Prázdninové rozhodovanie: Kam si kupujú zájazdy slovenskí dovolenkári?

Autor Invia júl 2017 -
Prázdninové rozhodovanie: Kam si kupujú zájazdy slovenskí dovolenkári? Pixabay

Už na začiatku dovolenkového obdobia sa na čelo preferencií dostalo, ako obvykle, Chorvátsko. Prekvapením je, koľkí sa chystali do Turecka a Egypta.

Hneď prvý júlový týždeň nás obvykle teší voľným dňom štátneho sviatku. A v tomto roku sa vybralo užiť si dovolenku práve v tomto týždni o polovicu viac turistov ako pred rokom (sviatok sv. Cyrila a Metoda vtedy pripadol na utorok). Cestovné kancelárie hlásia, že zájazdy do najpopulárnejších destinácií sú na začiatku júla takmer vypredané.

V tomto období, rovnako ako počas celej letnej sezóny, vedú u dovolenkujúcich Slovákov klasické európske destinácie. Najviac, 15 %, ich vyráža do Chorvátska. „Termín na začiatku letných prázdnin je najvýhodnejší pre rodiny s deťmi. A práve pre tých je Chorvátsko ideálnou destináciou. Viac ako tretinu predaných zájazdov do Chorvátska tak v tomto termíne tvoria zájazdy pre rodiny s deťmi a dojčatami,“ vysvetľuje Michal Tůma z cestovnej agentúry Invia. Veľmi obľúbené sú aj Grécko, Bulharsko a Taliansko.

Dvojnásobný záujem o Turecko a Egypt

Prekvapením sezóny je enormný záujem o zájazdy do Turecka. Počas prvého júlového týždňa sa do jeho stredísk chystalo dvakrát viac turistov ako v rovnakom období minulého roka. Zaradilo sa tak na druhé miesto v rebríčku destinácií, so 14-percentným podielom na predaji zájazdov s odjazdom v termíne 3. – 9. 7. Podobný nárast záujmu nastal aj v prípade Egypta, ktorý volí 10 % slovenských  dovolenkárov. „Dopyt po zájazdoch do Egypta, Turecka a Tuniska v minuloročnej sezóne poklesol, tento rok sa ale tieto krajiny vracajú medzi najvyhľadávanejšie dovolenkové ciele. To platí nielen počas žiadaného prvého júlového týždňa, ale počas celých prázdnin,“ dodáva M. Tůma.

JF/ Invia

Top 10 destinácií v termíne 3. – 9. 7. 2017

Destinácia Podiel na predaji 2017* Priemerná cena na osobu
Chorvátsko  15 % 331 €
Turecko  14 % 655 €
Grécko  14 % 674 €
Bulharsko  13,5 % 438 €
Taliansko  13 % 470 €
 Egypt  10 % 555 €
 Španielsko 5 %  759 €
 Kapverdy  4,5 %  1 034 €
 Tunisko  4 % 492 €
 Cyprus  3 % 744 €

* Vzhľadom na počet predaných zájazdov. Zdroj: Invia

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo