Čoraz viac rodičov zakladá svojim deťom stavebné sporenie. PSS to oceňuje ako zodpovedný prístup

Autor PSS september 2024 -
Čoraz viac rodičov zakladá svojim deťom stavebné sporenie. PSS to oceňuje ako zodpovedný prístup PSS

Záujem o túto formu zhodnocovania peňazí sa zvyšuje aj vďaka výhodnejšiemu nastaveniu štátnej prémie.

Záujem o stavebné sporenie neutícha ani v roku 2024. Počas prvých šiestich mesiacov uzavreli klienti v Prvej stavebnej sporiteľni 36 611 zmlúv stavebného sporenia, čo je medziročne o 1,4 percenta viac.

Výrazne vzrástol najmä záujem rodičov sporiť na budúce bývanie pre svoje deti. V prvom polroku klienti uzavreli o 58 percent viac zmlúv stavebného sporenia pre deti ako počas rovnakého obdobia minulého roka. Objem cieľových súm dosiahol za prvých šesť mesiacov tohto roka 968 miliónov eur.

Nástroj na splnenie budúcich potrieb

„Tento výsledok odráža stabilný záujem klientov o stavebné sporenie, ktoré je efektívnym nástrojom pre budúce investície do bývania. Nárast záujmu o zmluvy pre deti ukazuje na rastúci trend zodpovedného prístupu rodičov k budúcnosti svojich potomkov,“ uviedol vedúci odboru komunikácie Prvej stavebnej sporiteľne Oskar Sekereš.

„Vďaka stavebnému sporeniu im dokážu postupne vytvoriť finančnú rezervu, ktorá im neskôr pomôže s ich prvým bývaním a osamostatnením sa,“ konštatoval.

Štátna prémia bez kladenia podmienok

Záujem o stavebné sporenie podporuje najmä výhodné úročenie vkladov a tiež zmena podmienok, ktoré je potrebné splniť na získanie štátnej prémie v tomto roku. Aby stavebný sporiteľ získal 70 eur v podobe štátnej prémie, je potrebné vložiť v roku 2024 na stavebné sporenie 1 000 eur. To je výrazne menej oproti sume 2 800 eur v roku 2023.

Nárok na štátnu prémiu má bežný stavebný sporiteľ vtedy, ak jeho priemerný mesačný hrubý príjem za kalendárny rok predchádzajúci roku, za ktorý uplatňuje nárok na štátnu prémiu, neprekročil 1,3-násobok priemernej mzdy v hospodárstve. Deti do 18 rokov však majú nárok na štátnu prémiu bez skúmania príjmu rodičov, respektíve zákonných zástupcov.

TS PSS

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo