Pivovar Šariš bude brať elektrinu zo solárneho parku, o údržbu trávy sa v ňom postarajú ovce

Autor Bianka Zoľáková september 2024 -
Pivovar Šariš bude brať elektrinu zo solárneho parku, o údržbu trávy sa v ňom postarajú ovce PPS (montáž)

Trojuholník „výroba piva – zelená energia – agrovýroba“, ktorý vzniká na východnom Slovensku, je u nás zatiaľ unikátny.

Pivovar Šariš vo Veľkom Šariši prejde od roku 2025 na obnoviteľné zdroje elektriny. Väčšinu spotreby pivovaru a sladovne pokryje nový solárny park, ktorý vyrástol v Iliašovciach pri Spišskej Novej Vsi. Vďaka unikátnej spolupráci s Plzeňským Prazdrojom Slovensko ho vybudovala rakúska spoločnosť Enery.

V solárnom parku s plochou 8,8 hektára sa prepojí výroba elektrickej energie s pasením oviec z neďalekého salaša. Pôjde o prvý príklad využitia agrovoltiky na Slovensku v takomto rozsahu.

Ovce v solárnom parku

Na trávnatej ploche solárneho parku sa už pasie prvá dvadsiatka oviec, čo prispieva k prirodzenej údržbe trávnatého porastu bez potreby mechanických kosačiek. „Tento inovatívny prístup nielenže šetrí zdroje, ale aj podporuje lokálne poľnohospodárstvo. Zdieľanie plochy na výrobu elektriny a pasenie oviec prispieva k udržateľnosti celého projektu,“ vysvetľuje manažér pre udržateľnosť Plzeňského Prazdroja Slovensko Ivan Tučník.

Miestny salaš, ktorý vedie Mária Ondrejčáková, sa špecializuje na výrobu vlny a sezónne aj na produkciu mäsa a syrov z ovčieho mlieka.  Na trávnatej ploche solárneho parku sa bude po všetkých potrebných schváleniach celoročne pásť približne 50 oviec. V areáli majú aj prístup k vode a prístrešok.

Nákup virtuálnej energie

Solárny park tvorí 10 582 fotovoltických modulov s celkovou kapacitou 6,3 MWp. Po ich spustení v januári 2025 bude park ročne vyrábať približne 7,2 GWh elektriny, čo pokryje približne 92 percent ročnej spotreby elektrickej energie pivovaru a sladovne vo Veľkom Šariši.

„Solárny park v Iliašovciach je nielen technickým riešením, ale aj symbolom nášho záväzku k zodpovednému podnikaniu. Umožní nám prispieť k zníženiu uhlíkovej stopy a podporiť energetickú sebestačnosť Slovenska,“ hovorí Martin Grygařík, obchodný riaditeľ a podpredseda predstavenstva spoločnosti Plzeňský Prazdroj Slovensko.

V prípade spolupráce Prazdroja a firmy Enery ide o tzv. zmluvu o nákupe virtuálnej energie (Virtual Power Purchase Agreement). „Na základe tejto zmluvy  budú pivovarníci zo Šariša odoberať zelenú elektrinu počas 10 rokov. Je to prvý kontrakt tohto typu uzavretý na Slovensku,“ uvádza generálny riaditeľ Enery na Slovensku Ján Horváth.

Solárna elektráreň aj pivovare

V  areáli pivovaru vo Veľkom Šariši pribudne navyše aj jeho vlastná solárna elektráreň. Komplex zložený zo 708 panelov na ploche 7 100 metrov štvorcových bude ročne vyrábať 0,5 GWh elektriny. V prepočte to predstavuje ročnú spotrebu zhruba 220 slovenských domácností.

Pokryje približne sedem percent ročnej spotreby pivovaru. Spolu so solárnym parkom v Iliašovciach to teda bude 99 percent ročnej spotreby pivovaru. Zvyšok vykryjú zdroje s certifikátmi pôvodu v spolupráci so spoločnosťou Enery.

Ciele v oblasti udržateľnosti

Prechod Pivovaru Šariš na obnoviteľné zdroje elektriny smeruje k naplneniu jedného z kľúčových cieľov stratégie Plzeňského Prazdroja. Do roku 2025 bude elektrina vo všetkých pivovaroch spoločnosti pochádzať z obnoviteľných zdrojov a do roku 2030 budú všetky pivovary spoločnosti uhlíkovo neutrálne.

„Vďaka solárnemu parku v Iliašovciach a solárnej elektrárni vo Veľkom Šariši budeme schopní prejsť na výrobu poháňanú výlučne obnoviteľnými zdrojmi elektriny zo slnka a s dohľadateľným pôvodom. Celková uhlíková stopa výroby sa zníži približne o 18 percent a pivovar ušetrí 1 386 ton oxidu uhličitého ročne,“ zdôrazňuje Ivan Tučník.

O spoločnosti Plzeňský Prazdroj

Plzeňský Prazdroj Slovensko s 580 zamestnancami je jedným z najmodernejších pivovarov v strednej Európe. Do portfólia značiek spoločnosti patria Pilsner Urquell, Šariš, Velkopopovický Kozel, Radegast, Gambrinus, Smädný Mních, Captain Jack, Peroni a nealkoholické pivo Birell.

Smerovanie Plzeňského Prazdroja Slovensko v oblasti udržateľného rozvoja určuje stratégia udržateľnosti Na budúcnosť 2030. Kroky spoločnosti v tejto oblasti zhrňuje integrovaná Správa o udržateľnosti.

Bianka Zoľáková
Plzeňský Prazdroj Slovensko

rsz solárny park iliašovce 1726055703

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo