Ministerstvo regionálneho rozvoja bude pomáhať mestám nájsť kultúrne a sociálne využitie pre brownfieldy

Autor MIRRI SR august 2024 -
Ministerstvo regionálneho rozvoja bude pomáhať mestám nájsť kultúrne a sociálne využitie pre brownfieldy Pixabay

Po novom bude mať rezort vedený Richardom Rašim v kompetencii okrem vidieka aj rozvoj miest.

V súvislosti so zmenou kompetenčného zákona prechádzajú od 1. septembra 2024 kompetencie v oblasti mestského rozvoja z Ministerstva dopravy SR pod Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI SR).

Rezort bude pri riešení tejto problematiky vychádzať z predpokladu, že základom úspešného rozvoja regiónov je rozvoj miest a jeho funkčných území v úzkej koordinácii s rozvojom vidieka.

Nové zhodnotenie zanedbaných zón

„Tešíme sa z toho, že budeme mať na starosti nielen rozvoj vidieka a našich obcí, ale aj mestský rozvoj, lebo sa nedá robiť rozvoj vidieka bez toho, aby bol koordinovaný s mestským rozvojom a naopak, mestá nemôžu svoj rozvoj robiť bez toho, aby nevnímali potreby obcí,“ uviedol minister investícií Richard Raši.

„Naše aktivity budú smerovať k analýze bariér, zhodnocovaniu nevyužívaných, opustených, respektíve zanedbaných území v mestách,“ konkretizoval.

Minister avizoval dve výzvy, ktoré plánuje rezort vyhlásiť ešte do konca tohto roka na riešenie problematiky tzv. brownfieldov, teda chátrajúcich priemyselných areálov v mestách.

Príkladom je Kulturpark

„Keď si pamätáte, v roku 2013, keď som bol primátorom Košíc, sme z nevyužívaných kasární vytvorili Kulturpark, miesto kultúry, oddychu a vzdelávania. Pripravujeme financie na to, aby sa takéto zmeny mohli udiať aj v iných mestách,“ ilustroval R. Raši ciele uvedených výziev.

Jedna výzva bude podľa neho určená pre regionálne centrá MIRRI SR na personálne a odborné kapacity, ktoré budú mapovať takéto územia.

Druhá výzva bude určená na pilotné opatrenia, ktoré budú v jednom projekte zlučovať odstránenie záťaží, resp. rekultiváciu týchto zanedbaných území a ich transformáciu na nové využitie. Na obidve výzvy je vyčlenených dovedna viac ako 20 miliónov eur.

Stará priemyselná hala sa tak podľa ministerstva môže zmeniť na miesto pre galériu, divadlo alebo koncerty. Zo starého hangáru sa môže stať centrum voľného času pre deti alebo zo starej mýtnice moderné informačné turistické centrum.

Uľahčiť bezodplatné prevody budov

MIRRI SR pripravuje legislatívu, vďaka ktorej budú môcť bezodplatne prejsť na samosprávy budovy vo vlastníctve štátu, ktoré ten nevie využiť a sprevádzkovať. Takéto budovy budú môcť obce využiť iba na svoje účely, napríklad na knižnicu, domov sociálnych služieb či škôlku, nebudú ich môcť ďalej komerčne niekomu predať.

„Problematika nevyužívaných nehnuteľností či priemyselných zón bola doteraz dlhodobo riešená pomerne okrajovo a často to súvisí s útlmom tradičných odvetví, ktoré sú typické pre jednotlivé regióny,“ poznamenal k tomu štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR Kamil Šaško.

„Konečným cieľom je ich efektívne, hospodárne a udržateľné užívanie, ktoré podporí konkurencieschopnosť najmä regionálnu, ale tým aj celonárodnú ekonomiku,“ dodal.

TS MIRRI SR

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo