Ursula von der Leyenová predstavila zloženie novej Európskej komisie

Autor TS september 2024 -

Slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič získa dvojité portfólio obchodu a ekonomickej bezpečnosti plus medziinštitucionálnych vzťahov a transparentnosti.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v Štrasburgu predstavila zloženie novej Európskej komisie. Komisia bude zložená zo 16 mužov a 11 žien a bude mať šesť výkonných podpredsedov.

Maroš Šefčovič bude ako komisár zodpovedný za oblasť obchodu, ekonomickej bezpečnosti, medziinštitucionálnych vzťahov a transparentnosti.

Silné portfólio pre Šefčoviča

„Bude komisárom pre obchod a ekonomickú bezpečnosť. Ide o nové portfólio, ktoré zahŕňa aj colnú politiku. Zverila som mu aj druhú úlohu: komisára pre medziinštitucionálne vzťahy a transparentnosť,“ komentovala poverenie slovenského eurokomisára Ursula von der Leyenová.

„Vážim si dôveru predsedníčky Európskej komisie, ktorá sa rozhodla zveriť mi portfólio so silnou váhou pre konkurencieschopnosť EÚ vrátane Slovenska, aj pre celkové postavenie Únie na medzinárodnej scéne,“ povedal v tejto súvislosti Maroš Šefčovič.

„Ekonomická bezpečnosť s prepojením na obchodnú politiku - čo pokrýva všetkých globálnych hráčov od Spojených štátov až po Čínu - priamo nadväzuje na to, čomu som sa venoval doteraz, a kde vidím obrovskú pridanú hodnotu vzhľadom na silnú globálnu konkurenciu,“ dodal.

Partnerstvá a obchod na férovej báze

Podľa M. Šefčoviča potrebuje EÚ partnerstvá a zároveň férový medzinárodný obchod s férovými praktikami, ktoré posilnia príležitosti pre európsky biznis.

„Týka sa to okrem iného obchodných a investičných partnerstiev alebo aj surovinovej bezpečnosti, ktorá je bytostne prepojená so všetkými modernými odvetviami,“ vysvetlil.

„Zároveň si vážim dôveru predsedníčky v oblasti medziinštitucionálnych vzťahov, pretože zostavám jej pravou rukou vo vzťahoch s Európskym parlamentom aj Radou EÚ, čiže členskými štátmi. No a v neposlednom rade si vážim, že by som mal naďalej zastrešovať vzťahy Únie so západoeurópskymi krajinami, ktoré nie sú členmi EÚ, napríklad so Spojeným kráľovstvom, Švajčiarskom či Nórskom,“ uviedol ďalej M. Šefčovič.

Podľa neho sa v tomto mandáte veľa podarilo a ďalšie posilňovanie týchto partnerstiev ide ruka v ruke s globálnym postavením EÚ.

TS ZEK

Prehľad dezignovaných členov Európskej komisie

EK komplet rsz 1poster of commissioners 2024 2029 page 00011

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo