Kauza Samsung: päť rokov väzenia pre oligarchu juniora

Autor JF august 2017 -
Kauza Samsung: päť rokov väzenia pre oligarchu juniora Wikipedia

Kórejský súd nehľadel na váhu firemného impéria, špecifiká miestneho biznisu či vplyv podnikateľskej dynastie Lee; jej korunného princa I Če-jonga odsúdil za politickú korupciu.

Prokurátori a sudcovia v tejto superúspešnej krajine idú po korupcii tak tvrdo, že je to až neuveriteľné. V marci 2017 odvolali na základe korupčnej kauzy prezidentku Pak Kun-hje (Park Geun-hye) a následne ju poslali do vyšetrovacej väzby. V kauze hrá kľúčovú úlohu jej bývalá poradkyňa Čche son-sil (Choi Soon-sil), ktorá bola akýmsi juhokórejským Rasputinom (a to vrátane mysticko-duchovného rozmeru, keďže ide o dcéru vodcu šamanistickej sekty). Cez ňu sa dalo dostať do priazne prezidentky a nebolo to zväčša zadarmo. Spadol do toho aj I Če-jong (Lee Jae-yong, 49), oficiálne viceprezident Samsungu, fakticky však dedič jeho hlavného majiteľa I Kun-hiho (Lee Kun-hee, 75), ktorý je už na odchode z biznisu. Reč je tu o majetku v objeme 6,5 až 8 miliárd amerických dolárov.

434047 9801 I Če-jong

Džungľa majetkových vzťahov

Kľúčovým termínom vo veľkom biznise Južnej Kórey je čebol (chaebol). Čeboly sú mamutie holdingy s desiatkami firiem rastúce okolo nasilnejších firiem, ktoré sú ovládané podnikateľskými dynastiami. Ich príslušníci sú faktickými rozhodujúcimi majiteľmi spoločností, v ktorých však formálne držia len minoritné podiely, často pár percent. Zvyšok vplyvu uplatňujú nepriamo, cez iné firmy, dlhopisy a pomocou ďalších trikov. Je to dané najmä daňovým systémom s vysokými sadzbami dedičskej a darovacej dane. Aby si majitelia udržali vplyv, musia byť zadobre s politikmi.

Vyšetrovatelia a súd v Soule v rámci „procesu storočia“ – ako ho kvalifikovala miestna tlač – rozplietli zložité schémy tokov korupčných peňazí z firiem konglomerátu Samsung do rôznych záujmových organizácií ovládaných okolím bývalej prezidentky (jednou z nich bola jazdecká škola v Nemecku patriaca Čche son-silinej dcére). I-ho zatkli vo februári 2017. Obvinili ho z poskytnutia úplatkov v celkovej sume takmer 30 miliónov eur prezidentke s cieľom zabezpečiť hladký prechod majetku do jeho rúk; prokurátor za to požadoval až dvanásťročný trest. Súd sa skončil 25. augusta 2017. Po vynesení bezprecentného rozsudku v znení päť rokov väzenia za podplácanie, spreneveru a iné zločiny dedič Samsungu oznámil, že sa odvolá. Spolu s ním odsúdili aj dvoch ďalších vedúcich predstaviteľov koncernu na štyri roky väzenia. Prezidentka Pak Kun-hje momentálne čaká na svoj súdny proces, v ktorom jej hrozí až doživotie. Jej miesto na čele štátu v máji zaujal nový prezident Mun Če-in (Moon Jae-in).

JF

Zdroj: Wikipédia, tlač

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo