Slováci lietajú mimo sezóny do tradičných dovolenkových destinácií i do exotiky

Autor TS september 2024 -
Slováci lietajú mimo sezóny do tradičných dovolenkových destinácií i do exotiky Pixabay

Podľa letenkových portálov je v jesennom období záujem o cestovanie do Barcelony, Ríma, Londýna, Paríža či na Malorku. Medzi zámorskými destináciami dominuje Thajsko.

Obľúbenými turistickými destináciami pre Slovákov ostávajú aj mimo hlavnej sezóny tradičné dovolenkové destinácie. Na jeseň je záujem o Španielsko, Taliansko či Grécko, nárast predaných leteniek však zaznamenalo aj Albánsko či exotická Indonézia, Srí Lanka a Japonsko.

Pokiaľ ide o jednotlivé mestá, prieskum cestovateľskej technologickej spoločnosti Kiwi.com ukázal, že najväčší záujem v jesennom období je o cestovanie do Barcelony, Ríma, Malagy, Londýna, Palmy na Malorke či Paríža. Medzi desiatku najobľúbenejších destinácii sa dostala aj albánska Tirana.

Priemerné ceny leteniek sú mimo letnej sezóny priaznivé. Na krátkych trasách možno podľa Kiwi.com ušetriť v priemere 25 %, na stredne dlhých 19 % a na dlhých interkontinentálnych trasách 17 % oproti sezóne.

Vďaka priaznivým cenám leteniek rastie mimo hlavnej turistickej sezóny záujem aj o exotické destinácie, ako sú Srí Lanka, Indonézia, Japonsko či Vietnam. Potvrdzujú to i dáta vyhľadávača leteniek Pelikan.sk, podľa ktorého bude najobľúbenejšou zimnou destináciou Slovákov aj tento rok Thajsko. V porovnaní s vlaňajškom sa tam chystá o 52 % viac dovolenkárov.

Skokanom medzi destináciami sa stáva Vietnam, kam počas tohtoročnej zimy smeruje o 200 % viac slovenských cestovateľov. Pobyt si plánujú v priemere na tri týždne. Zvýšený záujem bol zaznamenaný v tomto roku aj o Japonsko, naopak, prepad v záujme cestovateľov zažíva USA.

Dáta portálu Pelikan.sk potvrdili i mimosezónny záujem o európske destinácie, ako sú Taliansko a Španielsko s mestami Rím, Barcelona, Bergamo či Malaga. Novinkou je španielska Sevilla, kde záujem o túto destináciu pre tohtoročnú zimnú sezónu rastie skoro o 160 %.

Výrazný záujem dovolenkárov zaznamenalo v tomto roku Albánsko. V porovnaní s vlaňajškom narástol o 400 % a priemerná cena leteniek klesla približne o polovicu.

TS

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo