Slovenská SHP Group postavila pri svojej papierni v Bosne veľkú čističku, plánuje aj energetický blok

Autor TS október 2024 -
Prezident Milorad Dodik a šéf holdingu Eco-Investment Milan Fiľo Prezident Milorad Dodik a šéf holdingu Eco-Investment Milan Fiľo

Environmentálnu investíciu priemyselnej skupiny Milana Fiľa podporila aj regionálna vláda, otváral ju prezident.

Skupina SHP Group uviedla vo svojom závode Celex v bosnianskej Banja Luke do prevádzky čističku odpadových vôd. Investícia dosiahla výšku 720 000 eur.

„Nová čistička odpadových vôd nielenže spĺňa vnútroštátne legislatívne predpisy, ale tiež šetrí vzácne vodné zdroje a zabraňuje znečisteniu rieky Vrbas. Takéto zariadenia majú dôležitú úlohu pri udržiavaní verejného zdravia, ochrane životného prostredia a podpore udržateľného hospodárenia s vodou,“ uviedol generálny riaditeľ SHP Group Richard Žigmund.

„Sme hrdí na to, že sme lídrom v oblasti ekologickej výroby a ochrany životného prostredia, keďže takéto zariadenie na čistenie odpadových vôd je niečo, čo sa v Republike Srbskej urobilo po prvý raz,“ konštatoval.

Podpora vlády a prezidenta

Na otvorení prevádzky sa zúčastnil aj prezident autonómnej Republiky Srbskej Milorad Dodik, ktorého vláda tiež finančne podporila túto environmentálnu investíciu.

Na stretnutí s vedením spoločnosti Celex v Banja Luke označil M. Dodik privatizáciu tradičného výrobcu papiera v rámci bývalej Juhoslávie za príklad úspechu. Celex v roku 2001 privatizoval česko-slovenský holding Eco-Investment, a. s., ktorý dnes cez svoju dcérsku spoločnosť SHP Group, a. s., vlastní spoločnosť SHP Celex d. d.

Prezident Republiky Srbskej uviedol, že SHP Group tam plánuje investovať približne 150 miliónov eur, čo bude jedna z najväčších investícií v regióne. Čistiareň odpadových vôd oficiálne uviedol do prevádzky spolu s prezidentom holdingu Eco-Investment Milanom Fiľom.

„Vždy budeme podporovať takých investorov, ktorí majú jasnú sociálnu a ekologickú zodpovednosť a sú ochotní inovovať a napredovať. Som hrdý na priateľstvo, ktoré sme si vybudovali a ktoré trvá už 24 rokov,“ povedal ďalej M. Dodik.

Prezident regiónu vyjadril potešenie, že plány papierenskej spoločnosti zahŕňajú aj výstavbu energetického bloku, čo má zabezpečiť plynulú prevádzku na ďalšie roky. Poukázal na to, že firma úspešne funguje už 24 rokov aj napriek rôznym výzvam, ekonomickým krízam či požiaru, ktorý ju pred časom postihol.

Silná pozícia v regióne bývalej Juhoslávie

„Produktami papierovej hygieny, ktoré vyrábame v závode Celex, zásobujeme všetky krajiny bývalej Juhoslávie. V spoločnosti sme doteraz preinvestovali približne 50 miliónov eur,“ konštatoval Milan Fiľo.

„Tak ako v každom z našich výrobných podnikov, aj tu išli financie prevažne do modernizácie prevádzok a do zlepšovania pracovných podmienok zamestnancov. V najbližšom období plánujeme investovať do kvality a objem produkcie ďalej navyšovať,“ dodal.

Skupina SHP (Slovak Hygienic Paper) Group, člen holdingu Eco-Investment, je nadnárodná spoločnosť pôsobiaca v oblasti celulózovo-papierenského priemyslu. Tvoria ju 3 obchodné pobočky a 4 výrobné závody, ktoré ročne vyrobia 176-tisíc ton polotovarov a hotových výrobkov.

S viac ako 1 300 zamestnancami je skupina najväčším výrobcom produktov z hygienického papiera v strednej a východnej Európe. Výrobky predáva v 46 krajinách.

TS

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo