prvej desiatke sa nachádzajú ropné firmy, stavebné firmy špeciálne zamerané na výstavbu železníc a banky. Foxconn Industrial Internet na 25. mieste je najväčšou technologickou firmou v Číne.

Úplne iné proporcie

Celkovo je svetovou jednotkou americký Walmart, druhý tiež americký Amazon a tretia čínska China Petroleum & Chemical Corporation. Ak by bol Walmart štátom, bol by 25. najväčšou ekonomikou sveta za Belgickom a pred Švédskom a na úrovni päťnásobku výkonu celej slovenskej ekonomiky.

Najväčšia európska firma Volkswagen je vo výdavkoch celkom presne na úrovni HDP Českej republiky. To je úplne iný výsledok ako ten získaný pomocou trhovej kapitalizácie.

Richard Tóth
hlavný ekonóm Privatbanky

(Krátené; titulok a medzititulky pridala redakcia.)

komentár tabuľka 3

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo