Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska sa desí zvýšenia DPH na ubytovanie

Autor AHRS september 2024 -
Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska sa desí zvýšenia DPH na ubytovanie Bradejovské kúpele

Zástupcovia HoReCa sektoru tvrdia, že tento avizovaný krok vlády by zdecimoval domáce hotelierstvo a presmeroval zahraničných návštevníkov do susedných krajín.

Podpora trvalo udržateľného hospodárskeho rastu a konkurencieschopnosti hospodárstva je súčasťou Programového vyhlásenia vlády, pričom rozvoj cestovného ruchu je súčasnou vládou deklarovaný ako jedna z kľúčových priorít. Aj napriek tomu by sa však podľa informácií ministerstva financií mala od 1. januára DPH na ubytovanie zvýšiť z 10 % až na 23 %.

„Pôjde tak o druhú najvyššiu sadzbu DPH na ubytovanie zo všetkých členských štátov únie. Vyššia sadzba DPH na ubytovanie, a to na úrovni 25 %, je už iba v Dánsku,“ konštatuje generálny manažér Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) Martin Novotný.

Podľa neho vláda týmto opatrením zasadila HoReCa sektoru, ktorý ešte stále plne nestabilizoval svoju situáciu a dôsledky pandémie, ako aj energetickej a inflačnej krízy, „poslednú ranu“.

Rana konkurencieschopnosti

„Pozrime sa len na okolité štáty. Maďarsko – 5 % DPH, Poľsko 8 %, Rakúsko 10 %, Česko 12 %. A Slovensko 23%. Akým spôsobom budú môcť slovenské hotely konkurovať tým v okolitých krajinách, keď budú musieť tento enormný skok premietnuť do svojich konečných cien?“ pýta sa M. Novotný.

„Čo na to povedia domáci návštevníci, ktorí tvoria 60 % objemu v tradičných pobytových hoteloch na Slovensku? Kto bude prinášať stabilné služby do regiónov cestovného ruchu? Na koho sa vláda obráti, keď bude chcieť dosiahnuť toľkokrát zmieňovanú európsku kvalitu a prvotriedny štandard služieb?“ dodáva.

Vplyv na zamestnanosť a kvalitu

Zamestnávatelia združení v AHRS zdôrazňujú, že zvýšenie sadzby DPH spôsobí väčší tlak na znižovanie nákladov jednotlivých prevádzok a rozsah poskytovaných služieb, čo môže už pomerne rýchlo po zavedení opatrenia negatívne ovplyvniť celkovú nezamestnanosť v sektore.

Obmedzia sa podľa nich tiež investície do rozvoja a zvyšovania kvality. Cenovú výhodu získajú apartmány a priváty, kde neplatca DPH bude mať väčší priestor pre flexibilitu.

Plošné zvýšenie dane na ubytovanie bude podľa odborníkov pre mnohé podniky likvidačné. Nepomôže ani štátnemu rozpočtu, ktorého príjmy, zákonite, klesnú. Podobný krok v Lotyšsku, zvýšenie DPH z 5 % na 21 %, mal dlhodobé negatívne následky a viedol k zníženiu príjmov v sektore o 33% a strate 10-tisíc pracovných miest,“ pripomenul viceprezident AHRS Patrik Bočkay.

„Ako chce novovzniknuté ministerstvo cestovného ruchu a športu rozvíjať cestovný ruch, keď zvýšená sadzba na ubytovanie vo výške 23 % ho rovno pochová?“ pýta sa.

Podraz od vlády

Asociácia má zásadné výhrady aj k rozdielnym sadzbám DPH pre stravovanie a ubytovanie. „Oddeľovať služby stravovania a ubytovania  rozdielnou sadzbou DPH je viac ako amatérske. Tieto služby cestovného ruchu sú úzko previazané a je nemiestne deliť podnikateľov v cestovnom ruchu na dva tábory, pričom v mnohých prípadoch sa pri ubytovaní a stravovaní bavíme o jednej osobe,“ zdôrazňuje Patrik Bočkay.

„V čase, keď výkon cestovného ruchu nevie ani v piatom roku po korone dosiahnuť čísla z roku 2019 a ubytovacie zariadenia stále zápasia s vysokými cenami energií i akútnym nedostatkom kvalifikovaných pracovníkov či skokovým navyšovaním miestnych poplatkov, nám príde absurdné, že sa o takýchto kľúčových zmenách dozvedáme z tlačových konferencií a nie za spoločným stolom s vládou,“ sťažuje sa generálny manažér AHRS.

Pripomína, že súčasná vláda verejne deklarovala, že HoReCa sektor vníma ako rovnocenného partnera, s ktorým chce úzko spolupracovať pri príprave jednotlivých opatrení, pretože si uvedomuje náročnosť situácie, v ktorej sa segment nachádza.

„V praxi je však, zdá sa, opak pravdou, a napriek vzniku samostatného ministerstva cestovného ruchu je tak reálnou hrozbou, že náš sektor prestane byť relevantným prispievateľom k tvorbe HDP,“ zdôrazňuje Martin Novotný. Podľa AHRS si Ministerstvo cestovného ruchu a športu SR neplní svoju úlohu, na ktorú bol zriadené.

TS / SK

(Krátené, medzititulky pridala redakcia)

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo