Výrobca horaliek I.D.C. Holding prechádza do rúk nadnárodného majiteľa z Írska

Autor TS september 2024 -
Výrobca horaliek I.D.C. Holding prechádza do rúk nadnárodného majiteľa z Írska I.D.C. Holding

Najväčší slovenský výrobca trvanlivého pečiva sa stáva súčasťou skupiny pôsobiacej vo vyše sto krajinách.

Majiteľ spoločnosti I.D.C. Holding, a. s., Pavol Jakubec podpísal zmluvu o predaji 100 % jej akcií írskej nadnárodnej spoločnosti Valeo Foods Group, ktorá je vo vlastníctve americkej investičnej spoločnosti Bain Capital.

Najväčší slovenský výrobca trvanlivého pečiva, ktorý vyrába sladkosti pod známymi značkami ako Sedita, Figaro, Verbena a ďalšie, si dlhodobo udržiava silnú pozíciu v predaji nielen na domácom trhu, ale aj v okolitých štátoch.

Prísľub ďalšieho rozvoja

Skupina Valeo Foods, popredný výrobca a dodávateľ sladkostí, snackov a občerstvenia, je jednou z najrýchlejšie rastúcich európskych potravinárskych skupín. Jej portfólio s tržbami presahujúcimi 1,5 miliardy eur zahŕňa viac ako 80 značiek, medzi inými Rowse Honey, Kettle, Balconi alebo Jacob's. Predávajú sa v 106 krajinách sveta.

Zmluvu o predaji I.D.C. Holdingu podpísali začiatkom augusta. Prevzatím jeho značiek, výrobných kapacít a celej stredoeurópskej distribučnej siete si chce skupina Valeo Foods vybudovať pevnú pozíciu na rýchlo rastúcom východoeurópskom trhu a posilniť vo svojom portfóliu segment sladkostí. I.D.C. Holding bude tvoriť základný kameň jej pôsobenia v  regióne.

Akvizícia je postavená na silných vzájomných synergiách. Zárukou pre ďalší rast I.D.C. Holdingu sú aj skúsenosti Bain Capital a Valeo Foods Group s medzinárodnými akvizíciami a následným úspešným rozvojom firiem.

Prípravu spoločnosti I.D.C. Holding na predaj a zastrešenie celej transakcie pre predávajúceho zabezpečoval finančný poradca ProRate, transakčnú dokumentáciu právna kancelária Dentons. Za bankový sektor vstúpila do hry Slovenská sporiteľňa. Transakcia podlieha obvyklým podmienkam uzavretia vrátane schválenia regulačnými orgánmi. Jej dokončenie sa očakáva do konca roka.

Tradičné výrobky

Medzi tradičnými výrobkami I.D.C. Holdingu sú napríklad Horalky, Kávenky, napolitánky Mila, Lina a ďalšie. Väčšinou dlhodobo patria k lídrom na trhu nielen na Slovensku, ale aj v Česku, Poľsku a Maďarsku. Zároveň ich možno nájsť v obchodoch nielen v Európe, ale aj na iných kontinentoch.

Osobitne názov Horalky, ktoré poznajú celé generácie spotrebiteľov, v našich končinách prakticky zľudovel a stal sa etalónom pre výrobky tohto typu. Ročne sa ich vyrobí približne 250 miliónov kusov.

I.D.C. Holding koncentruje svoju výrobu najmä do závodu v Seredi, kde za posledné roky preinvestoval takmer 100 miliónov eur do modernizácie. S ročnou produkciou 35 000 ton si zabezpečuje pevné postavenie medzi najsilnejšími hráčmi v strednej Európe.

TS / SK

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo