Schenker mení majiteľa: Deutsche Bahn ho predáva spoločnosti DSV

Autor TS september 2024 -
Schenker mení majiteľa: Deutsche Bahn ho predáva spoločnosti DSV DB Schenker

Akvizícia spojí dve popredné spoločnosti do jedného celku, ktorý chce byť ešte silnejším hráčom v svetovej logistike.

Dánska nadnárodná spoločnosť DSV oznámila svoju doteraz najväčšiu transakciu po tom, čo podpísala dohodu o akvizícii spoločnosti Schenker od Deutsche Bahn. Akvizícia, ktorej hodnota je 14,3 miliardy eur, posilní globálnu sieť, odbornosť a konkurencieschopnosť DSV. Poskytne jej prístup na nové trhy vo veľmi dynamickom a konkurenčnom odvetví.

DSV a Schenker budú mať očakávaný pro forma výnos približne 39,3 miliardy eur (na základe údajov z roku 2023) a kombinovanú pracovnú silu približne 147 000 zamestnancov vo viac ako 90 krajinách.

Po tejto akvizícii bude Nemecko kľúčovým trhom pre DSV s podstatným vplyvom na budúcu organizáciu. Rôzne centrálne funkcie zostanú v Nemecku, vrátane sídla Schenkera v Essene. DSV očakáva rast v Nemecku a v najbližších 3 – 5 rokoch plánuje investície v hodnote 1 miliardy EUR v Nemecku.

Investície prispejú k dlhodobému rastu a tvorbe pracovných miest, ako aj k podpore moderných a atraktívnych pracovísk. Očakáva sa, že o päť rokov bude mať zlúčená organizácia v Nemecku viac zamestnancov ako dnes Schenker a DSV.

Výnimočná udalosť pre všetkých

Generálny riaditeľ skupiny DSV Jens H. Lund k tomu uviedol: „Toto je transformačná udalosť v histórii DSV. Akvizíciou spájame dve silné spoločnosti a vytvárame poprednú svetovú dopravnú a logistickú veľmoc, ktorá bude prínosom pre našich zamestnancov, zákazníkov a akcionárov.

Pridaním kompetencií a odborných znalostí spoločnosti Schenker do našej existujúcej siete zlepšujeme našu konkurencieschopnosť vo všetkých troch divíziách: Air & Sea, Road a Solutions.“

Podľa šéfa DSV poskytne akvizícia okrem vylepšenia komerčnej platformy v rámci DSV zákazníkom ešte vyššiu úroveň služieb, inovatívne riešenia a flexibilitu pre ich dodávateľské reťazce.

Generálny riaditeľ spoločnosti Schenker Jochen Thewes uviedol: „Spoločne s DSV je naším cieľom transformovať toto odvetvie a vybudovať skutočne svetového trhového lídra so spoločnými európskymi koreňmi, ktorý ponúkne to najlepšie pre zamestnancov a zákazníkov.“

Pripomenul, že DB Schenker má viac ako 150-ročné skúsenosti v odvetví. „Posledné roky boli najúspešnejšie v histórii našej spoločnosti a dokázali sme, že DB Schenker je pripravený na budúcnosť. Sme nadšení z budúcich vyhliadok spojeného podnikania,“ dodal.

Generálny riaditeľ Deutsche Bahn Richard Lutz zdôraznil, že predaj DB Schenker spoločnosti DSV predstavuje najväčšiu transakciu v histórii železničného prepravcu. Zároveň poskytuje tejto logistickej dcérskej spoločnosti jasné vyhliadky na rast. „Bolo pre nás dôležité nájsť pre Schenker silného partnera a dlhodobý domov pre zamestnancov spoločnosti,“ doplnil.

Dobré vyhliadky

Spoločnosti DSV a Schenker majú mnoho podobností v obchodných modeloch, službách, hodnotách a prevádzkových štandardoch, vytvárajú širokú škálu ponúk služieb pre zákazníkov naprieč odvetvovými vertikálami a zaujímavé kariérne dráhy pre zamestnancov.

DSV chce dosiahnuť hladký prechod, ktorý zachová kontinuitu špičkových služieb pre všetkých zákazníkov spoločnosti Schenker a bude rešpektovať záujmy zamestnancov a zainteresovaných strán. Konkrétne plány integrácie sa vypracujú v období medzi podpísaním dohody a finalizáciou transakcie.

V rámci dohody DSV prijala sociálne záväzky voči zamestnancom Schenkera v Nemecku, ktoré platia do dvoch rokov po uzavretí transakcie. Dovtedy budú vo všeobecnosti zachované kolektívne zmluvy a individuálne pracovné podmienky. DSV bude uplatňovať nemecké princípy spolurozhodovania.

Dohoda je podmienená súhlasom dozornej rady Deutsche Bahn a nemeckého spolkového Ministerstva dopravy a digitálnej infraštruktúry, ktoré sa očakávajú v blízkom čase. Okrem toho je akvizícia podmienená získaním obvyklých regulačných povolení, ktoré by mali byť zabezpečené v 2. štvrťroku 2025. DSV očakáva, že transakciu bude financovať kombináciou kapitálového financovania vo výške približne 4 – 5 miliárd eur a dlhového financovania.

TS

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo