Influencerky: príbeh o honbe za slávou, statusom a luxusom

Autor Radomír Brhlík september 2024 -

Nový poľský film ukazuje svet vytvorený novodobým fenoménom sociálnych sietí.

Filmová novinka Influencerky si, podobne ako úspešná snímka spred dvoch rokov Dievčatá z Dubaja, všíma prostredie, ktoré je atraktívne a mladé ženy v ňom môžu veľa získať, ale aj stratiť. Tentoraz ide o zákulisie života krások úspešných na sociálnych sieťach, najmä na Instagrame. Navštevujú exotické destinácie, nosia luxusné oblečenie, jedia v najdrahších reštauráciách, majú státisíce sledovateľov, milióny lajkov. Niektoré za to však obetujú priveľa.

Vo filme účinkuje mnoho svetových internetových celebrít – Kevin Lutolf, model a tvár značiek Campari, Bvlgari či Aston Martin (dva milióny sledovateľov), modelka Anna Maria Olbrycht (320-tisíc sledovateľov), influencerky Barbara Sarah Szczypiór aka „Barbeliciouss“ (591-tisíc sledovateľov), Paulina Stojanowska aka „Mrs. Lillyy“ (280-tisíc sledovateľov) a aj jedna z tvárí snímky Dievčatá z Dubaja Olga Kalicka (431-tisíc sledovateľov).

Aj v slovenskom znení si diváci vypočujú osobnosti, ktoré majú veľké skúsenosti s Instagramom. Svoj hlas filmu prepožičali speváčka, tanečnica a herečka Alžbeta „Zea“ Ferencová (77 500 sledovateľov), obľúbená moderátorka šou Nákupné maniačky Ema Fajnor (70 300 sledovateľov) a herečka Vlastina Svátková (41 700 sledovateľov).

Dej filmu odštartuje problém vychádzajúcej internetovej hviezdičky, ktorú jej priateľ podviedol a navyše tým na sociálnej sieti bavil svojich sledovateľov. Rozhodne sa odísť niekam ďaleko a vyčistiť si hlavu. Podnikne dámsku jazdu s kamarátkou, ktorej dôveruje, no vo svete influencerov si nemožno byť istý ničím. Tento svet si žiada drámu a za to ponúka platenú spoluprácu – s módnymi značkami, kozmetickými firmami, výrobcami výživových doplnkov, ale aj s menej dôveryhodnými sponzormi.

Luxusné pobyty v prímorských letoviskách nie sú v nijakom prípade zadarmo. Často si vyžadujú schopnosť mať nielen ostré lakte, ale aj riadnu dávku sebazaprenia, s ktorou treba kŕmiť algoritmy sociálnych sietí, aby bol dosah a počet lajkov čo najväčší. Pod vrstvou filtrov sa odhalí realita bez príkras, v ktorej nechýbajú ani drogy. Krásny a dokonalý svet, do ktorého hrdinka filmu veľmi chcela patriť, jej ukazuje svoje temné stránky.

Radomír Brhlík, Bontonfilm / SK

Influencerky Kazdy

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo