To nie: Väčšina Nemiek by bola za rýchlostný limit na diaľnici

Autor AMP september 2017 -
To nie: Väčšina Nemiek by bola za rýchlostný limit na diaľnici Pixabay

To, že v Nemecku sú úseky, kde môžete ísť ako chcete rýchlo (hoci ich nie je zasa až tak veľa), nie je pre každého zdrojom nadšenia; neprekvapuje, že ide najmä o ženy.

Podľa prieskumu Nemeckej rady pre bezpečnosť cestnej premávky (DVR) by dve tretiny žien (67 %) uvítali zavedenie plošného rýchlostného limitu na diaľniciach. U mužov je toto číslo len 38 % a v celej populačnej vzorke vychádza na 52 % v prospech limitu. Agentúra Ipsos realizovala prieskum v júni na vzorke 2 000 dospelých osôb oboch pohlaví. Na otázku nemalo jasný názor len jedno percento respondentov.

Výrazné rozdiely sa prejavili aj vo vekových skupinách. Za obmedzenie rýchlosti sa vyslovilo 67 percent vodičov nad 55 rokov – mužov i žien (proti: 32 %), ale iba 38 percent respondentov v intervale 18 až 34 rokov veku (proti: 61 %). Z podporovateľov rýchlostného limitu sa 59 percent zhodlo na jeho stanovení na 130 km/h. Táto hodnota je v súčasnosti uvádzaná ako odporúčaná rýchlosť na diaľnici, nie je však záväzným limitom.

Pri zverejnení výsledkov prieskumu DVR pripomenula, že príliš rýchla jazda je jednou z hlavných príčin nehôd všeobecne a aj na diaľniciach prispela k mnohým ťažkým haváriám. V roku 2016 zahynulo na nemeckých diaľniciach 393 ľudí.

AMP

Zdroj: Auto-Medienportal.Net

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo