Ako pohodlne prežiť horúčavy aj v obleku?

Autor Andreas Kreutz júl 2017 -

Ak sa musíte počas letných dní pohybovať mimo klimatizovaných priestorov vo formálnom biznisovom oblečení, nemusí to byť martýrium.

V bankových inštitúciách či firmách s medzinárodnou účasťou zvyknú byť stanovené pravidlá obliekania, pred ktorými nie je veľká možnosť uhnúť. Vyžadujú sa formálne topánky, ponožky aspoň do pol lýtok, oblek, košeľa, kravata. Členovia vrcholového manažmentu obvykle môžu na ležérne oblečenie zabudnúť. Ale aj keď dress code treba dodržiavať, šatník manažéra, biznismena či obchodníka sa dá letnému počasiu prispôsobiť. Variabilita je možná najmä vo výbere materiálov a do určitej miery aj farieb a vzorov.

Voľte tenké prírodné materiály

Látky vhodné na teplé letné dni sú tenšie a redšie tkané, čím získavajú na priedušnosti. Z nich je na leto veľmi vhodná vlna, najlepšie tzv. cool wool, ktorá príjemne chladí, prípadne kombinácia vlny a mohéru. Mohér je veľmi vzdušný a oblek sa vďaka nemu menej krčí, čo ocenia muži najmä pri častom cestovaní.

Pri výbere košele do obleku je v lete vhodné zvoliť jemnejšiu čistú bavlnu. Tento prírodný materiál dobre dýcha a je príjemný aj pri vysokých teplotách. Myslite však na to, že aj keď je horúce počasie, do obleku nepatrí košeľa s krátkym rukávom. Radšej zvoľte možnosť vyhrnúť si na košeli rukáv. Ak to profesionálna situácia dovolí, môžete si povoliť či úplne odložiť viazanku a rozopnúť si jeden, dva gombíky na košeli.

Aké farby a odtiene?

V biznisovej sfére sa na obleky všeobecne používajú farby ako tmavá modrá, šedá a čierna. Ak si uvedomíme, že čierna farba je skôr určená na večer, ostáva modrá a šedá. Našťastie, existuje nekonečné množstvo odtieňov a vzorov, a tak v lete môžete uprednostniť práve tie svetlejšie z nich. Jednak vám na slnku nebude tak teplo a k letnému počasiu sa jednoducho hodia.

Pohodlie pre nohy

Na leto uprednostnite topánky s koženou podrážkou, ktoré lepšie „dýchajú“ a budete sa v nich cítiť príjemnejšie. Dajte si do nich tenšie ponožky a sčasti sa tak vyhnete nepríjemnému poteniu.

Biznisovo a pritom uvoľnene

Ak sa obchodní partneri už poznajú a majú dobré vzťahy, je možné použiť tzv. business casual style. Nie je pri ňom nutná viazanka ani oblek, ktorý môže nahradiť „casual“ sako s vhodne zvolenou košeľou. Nohavice môžu byť z ľahkej letnej vlny alebo bavlny. Na nohách sa dajú klasické oxfordy vymeniť za menej formálne mokasíny.

Farebne sa tento štýl posúva do svetlejších odtieňov klasických pánskych farieb, ako sú modrá, šedá, hnedá či tmavozelená. Rozhodne je však potrebné vyhnúť sa športovej obuvi a otvoreným topánkam, tričkám, džínsom a ponožkám, aké sa bežne nosia na tenis.

Politici s kravatou či bez?

Ak ide o biznis či politiku na vyššej úrovni, je kravata neodmysliteľnou súčasťou mužského oblečenia. Na formálnej udalosti je preto aj počas leta pre politika obvykle neprípustné rozopnúť si gombík na golieri a povoliť viazanku. Pravidlom je, že ak má predsa len prísť k odloženiu kravaty, musí to iniciovať najvyššie postavená osoba v miestnosti a potom sa ostatní môžu pridať.

Kreatívne povolania sú iné: dovoľujú „odviazať sa“

Samozrejme, v oblastiach ako marketing a reklama či v módnom biznise si môžete v obliekaní dovoliť určitú dávku rebélie a slobody. V tomto prípade máte možnosť sa skutočne vyhrať s farbami, vzormi a látkami. Hranice sú neobmedzené, pokiaľ je to vkusné, dobre zladené a hodí sa to k vašej osobnosti.

Ak sa pohybujete tam, kde sa nevyžaduje vyslovene formálne oblečenie, výber materiálov na oblek či sako sa rozširuje o bavlnu, menčester, ľan alebo hodváb. Škála farieb a vzorov je tu výrazne širšia. Môžete použiť letné farby, ako napríklad námornícku modrú, azúrovú, lososovú, béžovú, červenú atď. Nebojte sa výrazných vzorov ako pásiky, káro alebo veľkých štvorcov tzv. windowpane. Správna kombinácia materiálu, farby a vzoru dokáže aj z voľnočasového saka spraviť šik kúsok vo vašom šatníku.

V lete sú veľmi príjemné košele nielen z tenučkej bavlny, ale aj z čistého ľanu. Ak neholdujete noseniu viazanky, môžete sa rozhodnúť aj pre button-down golier (špičky prevesu goliera sú pripnuté gombíkom ku košeli), ktorý je charakteristický pre voľnočasové košele.

Andreas Kreutz, Tailor Made Boutique

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo