Podnikateľské účty neuniknú dani z finančných transakcií. Za výber hotovosti pôjde štátu skoro percento

Autor Martin Chlebec, Leo Košúth október 2024 -
Podnikateľské účty neuniknú dani z finančných transakcií. Za výber hotovosti pôjde štátu skoro percento Pixabay

Parlament prijal v rámci legislatívneho balíka na konsolidáciu verejných financií viacero zmien v zdaňovaní právnických osôb

Dňa 3. októbra 2024 schválila Národná rada Slovenskej republiky (NR SR) návrhy zákonov, ktorých cieľom je prispieť k dlhodobej stabilizácii a udržateľnosti verejných financií. Prijatými zákonmi NR SR zaviedla novú daň z finančných transakcií a novelizovala niektoré zákony, ktoré sa týkajú zdaňovania právnických osôb. Konkrétne zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov a zákon č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty.

Ktorých transakcií sa týka nová daň

NR SR s účinnosťou od 1. januára 2025 zaviedla novú daň, ktorou je tzv. daň z finančných transakcií. Dani by mali podliehať:

  • finančné transakcie, pri ktorých dochádza k odpisu sumy finančných prostriedkov z účtu daňovníka,
  • použitie platobnej karty,
  • výber hotovosti,
  • preúčtovanie nákladov súvisiacich s vykonaním finančnej transakcie.

Daňovníkmi na účely tejto dane by mali byť právnické osoby a organizačné zložky zahraničných osôb, v prípade fyzických osôb by sa daň mala vzťahovať iba na podnikateľov, ktorí sú klientmi poskytovateľa platobných služieb.  

Povinnosť vypočítať a odviesť daň z finančných transakcií a podať správcovi dane oznámenie o výške dane by mal mať platiteľ dane, ktorým bude primárne poskytovateľ platobnej služby alebo jeho organizačná zložka so sídlom na Slovensku.

V prípade, že poskytovateľ platobných služieb nemá sídlo ani organizačnú zložku na území Slovenskej republiky, alebo daňovník nevykonáva finančné transakcie na transakčnom (podnikateľskom) účte, alebo sú mu iba preúčtované náklady súvisiace s vykonaním finančnej transakcie, bude platiteľom dane samotný daňovník, čím by sa malo predchádzať obchádzaniu daňovej povinnosti zakladaním bankových účtov v zahraničí.

Sadzby a výnimky

Základom dane z finančných transakcií bude suma finančných prostriedkov odpísaná z účtu daňovníka. Výška sadzby dane sa uplatní v závislosti od predmetu dane takto:

1. Pre každú debetnú finančnú transakciu vo výške 0,4 % zo sumy finančnej transakcie, pričom maximálna výška dane je stanovená na 40 EUR za transakciu.

2. Pre výber hotovosti z transakčného účtu (z bankomatu aj na pobočke) vo výške 0,8 % zo sumy výberu bez stanovenia maximálnej výšky dane za transakciu.

3. Pri použití platobnej karty sa zaplatí daň vo výške 2 EUR ročne bez ohľadu na to, koľkokrát bola platobná karta počas roka použitá.

4. Pri preúčtovaní nákladov v súvislosti s vykonaním finančných transakcií, ktoré sa vzťahujú na činnosť v tuzemsku, vo výške 0,4 % zo sumy preúčtovaných nákladov bez stanovenia maximálnej výšky dane.

Platenie dane podlieha viacerým výnimkám, medzi ktoré patria okrem iného:

  • platobné operácie súvisiace s platením daní a odvodov,
  • so správou cenných papierov alebo iných finančných nástrojov,
  • platobné operácie vykonané medzi účtami daňovníka vedenými u toho istého poskytovateľa (napr. prevod z podnikateľského účtu na osobný účet daňovníka).

Prvým zdaňovacím obdobím, ktorým by mal byť – s výnimkou použitia platobnej karty – kalendárny mesiac, bude apríl 2025. Vybranú daň je možné považovať za daňový výdavok daňovníka.

Martin Chlebec, Leo Košúth
Deloitte

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo