Podiel dane z nehnuteľností na dňových príjmoch je pod priemerom EÚ, rastie tlak na jej zvýšenie

Autor ISA august 2024 -
Podiel dane z nehnuteľností na dňových príjmoch je pod priemerom EÚ, rastie tlak na jej zvýšenie Pixabay

Medzinárodné inštitúcie odporúčajú Slovensku intenzívnejšie využívanie majetkových daní a naopak, znižovanie daní z práce.

V roku 2022 bol podiel dane z nehnuteľností na celkovom daňovom výnose na Slovensku 1,2 %. Priemer EÚ bol 2,5 % (graf). V čase sa tieto podiely menili iba minimálne.

Prípadné zvýšenie dane z nehnuteľností by zasiahlo takmer všetkých obyvateľov. Až 90 % domácností totiž vlastní svoje hlavné bývanie, čo je hneď po Litve druhá najvyššia hodnota v EÚ.

Podľa prieskumu o financiách a spotrebe domácností (HFCS, 2021) majú slovenské domácnosti v nehnuteľnostiach určených na hlavné bývanie 69 % majetku. V EÚ má viac iba Litva (75 %).

Daň z nehnuteľností sa na Slovensku, v Česku aj Poľsku počíta podľa podlahovej plochy. Národná banka Slovenska, OECD a ďalšie inštitúcie odporúčajú zaviesť systém založený na hodnote nehnuteľnosti. Ten by mal zvýšiť férovosť a pomôcť pri zmierňovaní rozdielov medzi regiónmi.

Umožnilo by to tiež uľahčiť zmenu daňového mixu smerom k majetkovým daniam. Reforma by mala byť postupná, veľkosť ani hodnota nehnuteľnosti totiž nemusí vždy súvisieť s výškou príjmov, hlavne ak ide o dôchodcov.

Zdroj: Týždňový ekonomický prehľad Inštitútu pre stratégie a analýzy

 

Podiel dane z nehnuteľností na celkovom daňovom výnose (%, 2022)

ISA graf dane

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo