ZKW vyvíja inteligentné svetlá pre autá v spolupráci s indickým softwarehousom svojej materskej LG

Autor Juraj Vedej, Sandra Simeonidis-Huber október 2024 -
ZKW vyvíja inteligentné svetlá pre autá v spolupráci s indickým softwarehousom svojej materskej LG Audi

Rakúsky automobilový subdodávateľ, ktorý má závod aj v Krušovciach, pripravuje nové generácie svietidiel so zabudovanou umelou inteligenciou.

Skupina ZKW Group nadviazala spoluprácu so spoločnosťou LG Soft India s cieľom využiť synergie a odborné znalosti softvérovej divízie skupiny LG. Tá je od roku 2018 jej vlastníkom prostredníctvom spoločnosti LG Electronics Vehicle component Solutions (LG VS).

LG Electronics zamestnáva v Indii takmer 1 100 špecializovaných odborníkov, ktorí vyvíjajú softvér pre širokú škálu aplikácií vrátane automobilového sektora. Prvé spoločné projekty štartujú už v októbri 2024. Cieľom spolupráce je vývoj softvéru pre prémiové osvetľovacie systémy a inteligentné osvetľovacie funkcie, ktoré zvýšia bezpečnosť na cestách.

Softvérovo definované vozidlá

Softvér zohráva v moderných automobiloch ústrednú úlohu. Spoločnosť ZKW preto podniká ďalší krok na podporu prechodu na softvérovo definované architektúry vozidiel.

„Synergia so spoločnosťou LG Soft India otvára pre spoločnosť ZKW skvelú príležitosť vyvíjať pre našich zákazníkov robustný softvér najvyššej kvality v spolupráci s vysokokvalifikovanými odborníkmi. Je to dôležitý krok smerom k softvérovo definovanému vozidlu,“ uviedol generálny riaditeľ spoločnosti ZKW Wilhelm Steger.

Ako súčasť skupiny LG Group spolupracuje ZKW ako špecialista na osvetľovacie systémy so sídlom vo Wieselburgu (Dolné Rakúsko) so spoločnosťou LG Soft India v Bangalúre, jedným z popredných výskumno-vývojových centier LG Electronics. „Rozšírená spolupráca so spoločnosťou LG nám umožňuje napredovať vo vývoji nových produktov pre naše medzinárodné trhy a otvárať nové segmenty zákazníkov,“ vysvetľuje W. Steger.

LG Soft India
Sídlo spoločnosti LG Soft India v Bangalúre

Osvetlenie áut budúcnosti 

Softvér je kľúčovou súčasťou súčasných inovácií spoločnosti ZKW, ako sú napríklad inteligentné a adaptívne systémy predných svetiel, ktoré sú založené na vysoko komplexných algoritmoch. Aj animované zadné svetlá fungujú vďaka softvérovej elektronike, ktorá umožňuje širokú škálu funkcií a možností ovládania.

Vďaka spolupráci s LG Soft India sa má teraz pohnúť dopredu vývoj platforiem pre nové produkty a technológie. „Odštartovaním úzkej spolupráce dopĺňame našu medzinárodnú sieť vývoja produktov o cenné odborné znalosti a podporujeme ďalšie inovačné kroky, ako je scénické osvetlenie či integrácia technológií umelej inteligencie,“ priblížil Udo Hornfeck, technický riaditeľ spoločnosti ZKW Group GmbH.

O spoločnosti ZKW

Skupina ZKW sa špecializuje na inovatívne prémiové osvetľovacie systémy a elektroniku. Ako dcérska spoločnosť spoločnosti LG Electronics Vehicle component Solutions je ZKW od roku 2018 súčasťou skupiny LG.

Ako systémový dodávateľ je ZKW globálnym partnerom automobilového priemyslu. Pod heslom „Bright Minds, Bright Lights“ skupina vyvíja a vyrába komplexné prémiové osvetľovacie a elektronické moduly pre nadnárodných výrobcov automobilov, pričom využíva inteligentné technológie a moderné výrobné postupy.

Medzi jej špičkové produkty patria najmä výkonné LED systémy. Dodávaný sortiment „v rozsahu 360 stupňov“ zahŕňa svetlomety a hmlové svetlá, zadné svetlá, smerovky, osvetlenie interiéru a evidenčného čísla, ako aj elektronické moduly.

Skupina ZKW má celkovo dvanásť pobočiek po celom svete, ktoré sú inteligentne prepojené v oblasti vývoja a výroby. V roku 2023 zamestnávala asi 10 000 ľudí a dosiahla celkový obrat približne 1,54 miliardy eur.

Materská spoločnosť LG Electronics Vehicle component Solutions má ročný obrat na úrovni 6,8 miliardy eur. Jej cieľom je podporovať externý rast, rozširovať možnosti v oblasti infotainmentu vozidiel a využívať pre ne aj know-how z oblasti domácich spotrebičov a IT. Ďalej chce rozvíjať divíziu e-Powertrain a posilňovať výrobné závody v zahraničí.

Odberatelia ZKW – výrobcovia a značky:
Poprednými zákazníkmi ZKW sú: BMW (BMW, Rolls Royce), Daimler (Mercedes-Benz Cars and Trucks), Ford (Lincoln, Ford), Geely (Volvo, Polestar, Lynk & Co; Geely), General Motors (Buick, Chevrolet, Cadillac), Hyundai/Kia, JLR (Jaguar, Land Rover), Stellantis (Opel, Citroen), Renault Nissan (Infiniti, Alpine), VGTT (Volvo Trucks, Mack) a VW Group (Porsche, Audi, Lamborghini, Bentley, Škoda, Seat/Cupra, VW, VW Commercial Vehicles, MAN, Scania).

O LG Soft India

Spoločnosť LG Soft India so sídlom v Bangalúre je inovačným oddelením LG Electronics a jedným z najväčších výskumných a vývojových centier spoločnosti mimo Kórey. Od svojho založenia v roku 1996 je partnerom pre zákazníkov po celom svete.

Zameriava sa na inovatívne technológie v oblastiach, ako sú domáce spotrebiče, domáca zábava, vzduchotechnika, komponenty vozidiel, biznisové riešenia, webOS a umelá inteligencia.

S takmer 1 100 inžiniermi je LG Soft India jedným z najdôležitejších inovačných centier LG Electronics. Vyvíja riešenia aj pre produkty dodávané zákazníkom, ako sú Mercedes Benz, General Motors, Toyota, Porsche, BMW, VW, Renault Nissan, JLR a Hyundai, riešenia pre automobilový priemysel, platformu webOS a ďalšie oblasti.

Sandra Simeonidis-Huber, ZKW
Juraj Vedej, Chapter 4 Slovakia

ZKW Krušovce
Závod ZKW v Krušovciach pri Topoľčanoch

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo