Vlastnícky prechod bratislavského Auparku sa zavŕšil, kontrolujú ho Wood & Company a fond Tatra banky

Autor Martin Kodýdek október 2024 -
Vlastnícky prechod bratislavského Auparku sa zavŕšil, kontrolujú ho Wood & Company a fond Tatra banky Wood & Company

Nákupné centrum sa čoskoro rozšíri a pribudnú v ňom nové značky, novinkou je zelená fasáda novej prístavby.

Investičná skupina Wood & Company oznámila úspešné ukončenie viac ako trojročného procesu akvizície nákupného centra Aupark Bratislava. Začal sa v roku 2021, keď Wood & Company vstúpila do vlastníckej štruktúry OC Aupark. Spoločnosť Unibail-Rodamco-Westfield (URW) v septembri 2024 ukončila svoje akcionárske pôsobenie v nákupnom centre a dokončila predaj svojho posledného aktíva na Slovensku.

Transakcia, ktorá bola v čase svojho oznámenia v roku 2021 označená za najväčšiu single asset realitnú akvizíciu na Slovensku v celkovej hodnote 450 miliónov eur, bola realizovaná presne podľa plánu. Wood & Company sa v týchto dňoch, spolu so svojim joint venture partnerom Tatra Asset Management (TAM), stali jedinými akcionármi Aupark Bratislava, pričom Wood & Comapny drží väčšinový podiel.

„Úspešné zavŕšenie akvizície Aupark Bratislava je pre Wood & Company významným míľnikom a potvrdzuje schopnosť plniť strategické záväzky voči našim obchodným partnerom aj investorom,“ uviedol k tomu Martin Šmigura, local partner Wood & Company.

„Aupark je kľúčovým aktívom v našom produktovom portfóliu a jeho akvizícia podčiarkuje našu silnú pozíciu na stredoeurópskom retailovom trhu,“ dodal.

Investori mali možnosť získať podiel na ikonickom nákupnom centre formou AUP Bratislava podfondu, a to prostredníctvom priameho úpisu akcií ešte pred dovŕšením poslednej, tretej tranže.

Časová os akvizície OC Aupark Bratislava

Aupark graf rsz 1727945303 casova osa aup

Kontinuita v manažmente obchodného centra

Aj po zmene vo vlastníckej štruktúre zostáva URW property manažérom OC Aupark, čo zabezpečí kontinuitu prevádzky a manažmentu centra. Pre zákazníkov a nájomcov Auparku sa nič nemení a centrum bude prekračovať v prevádzke ďalej ako doteraz.

Wood & Company však plánuje priniesť nové impulzy a vylepšenia, ktoré posilnia pozíciu obchodného centra na trhu. „Naším cieľom je udržať Aupark na pozícii lídra na trhu prémiových nákupných centier. Plánujeme investovať nielen do rozšírenia ponuky služieb, ale aj zlepšovať zážitok návštevníkov a skvalitňovať ponúkané služby,“ povedal M. Šmigura.

Zaujímavé výnosy a rast

Realitný fond AUP Bratislava podfond priniesol od svojho založenia v roku 2021 do polovice roka 2024 investorom výnos 27,87 % v eurovej triede, pričom za posledných 12 mesiacov dosiahol zhodnotenie 7,64 % (dáta k 30. 6. 2024).

Stabilná výkonnosť Auparku sa odráža aj v jeho vysokej obsadenosti, ktorá sa dlhodobo drží na úrovni 98 %. S 231 prenajímateľnými jednotkami a strategickou lokalitou na pravom brehu Dunaja generuje ročne milióny návštev. Kúpna sila zákazníkov je v ňom pritom o 42 % vyššia v porovnaní so slovenským priemerom.

„Výkonnosť fondu plne potvrdzuje správnosť nášho rozhodnutia investovať do tohto prémiového obchodného centra. Je to jediné aktívum tohto druhu v slovenskom portfóliu a jeho výnosy presahujú naše pôvodné očakávania,“ potvrdil M. Šmigura.

„Investujeme do toho, čomu veríme. Aupark je jasným dôkazom toho, že dobre manažované obchodné centrá v zaujímavých lokalitách a s dobre zvolenou stratégiou sú atraktívnou investičnou príležitosťou,“ dodal.

Aupark 1727945385 aup podfond

Budúcnosť v zelenom šate

V rámci ďalšieho rozvoja Auparku aktuálne prebieha jeho významné rozšírenie o ďalších 6-tisíc metrov štvorcových, čo prinesie nielen nové obchodné priestory, ale aj inovatívne riešenia pre návštevníkov. Predstavenie verejnosti prebehne koncom októbra.

Obchodné centrum uvedie niekoľko prémiových značiek, ktoré budú mať v Auparku svoju prvú prevádzku na Slovensku a rozšíria sa niektoré existujúce obchody ako Bershka alebo Pull & Bear. Väčšie priestory a nový koncept predstaví značka Zara, ktorá práve v Auparku ponúkne nakupujúcim svoju vlajkovú predajňu pre slovenský trh.

Kľúčovým prvkom rozšírenia je inštalácia jednej z najväčších zelených fasád na Slovensku, ktorá pokryje plochu približne 600 štvorcových metrov s takmer 40-tisíc rastlinami. Zelená stena nie je len estetickým prvkom, ale prináša aj významné environmentálne benefity. Bude prirodzene ochladzovať budovu, znižovať uhlíkovú stopu centra, zlepšovať kvalitu ovzdušia a prispievať k biodiverzite v mestskom prostredí.

Tieto iniciatívy sú súčasťou širšej stratégie udržateľnosti Wood & Company. OC Aupark je od roku 2014 držiteľom certifikátu BREEAM In-Use na úrovni 2x Excellent, čo potvrdzuje jeho vedúcu pozíciu v oblasti ekologickej prevádzky komerčných nehnuteľností.

„Sme presvedčení, že Aupark má pred sebou skvelú budúcnosť. S našimi partnermi z TAM sa tešíme na ďalšiu spoluprácu pri rozvoji tohto výnimočného miesta,“ uzavrel M. Šmigura.

Martin Kodýdek
Wood & Company

Aupark zelená stena 2

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo