Orange otvoril v Bratislave centrum digitálneho vzdelávania pre všetky generácie

Autor TS september 2024 -

Bezplatné prezenčné vzdelávanie v centre je otvorené pre ľudí rôzneho veku. Najviac chce pomáhať tým, ktorí majú obmedzený prístup k IT.

Až 54 % respondentov prieskumu spoločnosti Orange Slovensko si myslí, že kvalita vzdelávania v oblasti digitálnych technológií na Slovensku je slabšia ako v ostatných krajinách EÚ. Skoro dve tretiny (64 %) Slovákov pritom veria, že digitálne zručnosti budú čoraz dôležitejšie pre uplatnenie na trhu práce.

Orange Slovensko spoločne s Nadáciou Orange sa preto rozhodli otvoriť Orange Digital Center (ODC) – inovatívny vzdelávací priestor v srdci Bratislavy. Centrum bude prístupné bezplatne pre všetkých, ktorí chcú rozvíjať svoje digitálne zručnosti, či už ide o deti, dospelých alebo seniorov. Osobitná pozornosť však bude patriť skupinám, ktoré bežne k technológiám či vzdelávaniu v tejto oblasti nemajú prístup.

Digitálne vzdelávanie v kocke pre všetkých

ODC ponúkne kurzy pre rôzne vekové skupiny, ktoré pokryjú témy od základov práce s počítačom cez kybernetickú bezpečnosť až po pokročilé programovanie. Svoju vzdelávaciu činnosť začne 30. septembra sériou workshopov zameraných na digitálnu bezpečnosť.

„ODC je globálna iniciatíva skupiny Orange vytvorená s cieľom zabezpečiť digitálnu rovnosť v každej krajine, v ktorej pôsobíme,“ uviedla Mari-Noëlle Jégo-Laveissière, generálna riaditeľka Orange Europe.

„Sme presvedčení, že prístup k digitálnym zručnostiam je kľúčom k sociálnej a ekonomickej prosperite. Otvorenie ODC na Slovensku je významným míľnikom pre túto misiu a verím, že toto centrum podporí mnohých ľudí pri prekonávaní digitálnej priepasti,“ dodala.

Orange Digital Center so sídlom na legionárskej ulici v Bratislave je v poradí už 23. na svete a šieste v Európe v rámci skupiny Orange. Záštitu nad otvorením centra prevzal Magistrát hlavného mesta Bratislavy, čo dokazuje jeho význam pre miestnu komunitu.

Prieskum odhalil deficity a bariéry

Výsledky nedávneho prieskumu, ktorý pre Orange realizovala prieskumná agentúra Group M, ukázali niekoľko zásadných trendov. Okrem spomínaných údajov o kvalite vzdelávania v oblasti digitálnych technológií a ich význame pri hľadaní práce prieskum ukázal aj mieru ich využívania a rozsah bariér, ktorým čelia záujemcovia.

Takmer dve tretiny bežnej populácie Slovenska využíva digitálne technológie v každodennom živote, v práci alebo škole. Tí, ktorí majú záujem o vzdelávanie v tejto oblasti, často narážajú na finančné bariéry alebo nedostatok kvalitných vzdelávacích programov. Až 37 % opýtaných uviedlo, že nemá dostatok finančných prostriedkov na vzdelávanie a 35 % považuje osnovy a metódy výučby digitálnych zručností na školách za zastarané.

„Digitálne zručnosti sú dnes nevyhnutné pre každodenný život, ako potvrdili aj výsledky nášho prieskumu. Poznanie verejnej mienky nás uistilo v tom, že bezplatné a prezenčné vzdelávanie, ktoré ODCéčko prináša, môže prispieť k zlepšeniu  prístupu k digitálnemu vzdelávaniu každému, kto má záujem,“ konštatovala správkyňa Nadácie Orange Andrea Ungvölgyi.

Digitálne vzdelávanie v centre pozornosti CSR

Nadácia Orange sa dlhodobo venuje znižovaniu digitálnej nerovnosti. Jej cieľom je podporovať digitálne zručnosti pre všetky skupiny obyvateľstva, a tým prispievať k ich  ľahšiemu zvládaniu výziev dnešnej digitálnej doby či k lepšiemu uplatneniu na trhu práce.

„Nadácia Orange neustále hľadá spôsoby, ako zlepšiť prístup k digitálnym technológiám a novootvorené ODC je dôležitým krokom v tomto úsilí. Sme presvedčení, že vzdelávanie by malo byť prístupné pre všetkých, a to bez ohľadu na vek či sociálne postavenie,“ dodala Andrea Ungvölgyi.

O skupine Orange a spoločnosti Orange Slovensko

Orange je jedným z vedúcich svetových telekomunikačných operátorov so 129 500 zamestnancami na celom svete. V roku 2023 dosiahla skupina výnosy na úrovni 39,7 miliardy eur.

K 31. marcu 2024 evidovala vyše 282 miliónov zákazníkov v 26 krajinách sveta, z čoho 243 miliónov tvoria zákazníci mobilných služieb a 21 miliónov užívatelia pevného širokopásmového internetu.

Skupina patrí aj medzi svetových lídrov v poskytovaní telekomunikačných služieb nadnárodným spoločnostiam. Orange je spoločnosť obchodovaná na burzách Euronext Paris Eurolist (ORA) a v New Yorku (ORAN).

Na Slovensku je Orange lídrom v poskytovaní komplexných telekomunikačných služieb a najväčším mobilným operátorom. K 31. 3. 2024 evidoval 2,384 milióna zákazníkov v mobilnej sieti, 324-tisíc zákazníkov pevného internetu a 186-tisíc odberateľov digitálnej televízie.

Mobilné služby poskytuje prostredníctvom 2G siete, ktorá pokrýva 99,8 % slovenskej populácie, 4G siete s rýchlosťami do 680 Mbit/s s dostupnosťou pre 99,1 % populácie Slovenska a už aj 5G siete s maximálnou teoretickou rýchlosťou do 1 300 Mbit/s.

Prístup k fixnému internetu od Orangeu, či už prostredníctvom optickej siete, DSL alebo fixného LTE, má takmer 1,8 milióna domácností. Optická sieť od Orangeu je dostupná v 70 mestách na Slovensku a využívať ju môže takmer 638-tisíc domácností.

Spoločnosť dlhodobo pôsobí v oblasti CSR a firemnej filantropie, a to najmä prostredníctvom Nadácie Orange. V roku 2023 získala cenu za zodpovedné podnikanie v kategórii Férový hráč na trhu, ktorú každoročne udeľuje Nadácia Pontis.

TS / LP

Na titulnom obrázku: Pri oficiálnom otvorení ODC zľava Andrea Ungvölgyi, správkyňa Nadácie Orange, Elizabeth Tchoungui, viceprezidentka pre korporátnu spoločenskú zodpovednosť skupiny Orange, Mariusz Gatza, generálny riaditeľ Orange Slovensko a Mari-Noëlle Jégo-Laveissière, generálna riaditeľka Orange Europe.

Orange rsz prieskum digitalnych zrucnosti

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo