Strojársky veľtrh v Brne opäť priblížil budúcnosť priemyslu, slovenské exponáty žali ocenenia

Autor TS október 2024 -

Polovica zlatých medailí MSV odišla na Slovensko. Získali ich tvorcovia pretekárskej prevodovky, vysokovýkonného batériového úložiska a konceptu prefabrikovanej stavebnicovej cyklocesty.

Priemyselná výroba prechádza digitálnou transformáciou a tohtoročný Medzinárodný strojársky veľtrh v Brne bol opäť príležitosťou, ako túto premenu sledovať na vlastné oči a v širokom multiodborovom zábere. Prudký vývoj inovácií sa prejavil aj živou atmosférou v pavilónoch, ktorú vystavovatelia veľmi oceňovali.

Technologické inovácie na brnianskom výstavisku predstavilo 1 386 vystavujúcich firiem zo 42 krajín celého sveta. Za štyri dni v druhom októbrovom týždni si ich expozície prezrelo viac ako 55-tisíc návštevníkov, predovšetkým technikov a biznismenov, ktorí novinky zavádzajú do praxe.

„MSV vždy bol a je odrazom svojej doby, a teda aj najnovšieho technologického pokroku, v ktorom sú okrem automatizácie kľúčovými pojmami digitalizácia, umelá inteligencia, aditívna výroba, znižovanie energetickej náročnosti či udržateľnosť a recyklácia. Práve tieto oblasti predstavujú nové výzvy pre modernú priemyselnú výrobu 21. storočia a MSV na ne prináša odpovede,“ povedal o tomto ročníku generálny riaditeľ spoločnosti Veletrhy Brno Jan Kubata.

Medzinárodný záber aj domáce platformy

Polovica vystavujúcich firiem prišla zo zahraničia, pričom najviac boli zastúpené Nemecko, Taliansko, Švajčiarsko a Slovensko. Oficiálne expozície zaštítené vládou alebo proexportnou inštitúciou na veľtrhu mali Čína, Francúzsko, India, Taliansko, Japonsko, Maďarsko, Poľsko, Rakúsko, Slovensko, Taiwan a Ukrajina.

Pricestovalo aj množstvo obchodných delegácií, tri z nich z USA a ďalšie napríklad z Malajzie, Maroka a Indie. Pokračoval úspešný projekt Contact Ukraine, ktorý prepája české a ukrajinské firmy.

Na MSV bola už piatykrát Česká národná expozícia, ktorá na jednom mieste združila služby štátu českým podnikateľom, najmä exportérom, a ponúkla sprievodný program.

Veľtrh navštívili český prezident Petr Pavelpremiér Petr Fiala. „MSV považujem nielen za prestížnu akciu, ktorá si zaslúži pozornosť ústavných činiteľov, ale pre mňa osobne bola aj mimoriadne motivujúca a osviežujúca v tom zmysle, že tu vidím veľa firiem, ktoré idú presne tým smerom, ktorým by sme radi, aby išli. To znamená inovácie, nové technológie, nadväzovanie kontaktov, zdieľanie medzi akademickou sférou, biznisom a navzájom medzi sebou,“ uviedol na tlačovej konferencii prezident Petr Pavel.

Na veľtrhu prebehol tradičný snem Zväzu priemyslu a dopravy ČR, na ktorom si vymieňali názory predstavitelia vlády vrátane premiéra P. Fialu s priemyselníkmi a podnikateľmi.

Digitalizácia, AI aj 3D tlač

Na MSV sa vo všetkých pádoch skloňovali pojmy automatizácia, digitalizácia a možnosti využitia umelej inteligencie v priemysle. Po piatykrát sa uskutočnil projekt Digitálna továreň 2.0 s účasťou viac ako 40 firiem.

Súčasťou MSV sa prvýkrát stala sekcia 3Dexpo Pro venovaná aditívnej výrobe – najväčšia prehliadka profesionálnych 3D tlačiarní, 3D skenerov a súvisiacich služieb na českom trhu. Expozície 26 vystavovateľov na nej predstavili výrobky piatich desiatok značiek.

V rámci odborného sprievodného programu sa uskutočnili desiatky akcií – konferencií, workshopov, seminárov, panelových diskusií aj matchmakingových stretnutí. Tradičný projekt Kaletech Packaging Live ukázal vzorovú baliacu linku a mnoho návštevníkov zaujala nová Technologická expozícia, ktorá formou prípadových štúdií predstavila skúsenosti českých výrobných firiem s nasadením nových produktívnych technológií.

Zlaté medaily MSV 2024 a cena za dizajn

Aj tento rok exponáty vystavovateľov súťažili o prestížne ocenenie Zlatá medaila MSV. Odborná hodnotiteľská komisia udelila inovatívnym exponátom šesť Zlatých medailí. Tri z nich si odniesli účastníci zo Slovenska – dve univerzity a jedna firma.

V kategórii Inovácie v materiáloch, komponentoch a pohonoch v strojárstve získal Zlatú medailu exponát tandemová trojhriadeľová osemstupňová sekvenčná prevodovka, ktorú predstavila Strojnícka fakulta Technickej univerzity v Košiciach.
MSV zm15 01 sf stu 2024

V kategórii Inovácia výrobného stroja zvíťazil exponát inovovaný CNC edukačný systém pre stredné odborné školy výrobcu DynamiTech a vystavovateľa Siemens.

V kategórii Inovácia technológie pre udržateľnú výrobu komisia ocenila exponát vysokokapacitné batériové úložisko AEE, ECOGI-BU1S slovenského výrobcu a vystavovateľa M-D-J.
MSV zm04 01 mdj

Zlatú medailu v kategórii Inovácie v priemyselnej automatizácii, digitálnych technológiách a Priemysle 4.0 získal exponát súradnicový merací stroj Renishaw Agility S12129 od vystavovateľa Renishaw z Veľkej Británie.

V kategórii Inovácie v transporte a logistike bol ocenený exponát flexibilný stavebnicový systém na budovanie cyklotrás na nevyužívaných železničných tratiach, ktorý je výsledkom česko-slovenskej spolupráce a vystavila ho Strojnícka fakulta Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.
MSV zm13 01 sf stu

Novinkou ročníka bolo udelenie Zlatej medaily predsedu hodnotiacej komisie za mimoriadny výsledok spolupráce pri výskume a vývoji medzi akademickou a priemyselnou sférou. Toto ocenenie získal exponát elektrochemické leštenie povrchu aditívne vyrábaných kovových dielov výrobcu ONE3D a vystavovateľa Fakulta strojného inžinierstva Vysokého učení technického v Brne.

Prvýkrát sa na tohtoročnom MSV udeľovali aj Ceny za priemyselný dizajn, a to v réžii Design Centra CzechTrade. Hodnotiteľská komisia vyberala zo všetkých vystavených exponátov na MSV a prvé miesto udelila spoločnosti Prusa Research za Delta kinetickú 3D tlačiareň Prusa Pro HT90.

Druhú cenu získala firma Pegas-Gonda za dizajn dvojstĺpovej pásovej píly 540 Horizont X. Ako tretia bola ocenená spoločnosť JC-Metal za sady rýchloupínačiek a svoriek. Ocenené firmy sú z Českej republiky.

Už po osemnástykrát bola udelená aj Zlatá medaila za celoživotnú tvorivú technickú prácu a dosiahnuté inovačné činy, a to profesorovi Přemyslovi Janíčkovi, ktorý pôsobil na Fakulte strojnej VUT v Brne.

TS

MSV rsz mezinarodni strojirensky veletrh 1

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo