Víťazmi architektonickej ceny CE ZA AR sú rôzne nápadité kocky a hranoly, ale aj zvlnený trávnik a redizajn v barokovom kláštore

Autor Broňa Tarnócy október 2024 -
Drevodom Devín z kategórie Rodinné domy Drevodom Devín z kategórie Rodinné domy Foto SKA - Maroš Fečík

Na Slovensku sa darí kvalitnej architektúre. Ocenenia priniesli tvorcom najmä bravúrne riešenia komplikovaných priestorových situácií.

Už tradične v prvý októbrový štvrtok vyhlásili laureátov Ceny za architektúru CE ZA AR, ktorú každoročne organizuje Slovenská komora architektov.

Aj tento rok sa podarilo zostaviť porotu z renomovaných slovenských a zahraničných odborníkov. Pochádzajú zväčša zo stredoeurópskeho regiónu, ale je im blízke aj pôsobenie v iných krajinách a v tomto kontexte mali možnosť hodnotiť prihlásené diela.

Členmi poroty boli Petra Kunarová (architektka, ČR) – predsedníčka poroty, Samppa Lappalainen (architekt, Fínsko), Jan Schindler (architekt, ČR), Lucie Vogelová (krajinná architektka, ČR), Doris Wälchli (architektka, Švajčiarsko), Zuzana Zacharová (architektka, SR) a Ján Hoffstädter (akademický sochár, SR). Matúš Pajor (architekt, SR/Fínsko) bol náhradníkom poroty.

„V rámci tohto ročníka ceny za architektúru sme mali možnosť spoznať naozaj výborné realizácie, a to vo všetkých kategóriách vrátane občianskych budov aj architektúry krajinnej. Stretli sme sa aj s množstvom skvelých príkladov udržateľnej architektúry, a to predovšetkým v oblasti rekonštrukcií. Vďaka patrí nielen ich autorom, ale aj zadávateľom, často verejným, z čoho mám úprimnú radosť,“ priblížila dojmy z práce poroty Petra Kunarová.

Laureáti CE ZA AR 2024

Porota z 24 nominácií určila 6 víťazných diel v jednotlivých kategóriách a ku každému pripojila komentár.

Kategória RODINNÉ DOMY: Drevodom Devín (2023)

Ateliér Plusminusarchitects, architekti Maroš Fečík, Filip Kandravý, Katarína Rojková

V prípade rodinného domu v bratislavskom Devíne dokázali autori na komplikovanom pozemku – z hľadiska terénu aj regulatívu – zrealizovať pomerne objemný dom, ktorý však nebudí nutne okázalý dojem a zo svojho okolia čerpá samé výhody. V interiéri nechýbajú autorské, remeselne dobre spracované detaily.

„Pocit bývania v korunách stromov umocňuje dvojpodlažné vysklenie obytného priestoru v kontakte s náprotivným zalesneným svahom. Juhozápadná terasa je doplnená o malý bazén s napnutou vodnou hladinou a pororoštové stupne smerujúce do terénne usporiadanej záhrady. Dom výškovo prepája oceľové schodisko zakončené preskleným východom na vyhliadkovú pobytovú strechu.“

CE ZA AR rsz 1devin drevodom     CE ZA AR rsz drevodom (Foto: Maroš Fečík)

 

Kategória BYTOVÉ DOMY: Podun Bratislava (2024)

Ateliér Kuklicasmerek+, architekti Peter Kuklica, Martin Smerek
Iné: Michal Bajan (stavebné riešenie), Peter Šlachta (koncepčný vklad investora), Klaudia Ganderák Matiaško (spoluautor interiérov)

So sympatickou ľahkosťou sa autori v návrhu vyrovnali s pomerne stiesnenými okrajovými podmienkami územia – bytový dom jednoznačne porotu presvedčil tak svojou figúrou, ktorá na tieto podmienky dôsledne, ale sviežo reaguje; ako aj rozvrhnutím jednotlivých bytov a vonkajších priestorov, ktoré ponúkajú svojim obyvateľom komunitné využitie. Príťažlivá materialita fasád presne zapadá do okolitého kontextu.

„Urbanisticky objekt artikuluje a dopĺňa kompozične nedopovedanú Podunajskú ulicu... Vizuálne je zložený z dvoch hmôt ‚komína a boxu‘, ktoré vychádza z umiestnenia a orientácie rôznych typov bytov.“

CE ZA AR 2 KuklicaSmerekPoddun photobyalexshootsbuildings 15 (Foto: alex shoots buildings)

 

Kategória OBČIANSKE A PRIEMYSELNÉ BUDOVY: Prístavba a nadstavba ZŠ v Devínskej Novej Vsi (2023)

Ateliér AtomStudio, architekti Martin Hudec, Katarína Bergerová
Iné: Daniel Kubiš (spolupráca pri realizácii)

V prípade prístavby a nadstavby základnej školy v Bratislave – Devínskej Novej Vsi vyzdvihla porota udržateľný dizajn a premyslenú integráciu s existujúcou budovou. Architekti vyriešili nedostatok kapacity rozšírením pôvodnej budovy o jedno poschodie a nový pavilón, ktorým sa uzavrel a vylepšil priestor vo vnútrobloku. Výber nových materiálov umožňuje jasne rozpoznať pôvodnú stavbu.

Napriek rozpočtovým obmedzeniam architekti priniesli výrazné zlepšenie priestoru a podmienok pre výučbu s využitím udržateľných, technologicky nenáročných riešení, akými sú prirodzené vetranie či osvetlenie. Dielo poukazuje na potenciál transformácie vzdelávacích zariadení pri súčasnom zabezpečení vysokej kvality a udržateľnosti.

CE ZA AR 3 ZŠ DNV rsz 1axonometria (Obrázok: AtomStudio)

 

Kategória INTERIÉR: Bazén byt Bratislava (2023)

Ateliér Grau, architekti Andrej Olah, Filip Marčák, Matej Kurajda

Zadanie pre tento projekt vzniklo z potreby využiť na bývanie nepoužívanú bazénovú halu v rodinnom dome a vytvoriť tak ďalšiu bytovú jednotku, ktorá vie fungovať samostatne v rámci domu.

Interiér bytu „Bazén“ okrem samotného vydarene realizovaného konceptu nového využitia bazéna a výborného remeselného spracovania presvedčil porotu aj istou samozrejmosťou, s ktorou je pomerne malý obytný priestor možné využívať.

CE ZA AR 4 Bazén grau architects matej hakar (Foto: Matej Hakár)

 

Kategória EXTERIÉR: Urban Residence – Obytný dvor Bratislava (2021)

Ateliéry Compass Architekti a DIVO, architekti: Juraj Benetin, Matej Grébert, Peter Janeček, Juraj Česelský, Samuel Korbeľa, Daniel Paulík
Krajinná architektúra: Ján Augustín, Iveta Augustínová

Charakteristickým prvkom vnútrobloku tohto projektu je terénne zvlnenie, ktoré okrem zintenzívnenia zelene umožňuje výsadbu stromov na podzemnej garáži. Koncept vznikol z nutnosti skĺbiť podzemné parkovanie s regulatívom minimálnej hrúbky zeminy nad ním.

Je dobrým príkladom, ako do husto zastavaného mesta vniesť vytúžený tieň stromov, vlhkú mikroklímu, možnosť odpočinku, ale aj detských hier. Autori tvorivo a veľmi presvedčivo premenili zdanlivo obmedzujúce okrajové podmienky na originálny a fungujúci návrh verejného priestoru.

CE ZA AR 5 Urban Residence Obytný dvor Foto Pavel Meluš (Foto: Pavel Meluš)

 

Kategória FENOMÉNY ARCHITEKTÚRY: Apartmány v Rožňavskom kláštore (2022)

Ateliér Sadovsky & Architects, architekti Oliver Sadovsky, Martin Červienka

Rekonštrukcia františkánskeho kláštora z 18. storočia na kultúrne centrum je ukážkou sily lokálnej participácie a kolektívneho úsilia. Citlivá renovácia priestorov kláštora prináša nové apartmány a spája historickú obnovu s rozvojom komunity. Zachováva dedičstvo miesta a vytvára moderné, minimalistické priestory.

Pri citlivej prestavbe boli použité miestne materiály ako drevo či omietka a zároveň sa podarilo dosiahnuť rovnováhu medzi tradíciou a funkčnosťou. Kedysi chátrajúca stavba sa zmenila na príjemné kultúrne centrum, ktoré reaguje na potreby súčasnosti.

CE ZA AR 6 kláštor sadovsky architects matej hakar (Foto: Matej Hakár)

 

Špeciálne ocenenia

CENA VEREJNOSTI: Drevodom Devín

Čoraz obľúbenejšia anketa Cena verejnosti má aj v aktuálnom ročníku etablované miesto. Hlasovanie na portáli súťaže podporené aj mediálne trvalo od 1. septembra až do galavečera 3. októbra 2024. Aj v tomto hlasovaní zvíťazilo architektonické dielo Drevodom Devín, a to 1 539 hlasmi z celkového počtu 11 438.

CE ZA AR 7 rsz devin drevodom (Foto: Maroš Fečík)

 

PATRÓN ARCHITEKTÚRY: Čierne diery

Cenu Patrón architektúry 2024 získalo združenie Čierne diery za neúnavnú snahu vynášať cenné objekty architektonického dedičstva z pomyselných „čiernych dier“ znovu na svetlo.

Toto občianske združenie od roku 2014 objavuje zabudnuté architektonické pamiatky a umelecké diela v rôznych kútoch Slovenska, najmä však v historických industriálnych lokalitách. Zaoberá sa predovšetkým ich mapovaním, popularizáciou a prezentovaním širšiemu publiku.

Čierne diery sa viackrát postavili na obranu aktuálne ohrozených stavieb, či už podávaním podnetov, iniciovaním širšej spoločenskej diskusie alebo zapojením sa do procesu ich udržateľnej obnovy. Dnes už legendárnymi sú ich risografiky a knižné publikácie venované ikonickým stavbám.

Ocenenie Patrón architektúry udeľuje predstavenstvo Slovenskej komory architektov za osobitný prínos pre rozvoj architektúry, ktorý nie je vyjadrený architektonickým dielom, ale je výsledkom práce osobnosti alebo inštitúcie.

Ocenenie a jeho partneri

Vyhlasovateľom súťaže je Slovenská komora architektov. Okrem iných zákonom stanovených úloh sa komora stará o stavebnú kultúru a harmonické utváranie územia. Organizačným partnerom súťaže je Inštitút Slovenskej komory architektov (ISKA) a generálnym partnerom VÚB banka.

Z verejných zdrojov podporil súťaž ako hlavný partner projektu Fond na podporu umenia. Záštitu nad aktuálnym ročníkom prevzali primátor Hlavného mesta Bratislavy a starosta Mestskej časti Bratislava – Staré mesto.

Broňa Tarnócy
Slovenská komora architektov

CE ZA AR 8 Námestie slobody fontána Foto Matej Hakár
Jednou z nominovaných realizácií bola aj prvá fáza revitalizácie Námestia slobody v Bratislave (foto: Matej Hakár)

 

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo